O noua metoda de tratare a artimiilor, implementata la Targu Mures

Metoda de tratament prin crio-ablatie presupune o interventie de aproximativ 20 de minute, fata de metoda clasica, ce necesita 4-5 ore.

 

Dr. Benedek Imre

Dr. Benedek Imre

La Sectia Clinica de Cardiologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures a fost aplicata, in premiera, o noua metoda de tratament a aritmiilor. Echipa medicala mureseana a fost coordonata de profesorul Foldesi Csaba, de la Institutul National de Cardiologie din Budapesta. Noua procedura, care necesita o interventie de aproximativ 20 de minute, fata de cele 4-5 ore necesare unei interventii clasice, a fost realizata in  cadrul Programului national de tratament complex al aritmiilor, Targu Mures fiind al cincilea centru in care este implementata, dupa Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Sibiu.

Medicul cardiolog Benedek Imre a precizat ca noua metoda se numeste crio-ablatie si prezinta numeroasa avantaje fata de procedura clasica. „Am demarat procedura de crio-ablatie prin care fibrilatia atriala este rezolvata. Fibrilatia atriala este o boala cardiovasculara care se intalneste in procent de 25-35 la suta la populatia cu varsta peste 50 de ani. Cu sprijinul conducerii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures am reusit achiziţionarea aparatului,  iar  alaturi domnul profesor Földesi Csaba, de la Institutul Naţional de Cardiologie din Budapesta am reusit prima interventie, care a durat 20 de minute si intensionam sa rezolvam astfel sute de cazuri. Costurile procedurilor sunt asigurate de Casa de Asigurari de Sanatate, iar o procedura costa 4.000 de euro”, a declarat dr. Brenedek Imre.

 

Dr. Theodora Benedek

Dr. Theodora Benedek

La randul sau, sefa Clinicii de Cardiologie a SCJU Targu Mures, profesor doctor Theodora Benedek, a spus ca aceasta noua procedura vine in sprijinul bolnavului si, chiar daca este costisitoare, prezinta avantaje si exista finantare pentru aceasta. „Clinica noastra este recunoscuta pe plan national si international pentru elanul cu care reuseste sa introduca noi proceduri. Practic, prin aceasta procedura se acorda o sansa superioara in primul rand bolnavului, care beneficiaza de o terapie noua a fibrilatiei atriale, a unor aritmii. Este costisitoare dar exista finantare pentru aceasta. Ne dorim sa fie un buget mare si este importanta pentru bolnav pentru ca procedura are pe de-o parte rata mai mare de succes, iar pe de alta parte are rata mai mare de pastrare a acestui succes in evolutie. Este, totodata, mai scurta si mai eficienta, deci timp de raze mai putin, este mult mai comoda pentru pacient. Este o procedura de avangarda pe care am reusit sa o introducem in arsenalul terapeutic al aritmiilor, al acestor boli cardiovasculare care se caracterizeaza prin puls neregulat şi cu o rata mare de aparitie a complicaţiilor invalidante”, a declarat aceasta.

 

operatieAritmiile cardiace se caracterizeaza prin modificari ale ritmului normal al inimii, sau in raportul frecventei cardiace, ori in cel al regularitatii, ritmicitaţii frecvensei cardiace.

Aritmiile cardiace pot varia de la persoana la persoana, pot afecta persoane ce sufera de boli cardiace, dar si persoane ce nu au astfel de boli, uneori fiind complet asimptomatice, alteori ducand la pierderea constiintei sau chiar moarte subita cardiaca.

Un ritm cardiac accelerat, cand inima bate mai repede decat normal,  cu peste 100 de batai pe minut, se numeste tahicardie, si este insotita si de simptome ca dureri in piept, palpitatii, dureri de cap, ameteli.

Cand inima bate intr-un ritm incetinit, cu mai putin de 60 de batai pe minut, se numeste bradicardie. Bradicardia este deseori insotita si de scaderea tensiunii arteriale, ceea ce poate provoca simptome precum oboseala, respiratie dificila, ameteli sau stari de lesin.

Fibrilatia atriala este o aritmie frecventa ce apare in special la persoane in varsta. In mod normal bataile inimii sunt ritmice, dat in fibrilatia atriala semnale electrice anormale determina camerele superioare ale inimii, numite atrii, sa tremure sau sa fibrileze. O inima aflata in fibrilatie nu poate pompa tot atat de mult sange ca una normala.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

 1. Albu Livia spune:

  Bună ziua, sunt Livia Albu din Sighișoara și sufăr de fibrilație din 2017 și doresc o consultatie la un specialist.Nu ma simt bine, obosesc foarte repede.Am fost la spital la cardiologie Sighișoara și d-na dr. m-a trimis la Tg.Mures. Sunt cabinete particulare dar nu îmi permit fiind pensionara

  • Redactie SB spune:

   Încercați să vă programați pentru consultație la Cardiologie în Ambulatoriul Spitalului Județean din Tg. Mureș, la tel: 0265-210.677.
   Dacă aveți bilet de trimitere și cardul de asigurat, nu trebuie să plătiți.

Adaugati un comentariu


 

*