Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Buzau are doi sefi pe acelasi scaun

26 martie 2014 | 0 comentarii |

Medicul veterinar Adonis Dragnea a fost repus in functie de instanta, iar dr. Dumitru Baiculescu a fost instalat pe post in urma unui examen, la inceputul lunii februarie. Colegiul Medicilor Veterinari cere ANSVSA „un control general asupra activitatii echipei manageriale”, pe ultimii patru ani .

 

Dumitru Baiculescu si Adonis Dragnea

Dumitru Baiculescu si Adonis Dragnea

Aflata de mai multe ori in centrul unor scandaluri administrative si de mai bine de un an in centrul unor situatii cel putin ingrijoratoare din cauza starii tensionate generata de „joaca de-a detasarea” si „de-a concediul medical” a directorului Adonis Dragnea care a lasat institutia mai mult pe mainile subalternilor, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Buzau este din nou intr-o situatie cel putin jenanta. Dupa aproape un an in care a functionat mai mult fara director executiv, la Buzau fiind detasati directori din judete de unde se pune harta in cui si care n-au prea trecut pe aici  decat „in recunoastere”, la inceputul lunii februarie, cand in urma unui concurs a fost instalat la carma institutiei dr. Dumitru Baiculescu, lucrurile pareau sa intre intr-o oarecare normalitate. Se pare insa ca mai mult se complica, pentru ca in curand, instituia va avea doi directori pe acelasi scaun.

Ce-i drept, n-ar fi prima institutie in care sefii instalati de guvernul Boc tin cu dintii de scaun si se folosesc de toate chichitele avocatesti pentru a nu se lasa dusi din functie, chiar daca la randul lor i-au inlaturat pe cei de dinainte si le-au luat locul doar pentru ca au fost sustinuti de partidul aflat atunci la guvernare, asa cum se intampla dupa fiecare ciclu electoral.

 

Adonis Dragnea

Adonis Dragnea

Debarcat de la conducerea institutiei, de catre Autoritatea Sanitara-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), doctorul Dragnea lupta sa-si pastreze functia prin toate mijloacele, demonstrand ca sanatatea nu-i este deficitara decat atunci cand interesele i-ar putea fi afectate. Mai mult, la fel ca Lapusneanu, pare sa aiba destula vitalitate pentru a tine angajatii institutiei sub teroare, amenintandu-i ca „se va intoarce” si atunci „pe multi ii va popi” (ce-i drept, Alexandru Lapusneanu n-a mai avut aceasta sansa…).

 Intr-o asemenea tensiune, subalternii sai au inceput sa-l imite si sa-si ia concedii medicale pana la lamurirea situatiei, un exemplu fiind chiar cel al directorului financiar Luiza Enache, care s-a imbolnavit subit, tocmai cand ar fi trebuit sa-i prezinte noului director situatia institutiei.

Neacceptand sa piarda scaunul pe care PDL i l-a oferit cadou si pe care Guvernul Boc i l-a consolidat printr-un contract avantajos, medicul Adonis Laurentiu Dragnea  a actionat in instanta ANSVSA, forul tutelar, cerand „suspendarea executarii Ordinului nr. 305/06.01.2014”, prin care in urma unei decizii a Comisiei Centrale de Deontologie care a retinut in sarcina sa „abateri grave”, a fost suspendat din functie pentru un an.

 

justitie1S-a adresat asadar Sectiei de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul Tribunalului Buzau, careia i-a cerut „suspendarea Ordinului ANSVSA”, asa ca instanta nu a avut altceva de facut decat sa respecte legislatia in vigoare, iar prin decizia din pronuntata in 18 martie 2014, sa admita „cererea formulata de reclamantul DRAGNEA ADONIS LAURENTIU (…) in contradictoriu cu parata AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR”. „Suspendarea Ordinului” a fost dispusa pana la pronuntarea instantei de fond, iar sentinta este „executorie de drept”, cu „drept de recurs in 5 zile de la comunicare”.

In acest context, dr. Adonis Dragnea trebuie repus in functie, cel putin temporar, dar tot in functie este si dr. Dumitru Baiculescu, de la inceputul lunii februarie, in urma unui concurs sustinut pentru acest post. DSVSA Buzau va avea astfel doi directori generali executivi,  angajatii nu vor sti de care dintre ei sa asculte, iar situatia ramane la fel de incalcita…

 

Dr. Danut Pale, presedinte CMV Buzau

Dr. Danut Pale, presedinte CMV Buzau

Mai mult, din cauza acestei stari de incertitudine care stapaneste institutia de mai bine de un an, nici activitatea pare sa nu mearga asa cum trebuie, iar medicii veterinari din teritoriu sunt revoltati ca nu li s-au achitat serviciile de sanatate publica animala din luna octombrie a anului trecut, dr. Dragnea spunandu-le ca problema se datoreaza Autoritatii Centrale.

Considerand ca nu-si mai pot desfasura activitatea in aceste conditii, Colegiul Medicilor Veterinari, in numele medicilor veterinari de libera practica din judet, a sesizat ANSVSA, socilitand „un control general asupra echipei manageriale in perioada 2011-2012-2013, incluzand si serviciul economic si administrativ al DSVSA Buzau”.

Dr. Danut Pale, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzau spune ca „este inadmisibil ca noi sa efectuam activitea de preventie pe banii nostri, la fel cum foarte periculos poate fi si daca nu am desfasura aceste activitati, in lipsa carora ar putea izbucni epizootii care ar putea scapa de sub control si ar pune in pericol nu numai sanatatea animala, ci si sanatatea populatiei. Trebuie avut in vedere ca activitatea noastra este una de responsabilitate si de siguranta nationala, dar si de faptul ca nu putem defasura aceasta activitate publica pe banii nostri”.

 

Medici veterinari - DSVSA Buzau

Medici veterinari – DSVSA Buzau

Avand in vedere ca sanatatea animalelor poate influenta viata si sanatatea noastra a tuturor, am solicitat ANSVSA  o pozitie vis-a-vis de aceasta situatie, precum si raportul controlului Comisiei Centrale de Audit desfasurat recent, astfel incat poate vom intelege ceva si noi, cei care din taxe si impozite platim functionarii institutiilor publice ca sa munceasca, nu sa-si rezolve probleme individuale sau sa-si regleze conturi personale. Asteptam raspunsul, in termenul legal, iar atunci vom reveni cu noi informatii.

De asemenea, am solicitat concluziile raportului Curtii de Conturi, care ar putea aduce lumina asupra suspiciunilor care planeaza in legatura cu activitatea economico-financiara a institutiei.

In asteptarea unui raspuns autorizat, semnalam cititorilor nostri doar lucrurile clare si evidente, pentru ca asa cum i-am obisnuit, consideram ca au dreptul sa primeasca informatiile de interes public, mai ales daca acestea le poate influenta viata si sanatatea.

 


Adaugati un comentariu


 

*