Lumina artificială „îngrașă” în somn

29 iunie 2019 | 0 comentarii |

Obiceiul de a dormi cu televizorul deschis sau cu alte surse de lumină aprinse nu este unul foarte sănătos, fiindu-i asociate mai multe riscuri, printre care, cel mai recent confirmat este riscul de obezitate.

 

Influențele negative ale expunerii prelungite la lumina artificială erau deja dovedite în urma unor cercetări anterioare, care stabiliseră că persoanele care petrec multă vreme expuse unor astfel de surse de lumină riscă probleme de sănătate precum depresie, diabet, și chiar cancer. Acest fapt a fost confirmat încă din 2012 de un raport al Comisiei Europene, în care se preciza că „expunerea la lumină artificială în timpul nopţii ar putea fi asociată cu un risc crescut de cancer la sân şi poate cauza insomnie, probleme gastrointestinale, schimbări bruşte de dispoziţie şi boli cardiovasculare”. Studiile pe baza cărora au fost trase aceste concluzii fuseseră făcute în special pe subiecți care lucrau în ture de noapte, deci aerau activi în perioada în care erau expuși la lumină artificială, iar recent, cercetătorii de la National Institute of Environmental Health Sciences din SUA au confirmat că și cei care au obiceiul să doarmă noaptea în camere cu lumină artificială, sunt expuși unor riscuri similare.

 

Cercetarea a vizat în special obiceiul multor oameni de a dormi cu televizorul deschis, concluzia fiind că acest obicei crește riscul de obezitate.

În cadrul acestui studiu au fost monitorizate monitorizat pe o perioadă de cinci ani circa 44.000 de femei cu vârste cuprinse între 35 şi 74 de ani, care au oferit informaţii despre greutatea corporală, indicele de masă corporală şi orice formă de expunere la lumină artificială pe perioada nopţii.

Analizând aceste date, cercetătorii americani au concluzionat că femeile care au dormit într-o cameră cu lumina sau televizorul aprinse au prezentat un risc mai mare cu 17% de a se îngrăşa 5 kilograme sau mai mult în următorii cinci ani, în comparaţie cu cele care nu au fost expuse la lumină artificială.

 

Totodată, femeile care au dormit fiind expuse la lumină artificială au avut o probabilitate cu 22% mai mare de a deveni supraponderale şi cu 33% mai mare de a deveni obeze.

Aceste rezultate sugerează că expunerea la lumină artificială pe timpul nopţii, în timpul somnului, poate reprezenta un factor de risc pentru luarea în greutate şi pentru a deveni supraponderal sau obez, explicația stând în faptul că acest obicei duce la decalarea ceasului biologic, ceea ce duce și la o dereglare a metabolismului.

Ştim, din studii experimentale realizate pe oameni, că lumina în timpul nopţii ne afectează metabolismul într-un fel aflat în concordanţă cu un risc crescut de sindrom metabolic. Aceste noi descoperiri nu modifică valabilitatea sfatului de a menţine o bună disciplină a somnului şi de a evita lumina şi dispozitivele electronice în dormitor, ci aduc mai multe argumente pentru a urma acest sfat”, precizează autorii studiului într-un articol publicat pe această temă.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*