Ceasul biologic se poate „reprograma” în trei săptămâni

15 iunie 2019 | 0 comentarii |

Persoanele active până la ore târzii îşi pot reeduca în acest interval ceasul intern al organismului pentru a reduce impactul depresiei şi stresului provocate de acest stil de viaţă.

 

Un studiu publicat recent în revista britanică Sleep Medicine susţine că, spre deosebire de persoanele matinale, indivizii activi până târziu în noapte au mai mult de suferit în societate din cauza faptului că trebuie să facă un efort pentru a se adapta unui orar de muncă sau şcoală desincronizat cu tiparele preferate de ei. Astfel, indivizii ale căror ceasuri interne le dictează să meargă la culcare târziu în noapte sunt de obicei somnoroşi în timpul zilei, au o alimentaţie dezechilibrată şi sunt afectaţi de depresie şi stres, iar perturbările ritmului circadian sunt totodată asociate cu schimbările de dispoziţie, un risc mai mare de deces, declinul cognitiv şi scăderea performanţelor fizice.

O echipă de cercetători britanici și australieni a descoperit însă, în urma unui studiu, că într-un interval de trei săptămâni, persoanele nocturne se pot obişnui să meargă mai devreme la culcare fără a apela la medicamente. La studiu au luat parte 22 de participanți care mergeau la culcare, în medie, la ora 02:30 şi se trezeau la 10:15.Aceștia aveau o stare bună de sănătate şi şi-au schimbat rutina de somn trezindu-se cu două-trei ore mai devreme de ora obişnuită şi crescând nivelul de lumină naturală dimineaţa. Totodată, ei au mers la culcare cu două-trei ore înainte de ora lor „normală”, au redus expunerea la lumină în timpul serii, au mâncat micul dejun cât de curând posibil după trezire, au respectat zilnic ora la care luau micul dejun şi au cinat înainte de ora 19:00.

 

Astfel, rezultatele studiului publicate în revista britanică de specialitate au relevat o îmbunătăţire a performanţelor cognitive şi fizice în timpul dimineţii, moment în care persoanele nocturne se simt de obicei cel mai obosite, dar şi a stării de sănătate mintală manifestată prin reducerea nivelurilor de stres şi depresie.

„Un somn întârziat vine în contradicţie cu regimul de viață al unei zile obișnuite, ceea ce poate duce la o serie de efecte negative, de la somnolenţă în timpul zilei până la o stare mentală deficitară. Am vrut să aflăm dacă există lucruri simple pe care oamenii le pot face acasă pentru a rezolva această problemă, iar studiul s-a dovedit a fi un succes, oamenii mergând la culcare şi trezindu-se, în medie, cu aproximativ două ore mai devreme decât înainte. Cel mai interesant, acest lucru a fost, de asemenea, asociat cu o îmbunătăţire a stării sănătăţii mintale şi a nivelului de somnolenţă perceput, ceea ce presupune un rezultat foarte bun pentru participanţi”, a precizat dr. Andrew Bagshaw, unul dintre autorii studiului.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*