Sarbatori sub semnul cumpatarii la UPU si SAJ Buzau

Numarul urgentelor medicale inregistrate la Buzau in perioada vacantei de Pasti nu a crescut semnificativ fata de zilele obisnuite, Sarbatorile de anul acesta fiind destul de linistite.

 

ambulantaMedicii buzoieni si personalul de la SAJ Buzau care au fost de garda in vacanta Sfintelor Pasti au avut parte de sarbatori mai linistite decat erau obisnuiti in astfel de perioade. Numarul urgentelor medicale consemnate zilele acestea a fost mai mic decat in perioada similara a anului trecut. Numarul celor care au sunat la Ambulanta sau care s-au prezentat la sectia UPU a Spitalului Judetean nu a fost mai mare decat media zilnica obisnuita, doar patologia cazurilor a fost ceva mai diferita, reamintind medicilor de garda ca este o sarbatoare importanta, pe care unii inteleg sa o marcheze facand exces de alimente „grele” si alcool.

La fel ca si in cazul Craciunului, s-a constatat insa ca numarul exceselor de acest gen a scazut fata de anul anterior, ceea ce inseamna fie ca buzoienii sunt mai informati si au invatat sa fie mai cumpatati si sa faca mai usor trecerea de la Postul Pastelui la mesele imbelsugate, fie ca tot mai putini isi mai permit o masa imbelsugata, chiar si o data sau de doua ori pe an, ceea ce este mult mai trist.

 

Ambulanta Urgente spital _2298La Ambulanta, spiritul sarbatorilor Pascale s-a resimti mai putin pregnant decat in anii anteriori, cand primele apeluri erau primite inca din noaptea de Inviere, imediat dupa ce crdinciosii slabiti dupa cel mai indelungat post din an faceau trecerea brusca de la stevie si urzici la oua rosii, dorob si friptura de miel, stropite cu vin din belsug. De acesta data, noaptea de Inviere a fost una linistita, echipajele de la Ambulanta primind doar cateva solicitari, fara insa ca acestea sa aiba legatura cu excesele culinare si bahice specifice perioadei.

Cazurile de acest gen au aparut in ziua de Paste si in cursul zilei de ieri, cand media interventiilor a fost de aproximativ 160 pe zi. Nu este vorba de un numar ingrijorator, Rodica Corneci, asistenta sefa a SAJ Buzau, mentionand ca nu s-a depasit media interventiilor zilnice, indicatorii situandu-se chiar sub valoarea unor zile obisnuite.

Problemele de sanatate pentru care buzoienii au chemat Ambulanta au fost legate de colici abdominale sau colici biliare, urmarile firesti ale exceselor culinare, insa niciun caz nu a ridicat probleme deosebite. Totodata, echipajele de la Ambulanta au mai fost solicitate in cele doua zile de Paste sa intervina in cazul a patru evenimente rutiere cu victime.

 

UPU-hol-spital_3635Nici la spital, numarul pacientilor care s-au prezentat la UPU nu a fost mai mare decat cel inregistrat intr-o zi obisnuita si nici problemele de sanatate acuzate de pacienti nu au fost foarte grave.

Conform purtatorului de cuvant al SJU Buzau, Adriana Bunila, in ziua de Paste si in cursul zilei de ieri, la UPU s-au prezentat in total 290 de persoane cu diferite probleme de sanatate. Cei mai multi pacienti au acuzat probleme digestive si probleme cardiace, una dintre cauzele principale fiind excesele de la masa de Paste. Au existat si mai multe cazuri de pacienti cu afectiuni cronice care s-au acutizat in aceasta perioada din aceeasi cauza, precum si cateva victime ale unor agresiuni comise pe fondul consumului de alcool, o alta meteahna specifica marilor sarbatori.

La maternitate, in ziua Invierii au fost adusi pe lume 3 copii, doi baieti si o fetita, doi dintre ei nascuti pe cale naturala si cel de-al treilea prin cezariana. In Lunea Luminata s-au consemnat alte 5 nasteri, trei pe cale naturala si doua prin cezariana, in urma carora au fost adusi pe lume doi baieti si trei fetite. Toti bebelusii si mamicile se simt bine, iar daca tinem cont de predictiile din batrani, viata copii ar trebui sa stea sub semnul sanatatii si al norocului.

 


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*