Controale la școlile din Buzău, pentru verificarea măsurilor sanitare

3 septembrie 2020 | 0 comentarii |

În acest sens, la solicitarea prefectului, a fost constituită o comisie care va oferi și consiliere acolo unde va fi cazul.

 

Noul an școlar va începe sub auspicii cu totul speciale, respectarea normelor igienico-sanitare în unitățile de învățământ fiind mai importantă ca oricând, în contextul pandemiei de Covid-19. Și autoritățile de la nivelul județului Buzău au început pregătirile pentru începerea școlii, punând un accent deosebit pe măsurile sanitare ce se impun în condițiile actuale.

Astfel, prefectul Leonard Dimian a dispus înființarea unei comisii formate din reprezentanți ai Instituției Prefectului, Direcției de Sănătate Publică, Inspectoratului Școlar Județean, precum și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, în scopul verificării modului în care școlile din județ sunt pregătite din punct de vedere sanitar pentru noul an de învățământ. Totodată, specialiștii din cadrul comisiei vor oferi și consiliere pentru implementarea măsurilor ce se impun în acest sens.

Aceștia vor fi împărțiți pe mai multe echipe, care efectuează începând de azi verificări la unitățile de învățământ în toate zonele din județ, vizând respectarea nomelor igienico-sanitare, executarea lucrărilor de dezinfecție și igienizare, starea sălilor de clasă și a grupurilor sanitare, asigurarea apei potabile și executarea lucrărilor de reparații și reabilitare.

 

De asemenea, membrii echipelor de control vor verifica dacă unitățile dispun de stocuri suficiente de materiale de curățenie și dezinsecție, dacă personalul are examenele medicale efectuate la zi și dacă unitățile verificate au autorizație sanitară de funcționare. Nu în ultimul rând, controalele vizează și modul în care sunt gestionate reziduurile menajere, mai precis modul de colectare și evacuare a acestora.

Controalele se vor desfășura în tot județul, până pe data de 10 septembrie, specialiștii comisiei constituite la solicitarea prefectului urmând să ofere și recomandări pentru remedierea eventualelor nereguli ce vor fi constatate. După această dată, va fi realizată o sinteză a acțiunilor de control care va fi detaliată într-un aport ce va fi înaintat prefectului.

 

Leonard Dimian

Într-un comunicat remis azi de Instituția Prefectului se mai arată că, în cazul unităților școlare unde vor fi depistate nereguli, vor fi efectuate noi controale după începerea anului de învățământ pentru a se verifica modul în care au fost soluționate problemele respective.

În unitățile de învățământ din județul Buzău, cursurile se vor desfășura atât cu participarea fizică a elevilor, cu respectarea tuturor normelor sanitare, cât și în sistem on-line.

În acest sens, prefectul Leonard Dimian a mai precizat că va îndruma primăriile în identificarea unor surse de finanțare necesare pentru achiziția de dezinfectanți și de echipamente de protecție pentru elevi și profesori, precum și pentru asigurarea unui cadru medical în fiecare unitate de învățământ din județ.

 

Recent, director regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Hans Henri P. Kluge a prezentat câteva măsuri care trebuie luate în considerare, legate de începerea noului an școlar. În primul rând e vorba de măsuri de protecție referitoare la igiena mâinilor, distanțarea fizică, utilizarea măștilor acolo unde este cazul și șederea la domiciliu dacă bolnavii sunt pietre de temelie în menținerea siguranței în scoli. Totodată, sunt necesare politici specifice pentru copiii cu nevoi speciale de învățare sau probleme de sănătate, precum și pentru educatorii cu probleme de sănătate care îi fac vulnerabili la forme mai grave ale bolii.

Pregătirea și planificarea ca opțiunea de educație on-line să fie disponibilă în completarea orelor în școală. Acest lucru va fi necesar în timpul închiderilor temporare, poate fi o alternativă pentru copii și educatori cu probleme de sănătate, poate fi necesar în timpul unor posibile perioade de carantină și poate completa orele în școală, în situațiile în care copiii alternează prezența școlară pentru a respecta distanțarea fizică în sălile de clasă mai mici. Este foarte importantă și păstrarea legăturii dintre sectoarele sănătății și educației pe măsură ce înaintăm în noua realitate post-Covid-19”, a mai menționat reprezentantul OMS.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*