Astazi este Ziua Medicilor Veterinari. La Multi Ani!

Data de 15 mai are mai multe semnificatii importante in istoria medicinei veterinare romanesti, anul acesta implinindu-se 20 de ani de cand a fost declarata Ziua Medicilor Veterinari.

 

Medici veterinari - DSVSA Buzau

Medici veterinari – DSVSA Buzau

Data de 15 mai este dedicata celebrarii profesiei de medic veterinar, profesie care are un impact deosebit nu doar in ceea ce priveste sanatatea animalelor ci si in privinta sanatatii populatiei, tinand cont de faptul ca produsele de origine anumala sunt destinate consumului uman. De altfel, inceputurile scolii romanesti de medicina veterinara sunt strans legate de Scoala de Medicina si Farmacie, care a devenit ulterior Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila, in cadrul careia a functionat prima institutie destinata invatamantului veterinar. Astfel, pe 15 mai 1861, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a dat un decret semnat, prin care aproba  functionarea Scolii de Medicina Veterinara, in cadrul Scolii de Medicina si Farmacie, infiintata de Carol Davila. Tot pe 15 mai, dar zece ani mai tarziu, 14 medici veterinari au semnat  o „Declaratiune” care a stat la baza infiintarii Asociatiei Medicilor Veterinari din Romania. Aceasta a fost desfiintata in 1949, pentru ca pe 15 mai 1971 sa se reinfiinteze, iar ulterior sa fie denumita Asociatia Medicilor Veterinari din Romania. La al VI–lea Congres National de Medicina Veterinara din 1994, data de 15 mai a fost desemnata ca ca fiind Ziua Nationala a Medicului Veterinar.

 

danut-pale-_1541Cu aceasta ocazie, medicul veterinar Danut Pale, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari Buzau, a vorbit despre importanta acestei zile si a tinut sa le transmita un mesaj colegilor sai de breasla atat celor care fac parte din Colegiul Medicilor Veterinari Buzau cat si celor din celelalte zone ale tarii.

„Asa cum fiecare categorie profesionala are o zi speciala pe care o sarbatoreste, si medicii veterinari isi aniverseaza pe data de 15 mai ziua profesiei. Data nu este aleasa intamplator, ci datorita faptului ca marcheaza etape importante in evolutia acestei profesii. Este data ce marcheaza inceputurile profesiei de medic veterinar si totodata, infiintarea Colegiului Medicilor Veterinari, cativa ani dupa aceea. Cu aceasta ocazie le adresez colegilor, colaboratorilor si familiilor acestora ganduri bune si urari de sanatate si numai bucurii”, a declarat in cursul zilei de azi Danut Pale.

 

Dr. Ciprian Botezatu

Dr. Ciprian Botezatu

La randul sau, si directorul adjunct al DSVSA Buzau, medicul veterinar Ciprian Botezatu, le-a transmis un mesaj colegilor dar si tuturor buzoienilor, care in mai mare sau mai mica masura sunt beneficiari ai activitatilor desfasurate de medicii veterinari. „Astazi este o zi importanta pentru medicii veterinari si pentru specialistii din domeniu, ziua in care profesia noastra este sarbatorita iar activitatea pe care o desfasuram este intr-o oarecare masura adusa in atentia publicului, mai ales prin intermediul dumneavastra, reprezentantii mass-media. Cu aceasta ocazie doresc sa le adresez colegilor din breasla toate urarile de bine si mesajul ca sunt mandru ca fac parte din aceasta categorie profesionala. Totodata, doresc sa le multumesc colegilor pe aceasta cale pentru activitatea pe care o depun zilnic, fie ca fac parte din categoria functionarilor publici fie ca lucreaza individual, pentru a veghea la starea de sanatate a efectivelor de animale, contribuind prin aceasta si la starea de sanatate a populatiei”, a declarat directorul adjunct al DSVSA.

 

*Le uram si noi, tuturor medicilor veterinari, SANATATE si LA MULTI ANI!


Adaugati un comentariu


 

*