Pensionari fortate, demisii si lacrimi la Spitalul Judetean Buzau

15 mai 2014 | 2 comentarii |

Astazi, 47 de asistente medicale experimentate sunt scoase la pensie fortat, iar directorul medical, dr. Ion Draghici a demisionat, in contextul in care angajarea altor 70 de asistenti medicali si infirmiere a fost supendata. Paliativul Consiliului de Administratie: 20 de asistente de la Spitalul CFR, imprumutate. 

 

asistente spitalPrea ocupati cu campania electorala si alte treburi care nu au nimic in comun cu functiile pe care le ocupa si pentru care sunt platiti cu multi bani publici, guvernantii auomis un lucru extrem de important pentru populatia careia i se adreseaza, in special pentru bolnavii de la care vrea voturi. Au uitat, nu le-a pasat, ori au facut-o intentionat, pentru ca apoi sa puna in aplicare ideea pe care a emis-o ministrul Nicolae Banicioiu luna trecuta, de a reduce din nou numarul paturilor din spitale.

Astfel, nu s-a creat cadrul legislativ prin care sa asigure functionarea spitalelor, o problema sensibila, care afecteaza majoritatea unitatilor publice sanitare cu paturi din tara.

Mai mult, asa cum Sanatatea Buzoiana semnala inca din momentul suspendarii concursului de angajare, care ar fi trebuit sa aiba loc la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Buzau in prima jumatate a acestei luni, si in urma caruia ar fi trebuit sa se ocupe 74 de posturi de asistenti medicali, infirmiere si personal auxiliar de care cel mai mare spital din Buzau are nevoie ca de aer, un act normativ semnat pe muteste, de ministrul Municii, a scos la pensie, fortat, 47 de asistente medicale cu experienta. In loc sa aduca zambete, actul normativ a adus la spitalul buzoian, doar lacrimi.

 

ATI@sanatateabuzoiana.ro„Cireasa de pe tort”, intre personele pensionate se afla si directorul de ingrijiri medicale, Rodica Vlad, iar directorul medical, dr. Ion Draghici, si-a depus cererea de demisie, incepand cu 1 iunie. Asa ca… intregul spital va fi, in perioada urmatoare, intr-o deriva totala.

  „In cadrul unitatii noastre indeplinesc conditiile de pensionare la limita de varsta un numar de 47 de asistenti pentru care, in temeiul prevederilor art. 56 din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza de drept incepand cu 15 mai 2014“, anunta la inceputul saptamanii, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean Buzau, Adriana Bratosin. Iar astazi a venit „scadenta”.

 

Protest spital (foto arhiva SB)  „Exista sectii care raman, pur si simplu, fara asistente medicale. Dispensarul TBC, unde sunt 4 asistente la momentul acesta, toate pensionabile, va ramane fara personal. De unde se vor acoperi aceste locuri, de unde se vor redistribui, cand la momentul acesta avem nevoie de personal, iar concursul care s-a initiat, la momentul acesta este suspendat?“, intreaba retoric Mariana Munteanu, liderul Sanitas Buzau. Redistribuirea nu intra in calcul, pentru ca toate sectiile se confrunta cu deficit de personal. Foarte grav este insa ca raman fara asistenti medicali sau cu un numar care nu poate acoperi decat tura de dimineata, sectii vitale in care 24 din 24 de ore este nevoie de un numar minim de asistenti medicali, precum Blocul Operator, Pediatria, sectiile chirurgicale, Neurologia, Medicina Interna sau Bolile Infectioase.

 

asistente hol chirurgieAstazi, in Spitalul Judetean Buzau, in loc sa se sarbatoreasca iesirea la pensie cu flori, tort si sampanie, au curs lacrimi. Lacrimi de tristete, de nesiguranta si de revolta, pentru ca este ziua in care dispozitiile actului normativ prin care sunt pensionate fortat cele 47 de asistente isi produce efectele. Zadarnic s-a revoltat sindicatul si a solicitat sa se aplice un articol de lege mai vechi care ar permite, pe muchie de cutit, pastrarea personalului medical pana la organizarea concursului pentru angajarea altor persoane.

Ba chiar s-a sperat ca apare in Monitorul Oficial un Ordin de ministru prin care sa se reglementeze aceasta situatie. Surse din Ministerul Sanatatii spun ca astazi dupa amiaza se va publica Ordonanta 23/2014, dar nimeni nu a stiut sa explice cu exactitate ce contine acesta si cum va fi aplicata.

Mariana Munteanu considera insa canu s-a dorit sa se valorifice o posibilitate legala de a rezolva aceasta situatie, pentru ca ea exista si s-a aplicat si in alte spitale din Alba, Arad, Bacau, Botosani, Calarasi, Caras-Severin, Sambovita, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Ialomita, Maramures, Mehedinti, Olt, Satu-Mare si Vaslui”, mentionand ca de la Ministerul Sanatatii, SANITAS a primit asigurari ca situatia va fi rezolvata.

 

Laurentiu Gavrila si dr. Draghici_1464Asistentele aflate in fata plecarii la pensie considera insa ca probabil, Consiliul Judetean si-a facut un calcul privind bugetul de care spitalul dispune si, inainte de contractarea serviciilor medicale cu CJAS, pe anul in curs, profita de iesirea lor la pensie, iar cu banii care le asigura salariile va angaja de doua ori mai multe debutante. Problema este insa ca debutantele fiind lipsite de experienta, iar in spital prea putine asistente care sa le instruiasca, pentru bolnavi va fi o mare problema in asigurarea ingrijirilor medicale.

S-a solicitat Ministerul Sanatatii o dispozitie prin care sa se poata prelungi activitatea celor 47 de asistente pensionabile pana la gasirea unei posibilitati legale de a acoperi deficitul de personal prin angajare. Am explicat dificultatea in care va fi spitalul si riscul ca anumite sectii sa nu mai poata functiona, dar pana la aceasta ora nu s-a primit niciun raspuns. Am auzit si noi ca ar fi fost discutata emiterea unei ordonante care sa solutioneze aceasta situatie, dar nu am primit nimic oficial si pana nu vedem actul normativ in Monitorul Oficial, suntem legati de maini”, a precizat jr. Laurentiu Gavrila, presedintele Consiliului de Administratie al Spitalului Judetean Buzau. Acesta a confirmat si demisia directorului medical, Ion Draghici, care a invocat motive de sanatate, dar nu a avansat niciun nume care l-ar putea inlocui. Se pare ca niciun medic nu vrea sa mai accepte o functie  de conducere, in contextul actual..

 

AmbulatoriuAm recurs chiar la o situatie de compromis, am rugat conducerea Spitalului CFR sa ne imprumute 20 de asistente, cu care sa completam o parte din locurile ce raman libere, dupa care, daca va fi posibil, le chemam inapoi la munca pe cele 47 de asistente aflate in aceasta situatie, pana la noi dispozitii legale care ne vor permite sa facem angajari”, a mai spus Gavrila, presedintele Consiliului de Administratie al spitalului, reprezentantul presedintelui Consiliului Judetean, in subordinea caruia se afla unitatea medicala din punct de vedere administrativ.

La Spitalul Municipal Rm. Sarat a fost mai simplu, in locul celor 7 asistente medicale care s-au pensionat prin efectul aceleiasi legi, s-a recurs la redistribuirea din alte sectii. Lucrurile nu s-au desfasurat insa nici aici in liniste si fara convulsii, fiind nevoie de ajutorul politiei pentru a scoate din spital una dintre asistentele pensionate.

Tot personalul medical din Spitalul Judetean de Urgenta Buzau a fost astazi la serviciu, la program normal. Ce va fi maine?

 



Comentarii (2)

  1. Violeta Stanciu spune:

    Si spitalul cfr isi restrange posturile, nu imprumuta pe nimeni…cele 20 de asistente vor ramane si ele pe drumuri. Iar faza cu pensionarii…da! Sa mearga acasa si sa lase loc celor tineri. Au muncit destul, acum e randul tinerilor sa munceasca sa ii poata intretine pe pensionari! Dar nu in ultimul rand trebuie sa cascam bine ochii cand votam caci iata ce se intampla! voteaza legi fara ca noi muritorii de rand sa stim de ele! Am vrut democratie!

  2. Buzoianul spune:

    Din soluti paliative in solutii paliative ne indreptam catre decesul sistemului sanitar

Adaugati un comentariu


 

*