Ce muzica se mai asculta in salile de operatii

11 ianuarie 2015 | 0 comentarii |

Multi dintre chirurgi prefera sa asculte muzica in timp ce opereaza, studiile relevand faptul ca astfel devin mai eficienti si au o mai buna capacitate de concentrare.

 

muzicaLa un moment dat, un obicei pe care il practica multi medici chirurgi in salile de operatie a fost subiectul unor discutii contradictorii. Oportunitatea ascultarii de muzica in timpul interventiilor chirurgicale a fost criticata de unii specialisti care sustin ca acest obicei  acapareaza o parte din capacitatea cognitiva, reduce vigilenta, impiedica procesul de comunicare si abate atentia in momentul in care apar probleme ce tin de anestezie.

Majoritatea specialistilor spun insa ca asculta muzica in sala de operatii doar atunci cand situatia o permite si nu le afecteaza capacitatea profesionala, ci dimpotriva, le-o stimuleaza.

Un nou studiu pe aceasta tema releva faptul ca majoritatea medicilor si asistentelor care fac interventii chirurgicale considera ca muzica le imbunatateste eficienta si comunicarea, diminuand totodata senzatia de anxietate. Studiul a fost efectuat de o echipa din cadrul Spitalului Universitar CardiffTara Galilor, care a chestionat timp ce cateva luni mai multi medici chirurgi, anestezisti si asistente medicale care participa la interventiile chirurgicale, pe marginea preferintelor muzicale ale acestora in sala de operatie.

 

Operatie cord prof. DeacPeste 80 de suta din personalul medical intervievat a declarat ca muzica este un factor pozitiv in timpul operatiilor. Ei prefera sa o asculte in timpul interventiilor pentru ca imbunatateste comunicarea intre membrii echipei, reduce anxietatea si mareste eficienta.

Participantii la studiu au mai declarat ca aproximativ 75 la suta din timpul petrecut in sala de operatie asculta muzica, „repertoriul” fiind de obicei ales de chirurgul principal.

Medicii care au acest obicei spun ca muzica le mareste eficienta si capacitatea de concentrare asupra sarcinilor ce trebuie executate.

In mod traditional, chirurgia si muzica se revendica de la acelasi mare patron al lor, unul dintre cei mai iubiti zei din vechime, respectiv Apollo. Faptul ca si in zilele noastre multi chirurgi au o pasiune speciala pentru muzica de cea mai buna calitate nu este, asadar, deloc intaplator.

In plus, la fel ca si chirurgia sau alte ramuri ale medicinei, muzica are certe valente vindecatoare, iar preferinta medicilor chirurgi pentru armonii diverse poate insemna si faptul ca acestia pot extrage energii suplimentare din muzica, astfel incat sa obtina un plus de sanatate si noroc pentru pacientii lor.

 

operatieA fost facut si un sondaj in urma caruia s-a stabilit care sunt genurile muzicale si piesele ascultate cu precadere in timpul operariilor, precum si piesele cel mai putin „gustate”. Astfel, in topul preferintelor se afla muzica clasica, iar Mozart, Beethoven, Vivaldi, Berlioz sau Mendelssohn Bartholdy sunt intre preferatii chirurgilor, in timpul interventiilor in salile de operatii.

In repertoriul pieselor ascultate in blocurile operatorii isi fac insa loc, destul de des, si piese din aria pop sau rock. Se considera ca cele mai potrivite piese, care se afla si in topul preferintelor echipelor medicale, sunt „Stayin’ Alive“, a trupei Bee Gees, „Smooth Operator“, a lui Sade, „Wake me up before you go-go“, a trupei Wham, „Comfortably Numb“, cantata de Pink Floyd, si „Fix You“ a trupei Coldplay.

La polul opus, piese precum „Another one bites the dust“, a trupei Queen, „Everybody hurts“, interpretata de REM, „Knives Out“ de la Radiohead, „Scar Tissue“, a trupei Red Hot Chilli Peppers, si „Knockin’ on heaven’s door“ al lui Bob Dylan sunt considerate total nepotrivite pentru a fi ascultate in timpul unei operatii.

 


Categorii: Actual, Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*