Valea plangerii la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau: s-au suspendat angajarile

29 aprilie 2014 | 1 comentariu |

Aproape 300 de candidati ale caror dosare au fost admise pentru a intra in concurs in luna mai sunt socati dupa ce au fost anuntati ca s-a suspendat concursul, pana la noi dispozitii legale. Spitalul risca sa ramana si fara 50 de asistente si medici care se vor pensiona in curand.

 

asistente spitalLacrimi, suparare, reprosuri si chiar injuraturi spuse printre dinti, de asta are parte, la aceasta ora, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Buzau. Cei aproape 300 de candidati admisi pentru concursurile anuntate in luna mai, au aflat ca sansa lor de a se angaja a disparut, cel putin pentru o vreme.

Avand in vedere adresa Ministrului Sanatatii nr. EN 12361/2014 si Adresa Consiliului Judetean Buzau nr. 4587/2014 privind Decizia nr. 55/05.02.2014 a Curtii Constitutionale referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind aprobarea OUG nr.77/2013 pentru stabilirea unor masuri privind asigurarea functionalitatii administratiei publice locale, a numarului de posturi si reducerea cheltuielilor la institutiile si autoritatile publice din subordinea, sub autoritatea sau coordonarea Guvernului ori a ministerelor, se suspenda ocuparea prin concurs a posturilor vacante pana la aparitia unor noi prevederi legislative .

In consecinta , concursurile publicate in data de 07.05.2014, in data de 14.05.2014 si in data de 19.05.2014 se suspenda pana la aparitia unor noi prevederi legislative sau a altor precizari”, a anuntat conducerea celei mai mari unitati sanitare cu paturi din judet, atat la sediu, cat si pe site-ul institutiei.

 

Dr. Cosmin Ursachescu, manager SJU Buzau

Dr. Cosmin Ursachescu, manager SJU Buzau

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, dr. Cosmin Ursachescu spune cadin pacate, demersurile pentru ocuparea celor 76 de posturi scoase la concurs au inceput inainte ca Ordonanta 77 sa fie declarata neconstitutionala si am sperat ca Ministerul Sanatatii ne va ajuta sa finalizam acest demers, intrucat nevoia de cadre medicale in SJU Buzau este foarte mare, in toate sectiile avand un deficit important de personal medical. Din pacate acest lucru nu s-a concretizat, iar in acest moment suntem in situatia de a suspenda concursurile, pana la noi ordine sau dispozitii legale”, exprimandu-si insa speranta ca se va gasi o rezolvare.

Alte spitale din tara si-au asumart riscul angajarii de personal, altele au fost sprijinite de Guvernul social-democrat, iar altele au recurs la anumite artificii, pentru a-si completa personalul medical. La Timisoara, spre exemplu, directorul Spitalului Judetean, dr. Florin Birsasteanu a recurs la solutia angajarii de personal medical pe PFA, aceasta fiind „singura modalitate de a angaja, fara a obtine acordul Ministerului de Finante”, dupa cum a declarat medicul, care a mentionat ca „doar in acest fel putem rezolva deficitul de personal”.

Cele mai multe unitati medicale sunt, insa, in aceeasi situatie cu spitalul buzoian, suspendand concursurile anuntate pentru angajare de personal medical, chiar daca bolnavii se zbat intre viata si moarte, in timp ce unitatile medicale au deficite cronice de medici si asistenti medicali.

 

Laurentiu Gavrila si dr. Draghici_1464Presedintele Consiliului de Administratie al SJU Buzau, jr. Laurentiu Gavrila, secretarul judetului si reprezentantul Consiliului Judetean in relatia cu unitatea medicala aflata in subordinea administrativa a CJ, spune ca desi OUG 77 a fost declarata neconstitutionala, la data de 5 februarie 2014, Guvernul avea suficient timp sa modifice articolele care au dus la aceasta concluzie de neconstitutionalitate, dupa care lucrurile ar fi intrat in normalitate. „Din pacate acest lucru nu s-a intamplat, iar la ora actuala asistam la o situatie foarte critica in majoritatea spitalelor din tara, care au fost nevoite sa suspende angajarile, desi se stie ca sistemul sanitar se confrunta cu una dintre cele mai grave crize de personal.

Mai grav este insa ca la sfarsitul saptamanii trecute, in Monitorul Oficial a aprut un Ordin al ministrului Muncii prin care pensionarea femeilor devine obligatorie la 62 de ani si chiar se considera ca in momentul implinirii acestei varste inceteaza de drept raporturile contractuale cu unitatea in care acestea sunt angajate, iar coroborand cu interdictia OUG 77 de a angaja, va crea un adevarat haos in spitale. Cel putin in SJU Buzau, peste 50 de asistente medicale si medici vor iesi la pensie automat, iar in conditiile in care si asa exista o acuta criza de personal medical, s-ar putea ca unele sectii sa devina nefucntionale”, a declarat presedintele CA al SJU Buzau.

Gavrila mai spune ca artificiul folosit de directorul de la Timisoara ar fi posibil si la Buzau, doar ca se creeaza neajunsul ca angajand pe PFA sa se rezolve doar problema personalului, nu si cea a decontarii medicamentelor si materialelor sanitare, cu care se incarca spitalul .

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn august 2013, Ministerul Sanatatii anunta ca spitalele au liber la angajari, pentru ca s-a schimbat modalitatea de intrare in sistem si se pot ocupa posturile prin concurs/examen conform principiului „unu la unu”, dupa intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta nr.77/2013, privind asigurarea functionalitatii administratiei publice locale, a numarului de posturi si reducerea cheltuielilor la institutiile si autoritatile publice. Ce-i drept, acelasi act normativ presupunea si reducerea numarului posturilor functionarilor la Directiile de Sanatate Publica si in aparatul central al MS.

Pentru posturile ramase vacante inainte de intrarea in vigoare a acestor reglementari trebuia solicitata aprobarea Ministerului Sanatatii, in vederea scoaterii la concurs. Mai mult, se stipula ca ministerele isi puteau stabili numarul maxim de posturi care se finanteaza in anul 2014, pentru aparatul propriu si institutiile si autoritatile publice din subordine, coordonare, sub autoritate sau finantate prin bugetul acestora si pot efectua redistribuiri de posturi intre acestea, cu incadrare in numarul total de posturi pe fiecare sursa de finantare, respectiv: cu finantare integrala de la bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale sau cu finantare integrala din venituri proprii, dupa caz. Exceptie de la aceste prevederi faceau institutiile publice autonome, finantate integral de la bugetul de stat.

Guvernul a adoptat, in 26 iunie 2013, OUG 77/2013, iar Legea pentru aprobarea OUG nr. 77/2013 a fost adoptata de Parlament in decembrie 2013.

 

lege malpraxisFosta Putere a contestat insa la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) actul normativ, pentru ca numai asa isi putea proteja oamenii instalatii prin tot felul de functii. CCR a admis, in februarie 2014, sesizarea de neconstitutionalitate inaintata de 61 de deputati din grupurile parlamentare ale PDL si PPDD, cu majoritate de voturi „si a constatat ca dispozitiile Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.77/2013 pentru stabilirea unor masuri privind asigurarea functionalitatii administratiei publice locale, a numarului de posturi si reducerea cheltuielilor la institutiile si autoritatile publice din subordinea, sub autoritatea sau in coordonarea Guvernului ori a ministerelor sunt neconstitutionale fata de criticile formulate, raportate la art.115 alin.(6) din Constitutie, potrivit caruia «Ordonantele de urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica»”, se arata intr-un comunicat emis de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

Problema este ca nici actualul Guvern nu a facut nimic pentru a schimba situatia. Premierul Ponta declara la momentul pronuntarii CCR canu sunt probleme decat cu cateva dintre articolele Ordonantei 77, asa ca efectele nu sunt cele pe care conteaza PDL si Traian Basescu”. Nu a facut insa nimic pentru a corecta acele articole, astfel incat actul normativ sa devina constitutional, iar in aceasta perioada cu atat mai putin il doare de ceea ce se intampla in spitale si de faptul ca oamenii nu vor mai putea fi tratati, chiar daca se zbat intre viata si moarte, pentru ca el se afla in campanie electorala.

 

libertatea de a alegeDeputatii semnatari ai sesizarii precizau ca prin OUG 77/2013 au fost desfiintate, cu unele exceptii, posturile vacante de la ministere, institutii si autoritati publice aflate in subordinea, autoritatea sau in coordonarea Guvernului ori a ministerelor, indiferent de modul de finantare, de la institutii si autoritati publice finantate integral sau partial din bugetul asigurarilor sociale de stat si/sau bugetele fondurilor speciale, de la institutiile publice locale. De asemenea, a fost redus numarul total de posturi ocupate, s-a dispus ca institutiile publice sa isi modifice structurile functionale, astfel incat numarul total al functiilor de conducere din cadrul fiecarei autoritati sau institutii publice care are in aparatul propriu/ de specialitate si personal contractual ori, dupa caz, numai personal contractual, sa fie de maximum 12 la suta din numarul total al posturilor aprobate.

Autorii sesizarii mai aratau ca prin actul normativ s-a dispus: transformarea posturilor de conducere desfiintate in posturi de executie corespunzatoare studiilor si conditiilor de vechime avute, modificarea structurii stabilite anterior a serviciilor publice deconcentrate, ocuparea posturilor vacante prin concurs sau examen numai dupa obtinerea avizului favorabil al Guvernului, printr-o nota initiata de Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Finantelor ori a Ministerului Sanatatii, Ministerului Educatiei si Ministerului Muncii, dupa caz, cu conditia incadrarii in plafoanele de cheltuieli de personal aprobate si aprobarea anuala de catre Guvern a numarului maxim de posturi care pot fi infiintate si ocupate, suplimentar fata de cele deja existente.

*OUG nr. 77/2013 a fost declarata neconstitutionala, conform Deciziei Curtii Constitutionala a Romaniei nr. 55/2014. Decizia a intrat in vigoare pe 25 februarie 2014, cand a fost publicata in Monitorul Oficial.   

 



Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    Debandada si minciuni ale politicienilor…
    Desi toti politicienii admit subfinantarea sistemului si lipsa de personal medical, nu se face nimic pentru cetatean, de ani de zile.
    Greva cadrelor medicale din toamna 2013, suspendata cu promisiunea de angajari in sistem, ramane pe mai departe o simpla promisiune a unui guvern la fel de mincinos ca si altele (doar Ponta afirma ca duce pe mai departe planurile USL).
    Cum vine acest lucru, cat timp nimeni nu se intereseaza ca promisiunile sa fie si onorate, doar dansul stie.
    Raman la aceeasi parere ca, in sistemul sanitar cand se discuta de un termen, cetateanul trebuie sa intelega ca acel termen va fi onorat intr-un timp de 3-5 ori mai lung.
    Iar acum, ca sa se mai discute in regim de urgenta necesitatile populatiei, nici gand, ca doar sunt ocupati cu campania electorala.
    Cea mai buna atitudine a cetatenilor ar fi ca nici ei sa nu se prezinte la vot, pentru ca si cei care au fost, ca si actualii, sunt la fel.

Adaugati un comentariu


 

*