Este Ziua Medicului Veterinar – La Multi Ani!

15 mai 2016 | 0 comentarii |

In fiecare an, la 15 mai, medicii veterinari din Romania sunt sarbatoriti. Aceasta data are mai multe semnificatii importante in istoria medicinei veterinare romanesti.

 

Doctorul si pacientul

Doctorul si pacientul

Data de 15 mai este dedicata celebrarii profesiei de medic veterinar, profesie care are un impact deosebit atat pentru sanatatea animalelor cat si pentru sanatatea populatiei, tinand cont de faptul ca produsele de origine anumala sunt destinate consumului uman.

De altfel, inceputurile scolii romanesti de medicina veterinara sunt strans legate de Scoala de Medicina si Farmacie, care a devenit ulterior Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, in cadrul careia a functionat prima institutie destinata invatamantului veterinar.

Astfel, la 15 mai 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, semneaza un decret prin care aproba functionarea Scolii de Medicina Veterinara, in cadrul Scolii de Medicina si Farmacie, infiintata si condusa de prof. dr. Carol Davilla.

Tot pe 15 mai, dar cu zece ani mai tarziu, in 1871, 14 medici veterinari semneaza o „Declaratiune”, care a stat la baza infiintarii Societatii de Medicina Veterinara. Aceasta a fost desfiintata in 1949, pentru ca tot pe 15 mai, dar in 1971, sa se reinfiinteze. In 1990, societatea isi schimba denumirea in Asociatia Medicilor Veterinari din Romania.

La al VI–lea Congres National de Medicina Veterinara din 1994 s-a stabilit ca data de 15 mai sa fie desemnata Ziua Nationala a Medicului Veterinar. 

 

medici veterinariIn 1883, sub directia lui Alexandru Locusteanu, Scoala Veterinara a obtinut statutul de Scoala Superioara de Medicina Veterinara. Tot in 1883, Scoala Superioara de Medicina Veterinara trece de la Ministerul Instructiunii in subordinea Ministerului Agriculturii, iar Alexandru Locusteanu incepe demersurile pentru construirea unui local propriu al scolii, achizitionandu-se 3 hectare de teren (intre Splaiul Independentei si strada Izvor) pentru cladirile necesare.

Legea transformarii Scolii Superioare de Medicina Veterinara in Facultate a fost votata in anul 1921. Invatamantul medical veterinar si-a primit astfel consacrarea definitiva ca invatamant universitar. La acel moment, era singura facultate de medicina veterinara din Balcani, multi studenti din tarile vecine (Bulgaria, Iugoslavia, Macedonia, Albania, Grecia) absolvind in Romania.

Pana in 1948, Facultatea de Medicina Veterinara este integrata Universitatii Bucuresti, iar de atunci si in prezent, Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti.

Profesiunea de medic veterinar este liberala si independenta, cu organizare autonoma, aceasta servind apararii sanatatii animalelor si sanatatii publice. In 1998 se infiinteaza Colegiul Medicilor Veterinari din Romania.

 

Dr. Danut Pale, presedinte CMV Buzau

Dr. Danut Pale, presedinte CMV Buzau

Cu aceasta acestei zile, medicul veterinar Danut Pale, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzau, vorbeste despre importanta acestei zile si le transmite un mesaj colegilor sai de breasla, atat din Buzau cat si din celelalte zone ale tarii.

„Asa cum fiecare categorie profesionala are o zi speciala pe care o sarbatoreste, si medicii veterinari isi aniverseaza ziua profesiei, pe data de 15 mai. Data nu este aleasa intamplator, ci datorita faptului ca marcheaza etape importante in evolutia acestei profesii. Este data ce marcheaza inceputurile profesiei de medic veterinar si totodata, infiintarea Colegiului Medicilor Veterinari, cativa ani dupa aceea. Cu aceasta ocazie le adresez colegilor, colaboratorilor si familiilor acestora ganduri bune si urari de sanatate, succes in profesie si seriozitate in ceea ce fac. La Multi Ani!”, transmite dr. Danut Pale.

 

Dr. Milea Marijan, director DSVSA Buzau

Dr.Marijan Milea, director DSVSA Buzau

Directorul DSVSA Buzau, dr. Marijan Milea considera ca este o zi importanta pentru medicii veterinari si le transmite colegilor sai, dar si tuturor buzoienilor, care in mai mare sau mai mica masura sunt beneficiari ai activitatilor desfasurate de medicii veterinari, urari de bine si sanatate. „Astazi este o zi importanta pentru noi, medicii veterinari, este ziua in care profesia noastra este celebrata, iar activitatea pe care o desfasuram este adusa in atentia publicului altfel decat in mod obisnuit, cand facem controale. Cu aceasta ocazie doresc sa le adresez colegilor toate urarile de bine si mesajul ca trebuie sa fim mandri ca facem parte din aceasta categorie profesionala. Totodata, doresc sa le multumesc colegilor mei pentru activitatea pe care o depun zilnic, fie ca fac parte din categoria functionarilor publici sau lucreaza individual, pentru ca toti vegheaza la starea de sanatate a animalelor, contribuind astfel si la starea de sanatate a populatiei. Le doresc tuturor sanatate, putere de munca si La Multi Ani!”, a declarat directorul DSVSA Buzau.

 

*Redactia Sanatatea Buzoiana ureaza tuturor medicilor veterinari LA MULTI ANI!


Adaugati un comentariu


 

*