SANITAS iese din nou in strada

17 iunie 2014 | 1 comentariu |

Sindicalistii din sanatate vor incepe protestele pe 23 iunie, iar pana pe 4 iulie vor picheta ministerele Sanatatii, Muncii si Finantelor. Daca nu li se solutioneaza revendicarile, vor declansa greva generala.

 

sanitas buzau  1Consiliul National al Federatiei Sanitas din Romania si, implicit, Sindicatul SANITAS Buzau au stabilit , in cadrul Sedintei Consiliului National de la sfarsitul saptamanii trecute, declansarea actiunilor de protest impotriva Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice si Ministerul Finantelor Publice, ca reprezentanti ai Guvernului Romaniei, care nu acorda importanta cuvenita muncii sectorului sanitar.

Neonorarea revendicarilor transmise in repetate randuri de catre liderii Federatiei SANITAS din Romania reprezentantilor Guvernului Romaniei ne obliga sa declansam actiuni de protest in toata tara. Pana pe 10 iulie le vom da ragaz guvernantilor sa solutioneze problemele noastre. Daca nu ni se vor da drepturile salariale luate in 2010, adica cei 62% si nu 25% cat au spus, nu vor aproba cresterea cu 10% a salariilor in sistemul medical si in cel de asistenta sociala, nu vor debloca urgent posturile vacante si vor continua decimarea paturilor din spitale, noi vom organiza mitinguri si greve de avertisment, urmand ca in luna octombrie sa intram in greva generala. Potrivit programului stabilit la nivel central, Buzaul va picheta Ministerul Finantelor, in ziua de 27 iunie, alaturi de colegii din Bucuresti, Cluj, Bistrita si reteaua CFR“, a precizat pentru Sanatatea Buzoiana, liderul buzoian al SANITAS, Mariana Munteanu, mentionand ca Buzaul va participa la mitingul din Capitala cu 30 de persoane.

 

Sanitas se pregateste de proteste

Sanitas se pregateste de proteste

Revendicarile sindicalistilor SANITAS pentru a nu se ajunge in strada sunt:

1. Cresterea cu 10 % a veniturilor in sanatate si asistenta sociala, incepand cu data de 01 iulie 2014 si aplicarea Legii 284/2010 in sanatate si asistenta sociala, de la 01 octombrie 2014;

2. Publicarea in Monitorul Oficial a Contractului Colectiv de Munca pe sectorul sanatate si activitati sanitar-veterinare, inregistrat la Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice cu numarul 1726/29.11.2013, pana in data de 20 iunie 2014;

3. Deblocarea de urgenta a posturilor vacante in sanatate si asistenta sociala pana pe data de 20 iunie 2014.

4. Buzaul cere in mod imperios pastrarea numarului de paturi pentru Spitalul Judetean de Urgenta Buzau.

Consiliul National al Federatiei Sanitas  a stabilit ca in perioada 23 iunie – 04 iulie sa inceapa actiunile de protest prin pichetarea institutiilor statului abilitate in rezolvarea revendicarilor descrise mai sus, potrivit urmatorului calendar:

– 23, 24, 25, 30 iunie si 01 iulie – Ministerul Sanatatii;

– 26 iunie si 02 iulie –Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice;

– 27 iunie, 03 si 04 iulie – Ministerul Finantelor Publice.

 

BUZAU SANITAS (SB)Reprezentantii SANITAS spun ca s-a ajuns in aceasta situatie intrucat, in ultimii cinci ani, nu s-au gasit solutii pentru revendicarile sindicalistilor din sistemul sanitar si din asistenta sociala, iar in sanatate exista un deficit major de finantare si de personal.

Inca de la sfarsitul lunii mai, SANITAS a cerut, intr-o intalnire cu reprezentantii mai multor ministere, contract colectiv de munca pe sector sanitar si activitati sanitar veterinare si cresterea cu 10 la suta a salariilor din sanatate si asistenta sociala, amenintand ca in caz contrar va declansa proteste.

Prim-vicepresedintele Federatiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat ca s-au cerut ca aceste masuri „sa fie un prim pas de reasezare a salariilor, tinand cont ca in ultimii patru-cinci ani salariile lor nu au mai crescut sau au fost taiate. Ceea ce noi am transmis guvernantilor sunt dorintele colegilor. Peste 500 de lideri de sindicat Sanitas au cerut imperios sa facem aceste solicitari. Avertizam ca, in caz contrar, luam in calcul posibilitatea de a declansa actiuni de protest in aceasta vara”, declara dupa intalnirea cu reprezentantii guvernului, prim-vicepresedintele Sanitas.

 

 

Marius Sepi - SANITAS

Marius Sepi – SANITAS

Ministrul pentru Dialog Social si-a asumat atunci rezolvarea primei solicitari, iar Ministerul Sanatatii urma sa transmita Ministerului de Finante, toata documentatia pentru a se putea face o evaluare a numarului de persoane care ar trebui sa beneficieze de majorari salariale si a impactului financiar.

Consider, in conditiile in care vedem aproape in fiecare zi cazuri de coruptie, ca in cadrul aceluiasi buget existent este posibila o crestere a veniturilor cu 10 la suta si suntem dispusi sa ajutam sistemul si Ministerul Sanatatii sa reorganizam activitatea unor spitale neperformante”, a mai spus Sepi.

El a mai aratat ca pentru asistenta sociala s-a solicitat MMFPSPV sa transmita o circulara catre presedintii de consilii judetene, pentru ca acestea, in cel mult o saptamana, sa transmita salarizarea din asistenta sociala, pentru ca Ministerul de Finante sa vada cate persoane ar trebui sa beneficieze de majorare si care este impactul bugetar.

Se pare insa ca nimic din ceea ce s-a stabilit la intalnirea de la sfarsitul lunii mai nu s-a concretizat, asa ca medicii veterinari au recurs la cererea drepturilor lolr in instanta, iar sindicalistii din sistemul sanitar isi vor cere drepturile in strada.

 

Se cer masuri concrete

Se cer masuri concrete

Cadrele medicale din judetul Dolj, afiliate la Sindicatul Unimedical Craiova, au facut deja primul pas, astfel ca joi, 19 iunie, au anuntat actiuni de protest in semn de nemultumire fata de situatia din sistemul sanitar.

Revendicarile sunt aceleasi cu cele stabilite si de SANITAS. „Sindicatul Unimedical Craiova, organizatie sindicala din sectorul sanitar, afiliat la Federatia Sindicala Hipocrat si CNS Cartel – Alfa, va declansa actiunile de protest ca urmare a degradarii accentuate a situatiei din sistemul sanitar, potrivit deciziei Consiliului Sindical din data de 06.06.2014. Principalele revendicari ale salariatilor sunt cresterea salariilor prin aplicarea Legii 284/2010, fapt ce ar permite cresteri salariale intre 20 si 30%; eliminarea deficitului accentuat de personal (un deficit actual de 40%) si asigurarea conditiilor necesare acordarii de servicii medicale de calitate”, a afirmat liderul doljean al organizatiei sindicale, Ion Cotojman, care a precizat ca prima actiune de protest va consta in pichetarea, timp de doua ore, a DSP Dolj.

Aceeasi sursa a mentionat ca Sindicatul Unimedical Craiova saluta decizia Federatiei SANITAS de a sustine aplicarea Legii 284/2010 si celelalte revenficari si invita si celelalte organizatii sindicale din sectorul sanitar sa se alature.

 Comentarii (1)

  1. Mihaela Stanciu spune:

    SI NOI LA SPITALUL DE BOLI CRONICE SMEENI SUNTEM SUPARATI CA AU REDUS NUMARUL DE PATURI . VREM SI NOI PATURILE INAPOI NU NUMAI SPITALUL JUDETEAN BUZAU.

Adaugati un comentariu


 

*