Sindicalistii din sanatate ameninta cu proteste

15 august 2017 | 0 comentarii |

 

Mutarea contributiilor angajatorului in salariul de baza al angajatului este „o inselatorie” la adresa salariatilor din sectorul bugetar, sustin reprezentantii Federatiei „Solidaritatea Sanitara”.

 

Intentia Guvernului de a muta contributiile de la angajator la angajat este contestata de sindicalistii din sanatate. Federatia Solidaritatea Sanitara considera ca acest plan este, de fapt, o „inselatorie” si de aceea cheama salariatii din Sanatate sa i se alature in actiunile de protest pe care le-a declansat.

Constatand ca mutarea contributiilor angajatorului in salariul de baza al angajatului este o inselatorie la adresa salariatilor din sectorul bugetar, Guvernul intentionand sa-i pacaleasca cu o falsa crestere salariala, Federatia Solidaritatea Sanitara anunta opozitia fata de aceasta masura, invitand salariatii din Sanatate sa i se alature la actiunile de protest pe aceasta tema”, se arata intr-un comunicat al organizatiei sindicale.

Intr-o prima faza, sindicalistii au lansat Petitia publica initiata impotriva acestei masuri, ce poate fi gasita la adresa http://solidaritatea-sanitara.ro/impozite/, avertizand ca se pregatesc proteste care ar putea duce la blocarea activitatii in sistemul public de sanatate.

 

Viorel Rotila – presedinte Solidaritatea Sanitara

Prin aceasta forma de protest, sindicalistii din sanatate „denunta public intentia ascunsa a Guvernului de «a fura» cresterea salariilor cu 25% (anuntata pentru 1 ianuarie 2018): dupa ce aceasta crestere a fost aprobata prin art. 38, alin. 3, lit. a) din legea nr. 153/2017, Guvernul intentioneaza sa o anuleze prin intermediul proiectului de act normativ ce vizeaza transferul contributiilor angajatorului in salariul de baza al angajatului. A prezenta ca o crestere salariala mutare contributiilor angajatorului in salariul brut, adica a creste salariul brut fara a creste salariul net, in conditiile in care anunti aceasta masura ca fiind o crestere salariala este o inselatorie”, transmit sindicalistii, prin intermediul comunicatului amintit.

Mai mult, Federatia Solidaritatea Sanitara sustine ca a avertizat salariatii inca din timpul discutiilor la legea salarizarii asupra acestui pericol, solicitand Parlamentului prevenirea lui printr-o prevedere expresa a legii salarizarii.

 

Mentionand ca in aceasta perioada se negociaza Contractul colectiv de munca la nivel de sectorul bugetar Sanatate, sindicalistii avertizeaza Executivul ca aceasta situatie le ofera posibilitatea declansarii unei greve legale. „Reamintim guvernantilor pe aceasta cale ca exista deja mai multe nemultumiri legate de drepturile pe care salariatii risca sa le piarda, un numar semnificativ de angajati exprimandu-si deja disponibilitatea de a ne sprijini prin intermediul unor forme de protest. De asemenea, nemultumirea salariatilor este accentuata de pozitia Guvernului pe tema elaborarii unui nou Regulament de sporuri, ce risca sa conduca la semnificative pierderi salariale, existand intentia clara a participarii la proteste pe aceasta tema”, se subliniaza in comunicat.

Totodata, Federatia mentioneaza ca ansamblul acestor actiuni de protest, care a adunat deja un numar de peste 11.000 de semnaturi, arata existenta unui grad semnificativ de nemultumire a angajatilor din Sanatate fata de o serie de masuri ale Guvernului. In acest context, Solodaritatea Sanitara considera ca modul de exprimare a acestor nemultumiri pot lua forma unui protest care ar putea bloca intregul sistem public de sanatate.

 

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*