Angajatii SCJU Constanta au interdictie pe Facebook si Messenger
Totodata, de pe computerele din dotarea spitalului nu mai pot fi accesate site-urile radio-tv on-line si nici nu se mai pot descarca filme sau muzica de pe internet.
O decizie mai putin obisnuita pentru o unitate medicala a starnit nemultumire printre angajatii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta din Constanta, probabil cea mai mare unitate medicala din zona de sud-est a tarii. Indiferent de calitatea pe care o au, aceea de cadre medicale sau de personal administrativ si indiferent de functie, angajatii spitalului nu mai pot intra pe retelele de socializare si nu mai pot purta conversatii on-line prin intermediul programelor messenger, in timp ce se afla in timpul serviciului, accesul fiindu-le restrictionat pe toate calculatoarele din dotarea spitalului. In plus, acestia nu mai pot nici sa afle ultimele stiri sau sa asculte o muzica in fundal prin intermediul radiourilor sau televiziunilor on-line, pentru ca si accesul la astfel de site-uri le-a fost restrictionat.
Masura a fost impusa chiar de managerul spitalului, Danut Capatana, si a fost pusa in practica imediat de administratorul retelei informatice a unitatii medicale. Chiar daca sunt nemultumiti, angajatii spitalului nu au prea multe argumente viabile pentru a-si revendica dreptul de a utiliza in timpul serviciului site-urile respective.
Managerul si-a motivat decizia prin faptul ca era nevoie de o masura pentru descongestionarea traficului de date din reteaua de internet a spitalului. El spune ca traficul devenise tot mai greoi in ultima vreme tocmai din cauza faptului ca pe multe calculatoare din birouri erau deschise site-uri ale radiourilor sau televiziunilor on-line si chiar se descarcau de pe internet filme si muzica. In plus, angajatii incepusera sa isi petreaca tot mai mult timp pe Facebook, incarcand poze sau purtand conversatii indelungate pe messenger, activitati ce nu aveau absolut nicio legatura cu atributiile lor de serviciu. Utilizarea retelei de internet strict in scopurile ce serveau activitatii spitalului era astfel ingreunata, iar eficienta activitatii personalului se diminuase pe fondul acestor preocupari ce nu figurau in fisa postului. In acesta conditii, managerul a ajuns la concluzia ca cea mai buna masura pentru descongestionarea traficului de date dar si pentru eficientizarea activitatii angajatilor ar fi aceea de a le taia acestora accesul la retelele de socializare, la posturile de radio si tv on-line, precum si la programele destinate descarcarii de materiale audio-video de pe internet.
Danut Capatana spune ca se ajunsese in situatia in care reteaua de internet a spitalului avea 90% din capacitatea benzii ocupata din aceasta cauza. Dupa ce a dispus aceasta masura, gradul de congestionare a scazut la 50- 60 la suta, conditii in care transferul de date necesare activitatii unitatii medicale se desfasoara cu mult mai multa usurinta. „Trebuie inteles ca intreaga activitate a spitalului, de la primiri urgente pana la externari, trecand prin sectiile clinice si paraclinice, farmacia si toate celelalte sectii, este informatizata, astfel ca ajunsesem in situatia disperata sa inregistram blocaje in anumite noduri, mari timpi de asteptare pentru inregistrari in sistemul medical de operare si gestionare a cazurilor si pacientilor, prin care acestia sunt introdusi in sistem, iar cazurile sunt raportate pentru decontare la Casa Judeteana a Asigurarilor de Sanatate. Practic, reteaua nu mai facea fata traficului, devenind suprasolicitata pana la valori de peste 90 la suta din capacitatea benzii de internet, din cauza accesarii unor site-uri de streaming radio-tv si de descarcari de filme si in mod obsesiv pe retelele consacrate de socializare, pe Facebook si Messenger. Astfel ca am luat decizia radicala si, evident, nepopulara, de a introduce filtre de continut prin programul antivirus pe toate cele 450 de computere din reteaua unitatii spitalicesti, iar acum toate lucrurile sunt bune” si-a argumentat decizia managerul unitatii medicale constantene.