Factorul psihologic, foarte important în tratamentul pacienților cu hepatită

15 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Printr-un perteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din  România, un specialist psiholog face recomandări ce se adresează în egală măsură pacienților și medicilor care îi îngrijesc.

 

Marinela Debu

Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din  România are în proiect, pentru viitorul apropiat, o serie de colaborări cu specialiști din domeniul medical. Aceștia vor veni în sprijinul pacienților cu afecțiuni din acest spectru cu sfaturi și recomandări avizate, care să îi ajute pe aceștia să treacă mai ușor peste boala care are serioase efecte negative, atât de ordin fizic, cât și psihic.

Un prim sfat, bazat pe experiența personală, vine din partea Marinelei Debu, președintele asociației, care le sugerează pacienților cu afecțiuni hepatice să își găsească un medic cu care să interacţioneze bine, cu care „să se potrivească”. „Din experienţa personală, ştiu cât este de important să ai încredere în medicul tău, să îi poţi pune orice întrebare şi să te consulţi pe toate variantele. Toate acestea implică o colaborare strânsă, de echipă, pentru că drumul tratamentului în cazul hepatitelor este unul lung, anevoios, cu multe momente grele”, a declarat aceasta.

O primă colaborare demarată de asociație este cea cu psihologul Cerasela Libeg, înpreună cu care a fost realizat un set de recomandări adresate atât pacienților cât și medicilor, astfel încât relația dintre aceștia să fie mai eficientă în perioada tratamentului.

 

Sfaturile fac referire atât la prima interacţiune, cât şi la comportamentul pacienţilor şi medicilor în cadrul sedinţelor de consultaţie. Acestea sunt bazate pe faptul că afecțiunile hepatice, pe langă problemele fizice pe care le provoacă, atrag și o serie de probleme de natură psihică, precum depresia și  anxietatea. În plus, unii dintre pacienți se confruntă cu stigmatizarea și excluderea socială, toate aceste aspecte transformându-i într-o categorie foarte vulnerabilă, după cum a precizat psihologul.

În aceste cazuri este esenţială relaţia dintre pacient şi medic şi  modul în care se pot obţine rezultate eficiente în perioada tratamentului. Recomandările noastre sunt de ordin general, aplicabile tuturor pacienţilor, dar cu atât mai utile celor cu boli precum hepatitele”, a mai subliniat Cerasela Libeg, adugând că cel mai important factor este comunicarea eficientă între medic și pacient, încă de la prima întâlnire.

Prima parte a setului de recomandări se adresează pacienților. Psihologul îi învață pe aceștia cum trebuie să se pregătească pentru o consultație, pentru a stabili din start o bună relație cu medicul. Astfel, pacientul trebuie să-și stabilească exact scopul vizitei la medic, formulat în termeni cât mai realiști. De asemenea, așteptările trebuie să fie raționale, pacienții fiind sfătuiți să nu meargă la medic cu convingerea că acesta le va oferi soluţii miraculoase sau asigurări absolute de evoluţie favorabilă şi liniară.

 

Cerasela Libeg

În timpul consultației, simptomele şi posibilele cauze trebuie să fie prezentate cu cat mai multă acuratețe, fiind importantă precizarea oricărui simptom care poate fi relevant pentru diagnostic. Explicaţiile nu trebuie, însă, să fie încărcate cu date care nu au legătură cu boala.

Totodată psihologul îi incurajează pe pacienți să nu ezite să întrebe medicul tot ce îi interesează în legătură cu boala lor, întrucât ambiguitatea duce la un stres suplimentar, împovărător, de care pot scăpa discutând deschis cu medicul.

Pentru a nu pierde din vedere nimic din ceea ce medicul explică sau prescrie este indicat ca pacientul să fie însoţit de un apropiat, care să noteze explicaţiile şi recomandările sau, cu permisiunea medicului, să înregistreze discuţia. Pacientul poate refuza ceea ce i se pare nepotrivit, terapiile faţă de care are rezerve. Psihologul precizează că medicul propune demersul terapeutic, dar acceptarea aparţine pacientului, printr-o decizie asumată.

Nu în ultimul rând, pacienții sunt sfătuiți să aibă o atitudine pozitivă, sinceră şi de colaborare. Este important și să îşi exprime îngrijorările, nesiguranţa, dezamăgirea sau teama, întrucât problematica psiho-emoţională poate complica evoluţia bolii, dacă nu este corect abordată.

 

Pe de altă parte, medicii care tratează pacienți cu afecțiuni hepatice sunt sfătuiți să se asigure că pacientul a înţeles recomandările sale şi le acceptă, întrucât buna definire a problemelor determină înţelegerea sensului soluţiilor terapeutice propuse, pe când  simpla lor enumerare şi explicare nu denotă şi asumarea acestor soluţii.

Medicul mai trebuie să îl încurajeze, să discute despre ceea ce i se pare neclar, clarificările creând siguranţă şi generând sentimentul de control al situaţiei. Importantă, în viziunea psihologului este și accentuarea de către medic a importanţei implicării bolnavului în propria recuperare şi în asigurarea, cât mai mult posibil, a unei vieţi de calitate superioară.

Motivarea pacientului reprezintă un alt factor important aflat în sarcina medicului, care trebuie să fie cooperant şi empatic, motivînd pacientul să manifeste aderenţa la tratament.

O altă recomandare adresată medicilor este aceea de a manifesta o disponibilitate de comunicare şi altfel decât faţă în faţă,  pentru că posibilităţile de comunicare alternativă vor genera siguranţă şi încredere pentru pacient, în controlarea situaţiilor critice.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*