Dănuț Păle, impresionat de Târgul Agro-Zoo din Botoșani

Medicul veterinar buzoian, vicepreședinte al Comisiei de Agricultură  din Camera Deputaților, a fost prezent la cea de-a XIII-a ediție a evenimentului, alături de ministrul Agriculturii, parlamentari și candidați PSD la Parlamentul European.

 

La Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Popăuți, din județul Botoșani, a avut loc, în perioada 4-5 mai 2019, cea de-a XIII-a ediție a Târgului Expozițional de Ovine, Pielicele, Karakul, Bovine, Plante Tehnice și Produse Tradiționale. Evenimentul a reunit fermieri, producători, procesatori şi crescători de animale.

Medicul veterinar buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, a fost prezent la evenimentul care a reunit cei mai importanți fermieri din județ, alături de Ministrul Agriculturii, Petre Daea, membri ai Departamentului pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală al PSD, deputatul Valeriu-Andrei Steriu, senatorul Lucian Trufin, secretarul de Stat Teodora Gheniu – care deschide lista PSD la europarlamentare, Carmen Avram -un alt candidat la Parlamentul European pe lista social-democraților, oficialități județene și locale.

 

Deputatul-medic veterinar buzoian s-a declarat impresionat de modul de organizare a dezbaterii privind „Rolul Agriculturii în Județul Botoșani”, precum și de modul de prezentare a fermierilor din zonă în cadrul târgului,  subliniind că a văzut aici „oameni implicați, care pun suflet în ceea ce fac și care înțeleg foarte bine ce înseamnă agricultura pentru România. Am avut ocazia să ne consultăm cu fermierii la ei acasă, să aflăm ce am făcut bine până acum și ce nevoi mai au. De exemplu, aceștia propun modificarea actului normativ care prevede acordarea subvenției pentru producătorii de usturoi și vom analiza oportunitatea acestei modificări sau înființarea unui centru național antigrindină la Iași care le-ar proteja culturile”.

În cadrul forumului economic agricol organizat la Popăuți a fost făcută radiografia sectorului agricol din județul Botoșani, s-a discutat despre impactul financiar, numărul locurilor de muncă, nivelul de dezvoltare și problemele cu care se confruntă fermierii, politica Agricolă Comună și includerea Regiunii de Nord-Est a României într-un program de dezvoltare durabil, pe termen lung.

 

Cu aceeași ocazie, membrilor delegației de la București le-a fost prezentată și noua fabrică de procesare a cânepii de la Dorohoi, care produce ulei de cânepă, cânepă decorticată, făină de cânepă și fibră de cânepă, atât în variante eco cât și convențional, toate din soiuri românești.

Am înțeles de la investitor că, din această fabrică, așa cum arată testele pe care le-au făcut în Italia și Elveția, ies produse de calitate mult superioară celor care există pe piață la nivel european și 100% românești. Solul este propice, sămânța de cânepă utilizată este de bună calitate, condițiile climatice din zona Botoșani ajută și ele. Producătorii mai au nevoie de sprijin sub forma unor subvenții mai mari la acest tip de cultură în vederea stimulării producției și vom analiza această posibilitate pentru a crește interesul și altor fermieri pe acest segment”, a mai spus Dănuț Păle.

Târgul Agro-Zoo de la Popăuți reprezintă un eveniment emblematic pentru Botoșani, economia acestui județ având specific preponderent agricol.

 


Adaugati un comentariu


 

*