Goana dupa „like-uri” si sanatatea psihica

27 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Dan Ivanescu, presedintele Asociatiei Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii, atrage atentia ca tinerii risca sa dezvolte stari de anxietate si depresie daca nu au suficienta apreciere din partea comunitati virtuale.

 

Psiholog Dan Ivanescu

Psiholog Dan Ivanescu

Stim deja ca, pe langa utilitatea sa incontestabila, internetul este plin de capcane. Avantul puternic pe care l-au luat retelele de socializare, in special Fecebook-ul, poate avea efecte nocive in randul utilizatorilor, daca nu exista un control asupra timpului petrecut pe aceste retele.

In privinta acestui aspect a atras atentia si psihologul Dan Ivanescu, presedintele Asociatiei Sanatate Mintala pentru Calitatea Vietii, care spune ca tot mai multi tineri si adolescenti ajung sa depinda prea mult de acest femomen denumit social media. Aceasta dependenta insa le poate influenta sanatatea psihica, multi dintre ei dezvoltand stari de anxietate si depresie atunci cand nu primesc reactiile dorite din partea comunitatii virtuale. Practic, goana dupa asa-numitele „like-uri” si dupa comentariile pozitive venite din partea prietenilor virtuali a capatat o importanta deosebita in viata de zi cu zi a acestor utilizatori. Un feedback negativ primit pe aceste retele de socializare are consecinte in plan psihic asupra tinerilor si adolescentilor, care au tentinta sa insiste si mai mult, pentru a primi aprobarea comunitatii virtuale, postand tot mai multe fotografii si videoclipuri. Daca, in ciuda acestor eforturi, apreciarile intarzie sa apara, se poate ajunge la crize de anxietate si depresii, caz in care tinerii au nevoie de ajutor specializat.

 

likePsihologul Dan Ivanescu explica, intr-un comunicat de presa, ca cele doua stari psihice asociate se dezvolta in urma unor convingeri ale tinerilor. Conform acestora, viata se poate inrautati, poate deveni tot mai grea sau, mai grav, exista riscul perceptiei ca nimic nu mai are un rost. Izolarea in fata unui calculator, pentru o perioada mai indelungata de timp, poate agrava insa starea lor psihica. „Social Media a creat ideea falsa ca prietenii si relatiile se regasesc virtual si, in acest fel, au denaturat sensul si forma conceptelor de prietenie si de relatie. Este ceva natural ca tinerii sa aiba nevoie sa le fie validate comportamentele si imaginea, in general, pentru a capata o mai mare incredere in ei, insa majoritatea au nevoie de aprobare pentru absolut orice decizie, iar din acest punct de vedere, Social Media le ingreuneaza procesul de maturizare”, avertizeaza psihologul.

 

DepresieeIn opinia sa, parintii si profesorii sunt in primul rand aceia care trebuie sa fie atenti la aceste aspecte, pentru ca joaca rolul de observatori directi ai vietii adolescentilor si tinerilor si au cea mai puternica influenta asupra lor.

In cazul in care starile de anxietate devin frecvente sau in situatia in care tinerii au ajuns deja intr-o faza incipienta de depresie, specialistul le sugereaza parintilor sa fie intelegatori cu ei, sa nu-i certe sau sa le reproseze, ci sa organizeze programe comune cu acestia, in care sa petreaca timpul liber departe de ecranele calculatoarelor, tabletelor sau telefonelor.

In ultima instanta, recomanda consultarea unui specialist, pentru ca aceasta afectiune se poate acutiza, iar urmarile pot fi dintre cele mai grave, putandu-se ajunge chiar la suicid.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*