Bauturile acidulate, extrem de nocive pentru sanatatea dintilor

Cercetatorii au constatat ca, mai ales in cazul copiilor si tinerilor, acestea ataca smaltul dintilor in doar 30 de secunde.

 

bauturi acidulateConsumul de bauturi carbogazoase, fie ele sucuri de fructe sau energizante, stim ca este recomandat sa se faca moderat, din cauza aportului caloric ridicat. Cercetari recente releva insa faptul ca acestea sunt foarte nocive si pentru sanatatea dintilor. Fiind foarte acide, ataca smaltul dintilor in 30 de secunde, iar cei mai vulnerabili sunt copiii si tinerii, a caror dantura poate fi serios afectata in cazul consumului prea mare de astfel de bauturi.

Cercetarile au fost efectuate de specialisti de la Universitatea din Adelaide, Australia, iar concluziile au fost publicate recent intr-o revista de specialitate. In articolul respectiv, cercetatorii mentioneaza ca dintele contine compusi de calciu care sunt atacati de aciditate. Intr-o gura sanatoasa, saliva neutralizeaza aciditatea si recalifica rapid eroziunea, existand astfel un echilibru natural intre eroziune si reconstructie. Echilibrul se rupe insa cand aporturile acide sunt prea frecvente ori se prelungesc sau cand apararea imunitara este scazuta , iar daca echilibrul se inclina in favoarea acizilor, apare rapid uzura.

 

cabinet stomatologicConsumul de bauturi acide de cateva ori pe zi, precum si consumul excesiv de vitamina C de catre sportivi, problemele de regurgitare la tinerii anorexici si bulimici, precum si administrarea zilnica de aspirina unor bolnavi constituie factori agravanti, este de parere Jean-Patrick Druo, secretar general al asociatiei stomatologilor francezi. Eroziunea acida este diferita de carii, provocate de bacteriile din placa dentara. Aceste microorganisme transforma zaharurile in acizi, care sapa in dinte. Eroziunea dentara este un fenomen observat tot mai des in tarile dezvoltate se mai arata in articol. Adesea copiii si adolescentii scrasnesc din dinti cand dorm sau regurgiteaza, avand reflux gastric, ceea ce provoaca aciditate la nivelul gurii. Adaugate la bauturile acide, acestea sunt cele trei cauze care strica smaltul dentar la tineri si copii” spun cercetatorii australieni. Autorii acestui studiu recomanda celor care termina masa cu un fruct sau o prajitura sa se spele pe dinti dupa 30 de minute. „Ideala ar fi clatirea gurii sau, eventual, mestecarea de guma pentru a provoca o hipersalivatie”, precizeaza acestia.


Categorii: Actual, Lifestyle, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*