Mintea cea de pe urma: Asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se vor pensiona la 65 de ani

15 mai 2014 | 7 comentarii |

 Problema pensionarii fortate a asistentilor medicali a fost rezolvata, actualul guvern intelegand ca neluarea unor masuri de indreptare a situatiei i-ar fi adus prejudicii de imagine si pierderi de voturi mai mari decat se putea imagina.

 

asistente spitalAsa cum anticipam in articolul precedent, in aceasta dupa-amiaza, problema pensionarii fortate a 47 de asistente medicale din Spitalul Judetean de Urgenta a fost rezolvata. Printr-un comunicat remis Redactiei Sanatatea Buzoiana, ministrul Sanatatii anunta ca a fost adoptata Ordonanta de Urgenta nr. 23 din 2014, de completare si modificare a Legii 95/2006 privind Reforma in domeniul sanatatii.

Potrivit noului act normativ, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se vor putea pensiona la 65 de ani, astfel ca cele 47 de asistente medicale care ar fi trebuit sa paraseasca de astazi Spitalul Judetean de Urgenta Buzau vor putea ramane in unitatea medicala pana la implinirea varstei de 65 de ani, dar cele care vor sa se pensioneze o pot face si intre 60 si 65 de ani.

Si-a dat seama, in sfarsit, si ministrul Nicolae Banicioiu de ceea ce de luni de zile spun directorii de spitale, organizatiile profesionale si sindicatele, respectiv, ca scaderea varstei de pensionare risca diminuarea periculoasa a numarului de asistenti medicali generalisti, moase si asistenti medicali angajati in unitatile sanitare publice, institutii care se confrunta deja cu un deficit major de personal de specialitate. Prin aceasta Ordonanta de Guvern, am tinut astfel cont atat de nevoile sistemului de sanatate, cat mai ales de dorinta de a ramane in activitate a celor 4.000 de asistente medicale care puteau fi afectate de scaderea varstei de pensionare”, a declarat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

 

 protest-spital-foto-arhiva-Sanatatea-BuzoianaNu mai este niciun dubiu, asistentele medicale si moasele care ar fi trebuit sa plece astazi acasa, vor reveni maine la serviciu si-si vor desfasura activitatea nestingherite, pana la 65 de ani, cel putin atata timp cat aceasta Ordonanta de Urgenta va fi in vigoare si nu se va mai trezi vreunul ca are alte interese, ca sa-i aduca alte modificari.

Prin Legea 53/2014 pentru aprobarea OUG 144/2008 fusesera abrogate prevederile in baza carora membrii acestei categorii profesionale se pensionau la varsta de 65 de ani, indiferent de sex. Urmare a acestei modificari legislative, din punct de vedere al pensionarii, asistentele medicale au intrat sub incidenta prevederilor din Legea 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, astfel incat acestea trebuiau sa se pensioneze la 60 de ani. Mai exact, dupa implinirea varstei de 60 de ani, pot opta sa-si continue activitatea pana la 65 sau sa solicite pensionarea mai devreme.

 Prin intermediul noii Ordonante publicata in aceasta dupa-amiaza in Monitorul Oficial, prin derogare de la articolul 56 din Codul Muncii, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se vor pensiona la varsta de 65 de ani, in conditiile legii.

 

Dr. Ion Draghici

Dr. Ion Draghici

In noul context, lacrimile de pe obrajii celor care ar fi trebuit sa se pensioneze se vor sterge si directoarea de ingrijiri medicale ramane pe post (cel putin deocamdata).Ea nu exclude insa, daca lucrurile nu vor lua o turnura de normalitate, sa se pensioneze de bunavoie, avand in vedere ca potrivit legii, dupa 60 de ani poate solicita incetarea activitatii.

Medicul Ion Draghici, directorul medical, nu s-a razgandit. El nu mai vrea sa ocupe aceasta functie, din motive de sanatate. Iar asta, in contextul in care unitatea medicala are de trecut doua examene grele in perioada urmatoare, respectiv, negocierile cu CJAS, pentru incheierea noului contract de prestari servicii medicale si evaluarea in veredera acreditarii spitalului. Experienta dr. Draghici, care a fost presedinte al Casei de Sanatate si al Consiliului de Administratie al institutiei, fiind chiar cel care a infiintat la Buzau aceasta structura si a facut sa functioneze, ar fi fost de mare ajutor pentru spital.

La fel de importanta ar fi prezenta medicului Ion Draghici intr-o functie de conducere si la evaluarea Spitalului Judetean de Urgenta in vederea acreditarii, pentru ca acest are cea mai lunga experienta in conducerea unitatii medicale. Dr. Draghici spune insa ca nu se va razgandi asupra demisiei si revine la functia de sef Sectie Chirurgie Plastica si Arsi si la bisturiu, din cauza problemelor de sanatate, care nu-i mai permit sa suporte poate cea mai grea functie de conducere dintr-un spital mare. El da asigurari insa ca a lasat dosarele pregatite pentru ambele situatii si promite ca in cazul in care i se va solicita sprijinul si in masura in care sanatatea i-o va permite, isi va ajuta colegii chiar daca nu mai este director medical, asa cum a facut-o si in alte ocazii similare.

 Comentarii (7)

 1. M. Fiscutean spune:

  AVETI DREPTATE IN TOT CEEA CE SPUNETI, CU SIGURANTA ASISTENTELE DIN SECTIILE A.T.I., U.P.U. SI SECTIILE CHIRURGIACLE NU POT REZISTA PSIHIC SI FIZIC PANA LA 65 ANI.

 2. Raducanu Claudia spune:

  Asistentii medicali ar fi trebuit sa iasa la pensie la 50 ani. Dupa 50 de ani crede cineva, ca mai sunt in stare sa alerge prin saloane?

 3. Ionescu Marcela spune:

  Lucrez intr un spital unde lucreaza si multe asistente pensionate care iau salariul maxim plus pensie si nici una nu vrea sa plece sa vina un absolvent din miile de absolventi anuali de postliceale sanitare care nu au loc de munca si lucreaza ca voluntari deoarece nu au loc de munca din cauza miilor de pensionari care iau si 1800 lei salariul, plus 1300 pensie… iar tanarul absolvent face munca fara bani.

 4. Mihai spune:

  E cea mai mare prostie! Cand suntem atatia tineri asistenti medicali in Romania fara loc de munca! Normal ca raman fara personal daca se scot la concurs odata la 3 ani cate 10-12 posturi.
  In loc sa-si bata capul ca sa creeze locuri de munca prefera sa tina toti dinozauri pana la moarte si dincolo de ea :)))
  Eu am terminat as medical bft pe sectia unde unde am facut multa practica si vroiam sa ma angajez era deficit de personal + 3-4 asistente care aveau deja varsta si ani de pensionare + 4 posturi blocate ca erau in concediu fara salar.
  Sectia nu avea personal suficient cu 4 asistenti voluntari abia acopereau toate cabinetele si conducerea zicea ca se pot lipsi de noi ca nu au nevoie de noi nu sunt posturi disponibile etc descurcativa!

 5. Mirela spune:

  Sunt curioasa in ce sectii lucreaza acele asistente care vor sa se pensioneze la 65 de ani? Si eu sunt asistenta, am 45 de ani din care 27 lucrati in spital, dar sincer nu ma vad rezistand pana la 65 si sa fac si munca de calitate. Avem si noi astfel de colege, dar care toata cariera si-au facut-o prin cabinete de policlinica sau daca activeaza in sectie, atunci jumate munca le este facta de catre colegii mai tineri. Cum puteti spune ca ramane sistemul fara angajati, cand in fiecare an ies generatii intregi de absolventi de postliceal si care isi cauta cu disperare un loc de munca!?

 6. Alexandra spune:

  Nu mi se pare corect, pentru citeva persoane ce detin functia de sefe sa se aplice aceasta lege de crestere a duratei de munca la 65 de ani, ma intreb oare daca erau ingrijitoare sau infirmiere cu salarul minim ar mai fi cerut sa stea la lucru? Pentru citeva persoane trebuie acum sa suporte si cei care poate nu mai rezista sa lucreze datorita unor afectiuni, a stresului la care sint supuse . Sa ramina in sistem aceste categorii pina la 65 de ani, dar cu salariul minim, nu cu maxim si cu toate sporurile, sa vedem, le mai convine sa vina la munca? Sincer, cred ca nu, atunci sa vezi ce bolnave sau obosite ar fi……..rusine.

 7. Florina Isofache spune:

  Ce lipsa de respect fata de cadrele medicale! Cine raspunde pentru starile de disperare prin care au trecut acesti oameni?

Adaugati un comentariu


 

*