Secția ATI a Institutului Inimii de la Târgu Mureș, blocată de urgențele neonatale

3 septembrie 2020 | 0 comentarii |

În cel mai important centru de chirurgie cardiovasculară pediatrică din țară, numărul intervențiilor chirurgicale pe inimioarele bolnave a crescut considerabil, după limitatrea posibilității efectuării operațiilor în străinătate, pe fondul pandemiei.

 

În România, marea majoritate a intervențiilor chirurgicale de corectate a malformațiilor cardiace în cazul nou-născuților și copiilor sunt efectuate la Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș. Numărul cazurilor este însă mult peste capacitatea unității medicale, așa că mulți dintre pacienți sunt trimiși la clinici din străinătate pentru a fi supuși intervențiilor chirurgicale fără de care nu au șanse de supraviețuire. Odată cu apariția pandemiei și a restricțiilor de circulație impuse pentru limitarea răspândirii infecțiilor, accesul pacienților din România către clinicile din străinătate a fost drastic limitat, singura speranță rămânând la Institutul Inimii din Târgu Mureș. Urmarea a fost o creștere considerabilă a numărului de urgențe neonatale ce au ajuns să blocheze întreaga secție de Terapie Intensivă a institutului, care nu mai este astfel disponibilă pentru alte patologii.

Un semnal de alarmă a fost lansat de medicul Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, care spune că există riscul ca unitatea să nu mai facă față, atât din cauza supraaglomerării cât și pe fondul epuizării personalului medical. Acesta a menționat că în perioada stării de urgență, la Târgu Mureș au fost operați 54 de nou-născuți cu malformații cardiace, care reprezentau urgențe, și a fost nevoie de un efort deosebit din partea cadrelor medicale, pentru a face față unui număr atât de mare de pacienți.

 

Dr Horatiu Suciu

Numărul urgențelor neonatale nu a scăzut odată cu ieșirea din starea de urgență, întrucât adresabilitatea către clinicile din străinătate rămâne în continuare limitată. În aceste condiții au apărut deja primele semne că, în viitorul apropiat, institutul nu va mai putea rezolva tote cazurile care ajung aici. „Ne bucurăm că încă putem face faţă acestui număr mare de pacienţi nou-născuţi cu malformaţii cardiace, dar un singur spital, indiferent cât de bine este dotat şi cât de performant este, și mai ales cu o singură echipă, nu poate face faţă la acest aflux mare. Ne străduim, rezultatele noastre sunt bune, dar facem faţă foarte greu, din cauza numărului mare de pacienţi. Nu avem posibilitatea să îi primim pe toţi deodată. De aceea, de cele mai multe ori îi rugăm pe colegii din teritoriu care trimit să îi stabilizeze, să îi urmărească şi apoi să-i trimită. Nici nu văd o rezolvare în viitorul apropiat decât să încercăm, prin mijloacele pe care le avem, să operăm toate aceste cazuri”, a mai spus dr. Horațiu Suciu.

 

Acesta a făcut și un apel către autorități, să sprijine activitatea centrului, precizând că la acest moment se operează doar urgențele, marea majoritate fiind urgențe neonatale. „Problema e să reuşim să facem loc, pentru că, la acest moment, terapia intensivă este plină, tot timpul suntem cu terapia intensivă plină. Dar aşa este, se nasc copii mulţi în România şi au nevoie de operaţii mulţi dintre ei. Avem în evidenţă mulţi copii cu malformaţii mai puţin ameninţătoare de viaţă în perioada neonatală, care pot fi conduse spre o vârstă de 6-7 luni, dar care nu pot fi amânate la nesfârşit. Aceste cazuri se pot transforma la rândul lor în urgenţe şi suntem aşa, într-un cerc vicios în care ne autoalimentăm cu cazuri grele. Nu putem să ne facem o proiecţie pentru a face un program operator aşa cum ne dorim, pentru toate grupele de vârstă şi pentru toate patologiile, dar avem un colectiv puternic, experimentat şi împreună facem o strategie astfel încât lucrurile să meargă bine până la capăt. Ceea ce vreau eu să menţionez este că pe lângă Covid-19, care absoarbe toată atenţia publică şi poate şi atenţia Ministerului Sănătăţii, oarecum pe bună dreptate, viaţa îşi urmează cursul normal. Se nasc copii, trebuie sprijinite centrele de excelenţă, cum este şi centrul nostru, şi întrucât copiii sunt cei mai importanţi membri ai societăţii noastre, merită o şansă la viaţă”, a mai declarat șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Târgu Mureș.

În România, se nasc anual circa 1.000 de copii cu malformații cardiace, dintre care 10% au nevoie de intervenții chirurgicale imediat după naștere pentru a putea supraviețui. Institutul de la Târgu Mureș poate opera doar jumătate dintre aceste urgențe, iar ceilalți sunt trimiși la clinici din străinătate.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*