Muzica ar putea deveni „medicamentul magic” din spitale

15 august 2017 | 0 comentarii |

Studiile medicale au demonstrat ca muzica are efecte uimitoare in diferite specialitati medicale precum pediatria, terapia intensiva, cardiologia, recuperarea medicala, oncologia sau psihiatria (VEZI VIDEO).

 

Tot mai multe dovezi stiintifice confirma ceea ce pentru Pitagora era o intuitie, si anume ca muzica are efecte terapeutice. Diverse studii medicale evoca stabilizarea semnelor vitale ale pacientilor, altele nevoia scazuta de sedare in timpul unei interventii chirurgicale sau faptul ca ajuta copiii prematuri sa ia in greutate. Oamenii de stiinta au concluzionat, in urma acestor studii, ca specializarile medicale in care este folosita muzica in scop terapeutic sunt multiple – oncologie, terapie intensiva, pediatrie, cardiologie, recuperare sau psihiatrie. Muzica este comparata chiar cu un „medicament magic” pentru pacient, care nu trebuie decat sa o asculte, pentru a beneficia de efectele ei terapeutice.

Muzica in sine este capabila sa activeze zonele creierului legate de placere, determinand astefl, chimic si electric, un raspuns al unor neurotransmitatori precum dopamina. Poate, de asemenea, sa modifice ritmul cardiac, respiratia si temperatura corpului. Terapia prin muzica necesita insa participarea activa a pacientului pentru a se obtine efectele scontate, mai spun specialistii, care mentioneaza ca trebuie stranse dovezi stiintifice despre efectele ascultarii pasive, pentru a crea un protocol uniform pentru spitale.

 

O investigatie privind identificarea dovezilor medicale care sa confirme efectele terapeutice ale muzicii a fost demarata de Spitalul Universitar „12 De Octubre” din Madrid, in colaborare cu ONG-ul spaniol „Música en Vena”, a fost aprobata de Comitetul de etica pentru cercetare stiintifica (CEIC) al unitatii medicale. Prima descoperire a echipei „Músicos Internos Residentes”, cum a fost numit programul, sugereaza ca muzica reduce anxietatea, imbunatatateste ritmul cardiac al pacientilor internati la terapie intensiva, ajuta la o recuperare mai rapida, reduce perceptia de durere la pacientii cu dureri cronice pelviene, are efect de relaxare si faciliteaza alaptarea sugarilor.

In cadrul programului au fost difuzate 720 de ore de muzica live pentru pacientii de la terapie intensiva, neonatologie si recuperare, incepand din noiembrie anul trecut. La studiu au participat 120 de pacienti de la terapie intensiva, 28 de la recuperare si 30 de nou-nascuti, iar medicii au efectuat, in acest timp, o monitorizare a parametrilor fiziologici si neuropsihologici ai pacientilor. Datele sunt inca in curs de studiu, dar s-a constatat deja ca pulsatiile unei persoane in terapie intensiva se stabilizeaza cand pacientul asculta o partitura de Bach sau un nou-nascut se lipeste de pieptul mamei sale si incepe sa se hraneasca atunci cand asculta prima data un cantec de leagan, soptit. Studiul va fi in curand extins pe sectiile Neurologie, Hematologie si Cardiologie.

 

Efectele terapeutice ale muzicii au inceput sa fie studiate, insa, cu mult timp inainte, pe anumite specialitati. In urma cu peste un deceniu, dr. Francisco Javier Ruza de la Spitalul de copii „La Paz” din Madrid a propus testarea efectelor muzicii asupra nou-nascutilor. Intr-unul dintre primele studii realizate in Spania in acest domeniu, medicii au descoperit ca ascultarea muzicii de catre copiii de sase luni internati la terapie intensiva le-a imbunatatit ritmul cardiac si respirator, saturatia de oxigen in sangele arterial, functia pulmonara si chiar rezultatele testelor de confort al copilului, fiind „imbunatatite toate aspectele la nivel medical si biologic”.

In acelasi spital continua studiile asupra nou-nascutilor, pentru a confirma raspunsul lor la nivel biologic, dar si asupra femeilor insarcinate. Dupa confirmarea beneficiilor de catre studiul pilot, utilizarea terapeutica a muzicii s-a extins si in alte zone din spital. Se aplica, de exemplu, copiilor in preoperator, pentru a atenua anxietatea, sau celor care sufera de cancer. Mai mult, aceasta tehnica s-a extins cu succes si in Spitalul General, la adulti, in specialitati precum neurologie, terapie intensiva si ingrijiri paliative, tot mai multi medici, de diferite specialitati, implicandu-se in studiul efectelor muzicii asupra pacientilor lor.

 

Dr. Stefan Koelsch, doctor in neurostiinte, muzician si psiholog, a condus, in 2011, un studiu in care au fost implicati 50 de pacienti care au suferit o interventie chirurgicala de sold cu anestezie locala. Cercetarea a relevat ca cei care au ascultat muzica clasica pe parcursul interventiei au avut un consum mai mic de propofol, ceea ce inseamna ca nevoia lor de sedare a scazut cu 10 – 15%, in timp ce nivelurile de cortizol, hormonul stresului, au fost cu circa 20% mai scazute decat la grupul de control.

Perceptia durerii este unul dintre aspectele pentru care au fost adunate probe privind efectul muzicii”, sustine neurologul Yerko Ivanóvic, care participa la proiectul muzical al spitalului „12 de Octubre”. Medicul a explicat ca durerea are trei dimensiuni: una senzoriala, una emotionala si alta cognitiva, iar muzica este capabila sa le modifice pe ultimele doua, prin activarea aceleasi zone a creierului ca si placerea fizica. „Aceasta are ca rezultat un raspuns chimic si electric al unor neurotransmitatori care sunt eliberati in situatii placute”, a subliniat dr. Ivanóvic, mentionand ca muzica clasica are un efect evident in terapie pentru ca a fost cel mai mult studiata. „Poate din cauza perceptiei arhitecturii muzicale, este atat de perfecta incat pare sa aiba un efect pozitiv”, explica el.

 

Carmen Martínez de Pancorbo

Cu toate acestea, medicii admit ca rezultatele meloterapiei sunt influentate si de „gusturile pacientului”. Un studiu prezentat in 2013 la Societatea Europeana de Cardiologie a aratat ca a asculta muzica timp de 30 de minute pe zi, in special muzica preferata, inseamna pentru persoana respectiva imbunatatirea functiei endoteliale, vitala pentru reglarea functiei vasculare pentru producerea de oxid nitric si alte vasodilatatoare.

Initial, introducerea muzicii in spitalele spaniole a fost legata de intentia de a umaniza mediul de asistenta medicala. „Trebuie sa facem aceste locuri confortabile, prietenoase si optimiste”, a explicat Carmen Martínez de Pancorbo, director al spitalului „12 de Octubre”, care considera ca „spitalul nu este un loc usor pentru pacienti sau familiile lor si de multe ori nici pentru profesionistii din domeniul sanatatii”. Medicul apreciaza ca spitalele ii schimba pe oameni, le provoaca anxietate, frica, stres sau tulburari de somn si nu sunt cei mai buni parteneri in drumul spre recuperarea sanatatii si de aceea „pentru a atenua aceste efecte, trebuie sa transformam aceste locuri”, in timp ce Yerko Ivanóvic este convins ca muzica poate deveni un „medicament” complementar, „fara efecte secundare”.

 

Video- “Músicos Internos Residentes


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*