Limbajul mimico-gestual in acordarea primului ajutor

9 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Cursurile „Scolii altfel” s-au desfasurat, timp de o saptamana, in toate unitatile de invatamant din tara. Printre programele cele mai atractive din judetul Buzau s-au numarat si cele desfasurate de scoli, in parteneriat cu Politia, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Crucea Rosie.

In cadrul activitatilor derulate cu acest prilej, elevilor claselor intai din Scoala nr. 11 Buzau si prescolarilor de la doua gradinite din Buzau si Berca le-au fost explicate notiunile de baza in acordarea primului ajutor in caz de accident. Aproape 200 de copii au aflat despre leziuni, fracturi, atele si imobilizare, iar voluntarii Crucii Rosii le-au demonstrat „pe viu” cum se leaga un garou, cum se aplica un pansament sau se imobilizeaza osul fracturat.           

O actiune inedita a avut loc la Scoala de Arte si Meserii, unde elevii cu deficiente de auz si vorbire au fost instruiti in prevenirea accidentelor de circulatie prin intermediul unor interpreti in limbaj mimico-gestual.  S-a avut in vedere faptul ca acesti copii constituie  o categorie vulnerabila in trafic, din cauza deficientelor de care sufera.

In privinta insusirii abilitatilor de abordare a celei mai eficiente atitudini in cazurile de situatii de urgenta, elevii Colegiului economic au participat, sub coordonarea ofiterilor ISU, la simularea unei actiuni de evacuare in caz de seism.  Peste 1.200 de elevi si profesori au fost instruiti cum sa procedeze pentru a iesi in siguranta din cladire, cum trebuie sa actioneze echipajele de cautare-salvare si cum sa acorde primul ajutor eventualilor raniti. La randul lor, pirotehnicienii si-au prezentat aparfatura din dotare si le-a explicat tinerilor cum trebuie sa procedeze in cazul in care descopera, intamplator, elemente de munitie, astfel incat sa nu se expuna riscului unei explozii.

 


Adaugati un comentariu


 

*