Luna viitoare ar putea începe testarea populației pentru Covid-19

12 mai 2020 | 0 comentarii |

Totodată, 11.000 de bucureșteni se vor putea testa gratuit, în cadrul unui program inițiat de Primăria Capitalei.

 

Nelu Tătaru

Autoritățile iau în calcul o testare a populației la nivel național după data de 1 iunie, având ca scop verificarea nivelului de imunizare la trei luni de la debutul pandemiei de Covid-19, dar și o estimare a evoluției viitoare, având în vedere relaxarea restricțiilor după data de 15 mai.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că testarea ar urma să se facă în colaborare cu Institutul Național de Sănătate Publică, prin  Centrul Național pentru Controlul Bolilor Transmisibile.

O să  facem cam o testare la nivel național la trei luni de la debutul pandemiei, pentru a evalua atât starea imunizării populației cât și cea a evoluției ulterioare. Va începe după 1 iunie. Noi trebuie să vedem când s-ar termină pandemia, sau prima etapă a ei și facem evaluarea în funcție de numărul de cazuri din acel moment. Bugetul depinde și de testele care ar putea fi serologice, sau și moleculare, în funcție și de zone – unele cu focar mare, altele cu focar mic. O să testăm voluntarii, dar pe care o să îi căutam în anumite focare” a declarat ministrul Sănătății. Nelu Tătaru a precizat că poate fi o testare doar pentru anticorpi, adică se vor folosi teste serologice, sau o testare combinată cu cele moleculare, care se fac în prezent. Teste pentru anticorpi se fac în țări afectate de coronavirus precum SUA, Spania, Marea Britanie și Germania. În acest moment, metoda recomandată pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 este detecția ARN viral prin Real Time – PCR.

 

Până atunci, Consiliul General al Capitalei a aprobat ieri un proiect care prevede testarea voluntară și gratuită a 11.000 de bucureșteni. Este vorba de teste RT-PCR, care vor putea fi efectuate în clinici de stat dar și private, iar primarul general Gabriela Firea a declarat că vor putea fi făcute de persoanele asimptomatice care doresc acest lucru, în scopul depistării celor care ar putea fi purtătoare ale noului coronavirus, răspândind astfel fără să știe, infecția.

Nu dăm vouchere, nici bonuri, cum neadevărat s-a spus în aceste zile. Nu facem altceva decât ceea ce se întâmplă în toata lumea, să testam persoanele fără simptome, dar care pot fi contaminate și să reprezinte vectori de transmitere. Doar așa putem reporni activitățile și economia. Primăria Capitalei, prin ASSMB, va deconta clinicilor de stat și private testarea PCR – cu teste normale, deci precise, nu cele rapide – în primă fază, pentru 11.000 de bucureșteni care se înscriu voluntar”, a declarat primarul general.

 

Gabriela Firea a explicat că bucureștenii care doresc să se înscrie în program vor primi un sprijin financiar 200 de lei pentru testare, cu condiția să nu se afle nu în categoriile definiţiilor de caz, așa cum sunt stabilite prin metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, elaborată de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Programul se va derula pe parcursul anului în curs, iar bugetul alocat este de 2.233.000 de lei, dintre care 2.200.000 de lei reprezintă sprijinul financiar acordat, 30.000 de lei – realizarea unei aplicaţii on-line de înscriere în cadrul proiectului şi 3.000 de lei este costul găzduirii aplicaţiei on-line.

Totodată, primarul capitalei a anunțat că Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București și 5 spitale din subordine s-au pregătit sa depună proiecte pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile, direcționate în contextul epidemiei de Covid-19, pentru a proteja sănătatea populației.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*