Meloterapia, recomandată pentru confortul psihic înaintea unei intervenții chirurgicale

27 iulie 2019 | 0 comentarii |

Un grup de cercetători americani consideră ca aceasta ar putea fi o alternativă eficientă la tratamentul medicamentos pentru combaterea anxietății pacienților, sentiment foarte firesc în astfel de situații.

 

Un nou studiu, efectuat de cercetători din Statele Unite, relevă că muzica folosită în scop terapeutic ar putea fi cel puțin la fel de eficientă ca sedativele administrate pacienților înaintea unor intervenții chirurgicale, pentru a-i ajuta pe aceștia să scăpe de starea de anxietate care este foarte firească pentru cei care ajung în astfel de situații, indiferent de gradul de complexitate al intervenției la care urmează să fie supuși.

Studiul a fot efectuat la Universitatea din Pennsylvania, pornind de la faptul deja dovedit că anxietatea preoperatorie este des întâlnită şi poate creşte nivelul hormonului stresului din corp, ceea ce poate afecta ulterior recuperarea după intervenţiile chirurgicale. În acest scop, pacienților li se administrează sedative înainte de operație, însă și acestea pot avea efecte adverse care afectează respiraţia şi fluxul sanguin şi necesită monitorizare continuă. Cercetătorii au încercat să găsească o alternativă la acest tratament cu sedative, apelând în acest sens la meloterapie, iar rezultatele au indicat că efectele sunt aproximativ similare.

Pentru acest studiu, 157 de adulţi au fost împărţiţi în două grupuri, participanţii dintr-un grup primind între unu şi două miligrame de Midazolam – un sedativ injectat cu trei minute înainte de utilizarea unui anestezic local, în vederea efectuării intervenţiei chirurgicale, iar cei din al doilea eşantion ascultând în căşti seria muzicală Weightless, semnată de Marconi Union.

 

Nivelul de anxietate al pacienţilor a fost măsurat cu ajutorul unei metode recunoscute, iar rezultatele au demonstrat că subiecţii din grupul care a ascultat muzică au prezentat acelaşi nivel de anxietate ca cei cărora li s-a administrat substanţa medicamentoasă, ceea ce sugerează că muzica a fost la fel de eficientă pentru calmarea anxietăţii. Cu toate acestea, pacienţii cărora li s-a administrat substanţa medicamentoasă au fost mai mulţumiţi de experienţa generală, în comparaţie cu cei din grupul care a ascultat muzică, cercetătorii sugerând că acest lucru ar putea fi explicat prin faptul că pacienţii nu şi-au putut exprima preferinţa în ceea ce priveşte muzica ascultată la căşti.

„Tratamentul prin muzică poate fi oferit ca alternativă la administrarea de Midazolam înainte de anestezia locală. Însă sunt necesare studii mai aprofundate pentru a se afla dacă genul de muzică sau modul în care aceasta este livrată oferă avantaje superioare faţă de Midazolam”, se arată în raportul cercetătorilor americani.

 

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*