Bani suplimentari la bugetele spitalelor, din inchirierea de spatii sau aparatura

Un proiect de hotarare de guvern lansat in dezbatele publica de Ministerul Sanatatii, garanteaza unitatilor medicale jumatate din banii incasati din inchirierea unor spatii si chiar a echipamentelor si aparaturii medicale.

 

spitalPe site-ul Ministerului Sanatatii a fost postat recent un proiect de hotarare supus dezbaterii publice, proiect ce se refera la inchirierea unor spatii de catre unitatile medicale aflate in subordinea ministerului. Conform documentului,  spitalele pot închiria spaţii unor furnizori de servicii medicale, celor care furnizeaza servicii alimentare ori  furnizorilor de presa, avand garantata jumatate din suma totala incasata pe chirii, cealalta jumatate urmand a fi virata bugetului de stat. Noutatea proiectului supus dezbaterii publice consta in faptul ca garanteaza obtinerea procentului de 50 la suta de catre unitatile medicale respective, in situatia in care existau numeroase cazuri in care intreaga suma provenita din inchirierea unor spatii in cadrul spitalelor, ajungea la autoritatile locale, unitatile medicale nebeneficiind de niciun leu din acesti bani.

 

bolnav-spital-urgentaProiectul de hotarare prevede astfel ca spitalele pot realiza venituri suplimentare din inchirierea unor spatii medicale, echipamente sau aparatura catre alti furnizori de servicii medicale sau alte surse, cu precizarea ca serviciile medicale prestate de furnizorii respectivi trebuie sa fie altele decat cele furnizate de spitalul care detine spatiul. Se precizeaza ca spitalele pot inchiria spatii si pentru amenajarea de chioscuri care sa furnizeze servicii alimentre sau pentru infiintarea de chioscuri de difuzare a presei, cu conditia ca desfasurarea in bune conditii a activitatii unitatii medicale sa nu fie afectata. Motivatie este nevoia pacientilor si apartinatorilor de a beneficia de aceste servicii, in conditiile in care unele unitati medicale sunt la mare distanta de centrele comerciale.

Astfel de chioscuri sunt deja amenajate in majoritatea spitalelor, insa nu in toate cazurile, unitatile medicale beneficiaza de banii proveniti din chirie, care merg in totalitate la autoritatile locale. Prin adoptarea respectivei hotarari de guvern, spitalele vor ave garantat prin lege jumatate din venitul suplimentar obtinut din inchirierea spatiilor, cealalta jumatate urmand a fi virata bugetului de stat.

 

Laurentiu Gavrila - CJ Buzau

Laurentiu Gavrila – CJ Buzau

Atribuirea spatiilor, sau aparaturii medicale se va face prin licitatie publica, iar fondurile suplimentare ce vor obtinute astfel de spitale vo fi folosite pentru lucrari de reparare si modernizare sau pentru achizitia de echipamente si materiale sanitare. Managerii spitalelor considera oportuna aceasta prevedere legala, in special cei care conduc spitale care in prezent nu beneficiaza de niciun leu din banii proveniti din spatiile inchiriate. Astfel medicul  Bogdan Oprita purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca, a precizat ca in cazul unitatii medicale respective „spatiile sunt închiriate de către Primăria Sectorului 1, iar banii din chirii sunt incasati in totalitate de autoritatea locala”.

La Spitalul Judetean Buzau, unitate aflata in administrarea Consiliului Judetean, lucrurile stau altfel, dupa cum a declarat secretarul general al judelului Liviu Gavrila. Avand si calitatea de presedinte al consiliului de administratie al SJU, acesta a declarat ca Spitalul Judetean are inchiriate cateva spatii unde functioneaza un chisoc si un punct de difuzare a presei, insa banii incasati din chirii au revenit intotdeauna unitatii medicale, si asa se va intampla si de acum inainte.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*