Tumoră gigant extirpată de medicii de la Spitalul Universitar

Intervenția chirurgicală a fost una dificilă întrucât două vase importante de sânge erau lipite de formațiunea tumorală.

 

O echipă multidisciplinară de la Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB) a reușit, zilele trecute, să realizeze o intervenție chirurgicală dificilă, constând într-o ablație radicală a unei tumori gigant, dezvoltată în zona cervico-parotidiană, în cazul unui pacient de 84 de ani. Acesta s-a adresat medicilor de la SUUB în urmă cu aproximativ o lună, precizând că formațiunea tumorală apăruse în urmă cu aproape 60 de ani, însă în tot acest timp fusese de mici dimensiuni și nu îl deranjase cu nimic. În ultimele șase luni însă, tumora a avut o creștere accelerată, dezvoltându-se de la stadiul de mică formațiune tumorală la tumoră gigant, în zona unghiului mandibulei.

Medicii precizează că, în cazul regiunii cervicale, orice tumoră care depășește 10 centimetri în diametru este considerată tumoră gigant, iar în cazul pacientului de 84 de ani, formațiunea tumorală depășea cu mult această limită. Pacientul a fost supus unui examen CT cu substanță de contrast, în urma căruia medicii au stabilit că este vorba de o „tumoră chistică multiloculată, septată, cu extensie în spațiul parafaringian stâng, compresivă pe vasele mari ale gâtului”. Se impunea extirparea acesteia întrucât exista riscul ca, în cazul în care tumora ar fi continuat să crească, să obtureze vena jugulară și artera carotidă, ceea ce ar fi putut fi fatal pentru pacient.

 

În urmă cu o săptămână, pacientul a fost programat pentru operație, iar intervenția chirurgicală a fost efectuată de o echipă multidisciplinară formată din dr. Daniela Vrînceanu, medic coordonator Compartiment ORL, dr. Bogdan Bănică, medic primar chirurgie oro-maxilo-facială, dr. Adrian Ștefan, medic specialist ORL și dr. Anca Pascal, medic specialist ATI.

Medicul coordonator al echipei a precizat că intervenția a avut două elemente de dificultate, primul constând în protecția celor două vase mari ale gâtului – vena jugulară și artera carotidă – care erau lipite de tumoră, iar cel de-al doilea, în  identificarea și conservarea ramului marginal al mandibulei din nervul facial, precum și a trunchiul nervului facial, astfel încât pacientul să nu rămână cu paralizie facială post-operatorie.

Intervenția a durat aproximativ 3 ore, la finalul cărora echipa medicală a reuși să extirpe tumora, protejând totodată vasele mari de sânge care erau lipite de aceasta, precum și nervul facial.

 

Spitalul Universitar

Pacientul a rămas internat în spital încă 7 zile, perioadă în care a fost ținut sub observație, iar pentru că evoluția sa a fost una favorabilă, a fost externat zilele trecute. Dr. Daniela Vrânceanu spune că un merit deosebit pentru reușita intervenției aparține și specialiștilor din cadrul compartimentului ORL al spitalului, care au asigurat îngrijirea post-operatorie, în condițiile în care pacienții vârstnici sunt mai confuzi și mai agitați după intervențiile chirurgicale majore, atunci când își revin după anestezie.

Totodată, medicii se folosesc de acest caz pentru a atrage o dată în plus atenția asupra faptului că pacienții trebuie să se prezinte la un consult încă de la apariția celui mai mic semn de boală, pentru că astfel cresc șansele de vindecare și de evitare a complicațiilor.

Diagnosticul pus de la apariția primelor semne de boală, într-un stadiu incipient, face ca întreg tratamentul să poată avea rezultate mult mai bune pentru pacient. Reamintim că orice tumoră se operează mult mai ușor atunci când este de dimensiuni mai mici, inclusiv cu riscuri operatorii mai mici în ce privește elementele vitale din jurul tumorii”, a specificat dr. Daniela Vrânceanu.

(Sursă foto: SUUB / Facebook)

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*