Mai putine urgente de Paste, la Buzau

Au invatat sa fie mai cumpatati la mesele imbelsugate sau problemele financiare nu le-au mai permis excesele din anii anteriori, cert este ca numarul buzoienilor care s-au adresat Ambulantei si al celor care s-au prezentat la Urgente s-a mentinut in limitele unei perioade obisnuite.

 

UPU 0829Personalul medical din cadrul Serviciului de Ambulanta (SAJ) Buzau si de la Unitatea de Primire Urgente (UPU) a Spitalului Judetean, care s-a aflat la datorie in perioada Pastelui, nu a mai avut parte de agitatia din anii anteriori, zilele de sarbatoare  nedeosebindu-se foarte mult de cele de lucru obisnuite. Aceasta pentru ca numarul solicitarilor venite prin 112 pe adresa SAJ Buzau l-a depasit doar intr-o singura zi pe cel inregistrat intr-o zi obisnuita, acelasi lucru putandu-se spune si in ceea ce priveste numarul pacientilor care s-au prezentat la UPU.  Singura diferenta a fost aceea ca majoritatea cazurilor au avut o anumita particularitate, in stransa legatura cu specificul perioadei si cu obiceiul oamenilor de a face abuz de alimente greu digerabile si alcool in aceasta perioada, in multe cazuri dupa o perioada de post, in care organismul ar fi avut nevoiie de o oarecare acomodare cu noul regim alimentar si de mai multa precautie.

 

inundatiiMult mai agitate au fost aceaste zile pentru lucratorii din cadrul Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), jandarmii si politistii, angrenati si in prezent in operatiunile de cautare a celor doi barbati inghititi sambata de apele raului Buzau, in localitatea Mosesti. Acestia au beneficiat si de sprijinul unui elicopter SMURD, insa cu toate acestea, cei doi barbati raman de negasit si sperantele ca acestia sa mai fie in viata sunt slabe.

Astazi, in cadrul unei sedinte extraordinare a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, prin ordin al prefectului s-au conctituit patru comisii mixte formate di  specialisti ai  Prefecturii, Consiliului Judetean Buzau si ISU, in vederea evaluarii situatiei din teritoriu privind riscurile de inundatii si inundatiile produse de pliole din ultimele zile. Acestea vor actiona in zonele Lopatari, Vintila-Voda, Cernatesti, Nanzalesti; Viperesti,Canesti, Chiliile, Cozieni, Parscov; Buda, Valea Salciei, Pardosi; Naeni si Berca.

Totodata vor fi verificate masurile luate de Comitetele locale pentru situatii de urgenta, precum si oportunitatea acordarii de sprijin pentru prevenirea eventualelor riscuri ce pot aparea.

Tot  in regim de urgenta au fost convocate Comitetele locale pentru situatii de urgenta, iar in vederea verificarii situatiilor de risc deja semnalate, prefectul si subprefectul judetului Buzau, impreuna cu inspectorul sef al ISU se vor deplasa in zona Viperesti, Canesti, Chiliile, Cozieni si Parscov.

 

ambulantaPentru medicii si asistentii de la Ambulanta, ziua de ieri a fost ceva mai solicitanta, fiind singura din aceasta perioada in care s-a depasit media obisnuita a interventiilor. Dupa cum a declarat Rodica Corneci, asistent sef in cadrul SAJ Buzau, echipajele de la Ambulanta au fost solicitate, ieri, pentru a interveni in 180 de cazuri, in situatia in care media zilnica a solicitarilor estede 140-150. In marea majoritate a cazurilor a fost vorba de pacienti cu colici biliare si alte probleme de natura digestiva provocate de excesele alimentare. Unii dintre acestia tinusera post in perioada premergatoare Pastelui si facusera trecerea prea brusca la meniul imbelsugat cu oua, drob si carne de miel, situatie in care aparitia problemelor digestive era inevitabila.

Echipajele de la Ambulanta au fost la datorie si in noaptea de Inviere, ocazie cu care au raspuns unui numar de 7 solicitari, in cazul unor persoane care au suferit lipotimii in timp ce participau la slujba, in lacasurile de cult. Tot in noaptea de Inviere s-a intervenit si in cazul catorva agresiuni produse pe fondul consumului de alcool, victimele suferind traumatisme ce nu au ridicat insa probleme medicale deosebite.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAceeasi situatie de un calm relativ a fost resimtita in ultimele trei zile si la sectia UPU a Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, unde personalul nu s-a putut plange de lipsa de pacienti, dar nici ca numarul acestora l-a depasit cu mult pe cel inregistrat la sectia respectiva intr-o zi obisnuita. La fel ca si in cazul colegilor de la Ambulanta, „varful de sarcina” a fost inregistrat in cursul zilei de ieri, cand efectele exceselor culinare si bahice din noaptea de Inviere si din ziua de Paste au inceput sa fie resimtite. Conform purtatorului de cuvant al unitatii medicale, Adriana Bratosin, numarul maxim de pacienti care s-au prezentat la UPU in aceasta perioada a fost consemnat ieri, fiind vorba in majoritatea cazurilor de persoane cu afectiuni digestive sau de persoane cu afectiuni cronice, ale caror simptome s-au acutizat pe fondul nerespectarii regimului necesar, pe fondul anumitor excese alimentare sau pe fondul alcoolului consumat in exces. Numarul pacientilor prezenti ieri la UPU a depasit cu putin media zilnica, de 200 de pacienti, adulti si copii, purtatorul de cuvant al spitalului comunicand ca ieri s-au prezentat la sectia respectiva 197 de adulti, carora li s-au adaugat si alti cativa pacienti copii, ale caror probleme de sanatate nu aveau insa legatura cu „specificul” perioadei pascale. In majoritatea cazurilor nu s-a impus internarea, pacientii fiind trimisi acasa dupa ce au fost consultati, li s-au acordat ingrijiri si li s-a prescris un tratament.

Totodata, in prima si a doua zi de Paste, la maternitatea din Buzau s-au nascut 11 copii, mai special fiind cazul unui copil care a venit pe lume in ambulanta, in timp ce mama era transportata catre unitatea medicala.

 


Adaugati un comentariu


 

*