Medicii mureșeni au replantat cu succes brațul amputat al unui pacient

Intervenția a fost realizată de o echipă complexă și este a doua de acest gen realizată în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență de la Târgu Mureș.

 

Un pacient care risca să rămână mutilat pe viață în urma unui accident se va bucura și de acum înainte de o viață normală, datorită eforturilor unei echipe medicale complexe de la SCJU Târgu Mureș. Doctorii au reușit să replanteze brațul care fusese amputat după ce bărbatul de 61 de ani căzuse de la înălțime. Pacientul este din județul Alba, iar în urma accidentului pe care l-a suferit a avut loc duminică s-a ales cu mâna dreaptă amputată în zona treimii medii.

Medicii au subliniat că esențial în succesul intervenției a fost modul în care au intervenit cei care i-au acordat pacientului primul ajutor și care au avut inițiativa inspirată de a conserva la rece partea de braț care fusese amputată în urma căzăturii. În urma apelului de urgență, pacientul a fost preluat de un elicopter SMURD, care l-a transportat la spitalul de la Târgu Mureș, împreună cu membrul amputat.

Aici, pacientul a fost examinat de o echipă multidisciplinară, care a constatat că brațul fusese corect conservat, iar un consiliu medical care s-a întrunit de urgență a luat decizia de replantare a brațului.

 

Pacientul a intrat în operație la aproximativ două ore de la prezentarea la UPU-SMURD, iar intervenția chirurgicală complexă a fost efectuată de o echipă multidisciplinară  formată din dr. Marius Vâlceleanu, medic primar ortoped, dr. Radu Bălău, medic specialist Chirurgie Cardiovasculară, dr. Georgeta Cif, medic specialist chirurgie plastică, dr. Bucur Codrin şi dr. Bianca Grigorescu, medici primari ATI, medici rezidenţi din specialităţile chirurgie plastică şi chirurgie cardiovasculară și personal medical mediu de specialitate. Întreaga echipă a fost coordonată de dr. Dorin Dorobanţu, şeful Compartimentului Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă.

Intervenția s-a întins pe durata a șase ore, la finalul cărora medicii au reușit să salveze brațul pacientului, replantându-l cu succes.

 

SCJU Targu Mures

La o zi după operație, echipa medicală a precizat că brațul replantat este complet revascularizat, iar pacientul este internat în secția ATI, unde este monitorizat permanent. Este stabil hemodinamic și respirator, urmând a fi supravegheat în continuare de o echipă medicală complexă, care îi va monitoriza evoluția postoperatorie.

Aceasta a fost cea de-a doua intervenție de acest gen realizată în cadrul spitalului de la Târgu Mureș, prima intervenție similară fiind efectuată în urmă cu aproape 4 ani, în cazul unui pacient de 22 de ani, căruia medicii de aici au reușit, de asemenea, să îi salveze brațul amputat. Ca și de această dată, coordonatorul echipei multidisciplinare care a efectuat operația de replantare a membrului amputat a fost tot medicul Dorin Dorobanțu.

În aceeași zi, aceeași echipă din cadrul compartimentului Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă a efectuat și o grefă liberă de falangă distală deget cinci, în cazul unei paciente de 10 ani, care ajunsese la spital cu o amputaţie traumatică, după ce fusese mușcată de un cal. În cazul acesteia, o încercare de replantare nu a fost posibilă, grefa liberă de deget fiind singura variantă terapeutică la care medicii au putut apela.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*