Sindicalistii din Sanatate au amanat protestele si cer majorarea tuturor salariilor, cu o suma fixa, de la 1 decembrie

18 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Liderii Sanitas s-au intalnit cu Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, iar in baza masurilor convenite au decis, la Consiliul National care a urmat, sa astepte pana pe 26 septembrie, noile grile salariale si publicarea noului contract colectiv de munca in Monitorul Oficial.

 

Pichetare Ministerul SanatatiiSindicalistii din sanatate vor ca salariile tuturor angajatilor din sistem sa fie majorate, din decembrie anul acesta, cu cel putin 70 de lei lunar, pe angajat.

Reprezentantii Federatiei SANITAS au avut, ieri, o noua intalnire cu ministrul finantelor, Ioana Petrescu, pentru a relua discutiile intrerupte marti noapte, pe tema majorarii salariale. Sindicalistii au cerut acordarea unei cresteri in suma fixa, si nu una procentuala, pentru fiecare lucrator din sistemul de sanatate. La intalnire a participat si ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.
In urma noilor negocieri, sindicalistii au decis sa nu initieze actiuni de protest decat in cazul in care solicitarile lor, respectiv, promisiunile reprezentantelor Guvernului nu vor fi respectate.

Liderii Sanitas s-au intalnit marti si miercuri, cu reprezentantii ministerelor Muncii si Finantelor, in incercarea de a gasi o solutie care sa opreasca declansarea protestelor prin eliminarea inechitatilor din sistemul de salarizare si  cresterea veniturilor tuturor angajatilor din sistemul sanitar, asistenta sociala si din unitatile medico-sociale cu minimum 70 de lei pentru fiecare salariat, deblocarea posturilor vacante din sistemul sanitar, asistenta sociala si din unitatile medico-sociale si publicarea contractului colectiv de munca in Monitorul Oficial.

 

Ioana Petrescu, ministrul Finantelor

Ioana Petrescu, ministrul Finantelor

La iesirea de la discutii, Ioana Petrescu, ministrul Finantelor a precizat ca sindicalistii au fost invitati la o noua runda de negocieri pe 26 septembrie si ca „S-au agreat mai multe lucruri, inclusiv o posibila crestere salariala, intr-o anvelopa salariala pe care am decis-o impreuna. Acum astept propuneri din partea SANITAS, referitor la cine va beneficia de aceste cresteri salariale, daca vorbim de un procent in plus, de o suma fixa pentru toata lumea. Urmeaza sa se decida in cadrul consiliului national al SANITAS”, a spus Ioana Petrescu, mentionad ca pe baza acestor propuneri va fi elaborat un proiect de lege.

Ministrul Finantelor a mai spus ca exista deja in lucru „un proiect pe schimbarea legii salarizarii, legea cadru, la care deja se lucreaza de mai multe luni, in urma discutiilor cu SANITAS de acum cateva luni”.

In cadrul intalnirii s-a discutat si despre modificarea Legii nr. 284/2010, privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice. „Legea nr. 284/2010 va fi pusa in aplicare incepand cu data de 1 sau 15 noiembrie a.c., fiind astfel eliminate actualele inechitati din grila de salarizare”, a spus la randul sau presedintele Sanitas, Leonard Barascu.

 

Leonard Barascu si Marius Sepi-SANITAS

Leonard Barascu si Marius Sepi-SANITAS

Membrii Sanitas s-au intalnit, ulterior, in Sedinta Consiliului National, pentru a discuta promisiunile obtinute de la ministrul de Finante si a decide pasii pe care ii vor urma. Liderii de sindicat spun ca greva nu a fost anulata, ci doar suspendata, in asteptarea materializarii promisiunilor privind salariile si locurile de munca.

 Referitor la cresterea salariala, solicitata a fi aplicata incepand cu 1 decembrie 2014, Leonard Barascu a declarat ca „suma o vom afla dupa ce se va calcula cu adevarat suma cat ar trebui sa revina. Doamna ministru Petrescu ne-a lasat sa stabilim modul in care va avea loc cresterea salariilor, respectiv procentual sau in suma fixa. Noi am decis ca o crestere a salariilor in suma fixa lunara este mai avantajoasa pentru angajatii din Sanatate si Asistenta Sociala. Majorarea salariilor se va produce de la data de 1 decembrie a.c., insa vom afla in perioada urmatoare ce inseamna concret acesti bani – ca valoare propriu-zisa. Nerespectarea termenelor pentru datele promise de catre doamna ministru si de catre doamna ministru Plumb, nu mai asteptam alte invitatii, vom iesi in strada. Sa speram ca nu este cazul, pentru ca se pare ca a fost un dialog serios”, a punctat presedintele Federatiei Sanitas.

In ceea ce priveste deblocarea posturilor din sistemul sanitar, Leonard Barascu a precizat ca actiunea s-a produs deja la nivelul spitalelor din subordinea Ministerului Sanatatii (1.600 de posturi), fiind insa vorba de „o trenare” a procedurii in cazul spitalelor care au trecut in administrarea consiliilor locale si judetene.

 

Mariana Munteanu, lider SANITAS Buzau

Mariana Munteanu, lider SANITAS Buzau

Liderul buzoian al SANITAS, Mariana Munteanu, a precizat pentru SanatateaBuzoiana.ro ca „exista bani pentru acordarea majorarilor solicitate de angajatii din Sanatate, iar pe 26 septembrie asteptam sa ni se prezinte noile grile, pe care le vom agrea daca vor corespunde solicitarilor noastre. Cele 214 milioane de lei despre care ministrul Petrescu a spus ca le are in buget pentru sanatate ar insemna ca salariul fiecarui angajat sa creasca cu cel putin 70 de lei/luna. In plus, daca se refac grilele salariale asa cum s-a negociat la intalnirile cu SANITAS, exista sanse reale ca inechitatile din sistem sa dispara”, a explicat Mariana Munteanu, mentionand ca potrivit ministrului Finanrtelor, va exista si o majorare a salariului minim brut pe economie, de la 900 de lei la 1.050 de lei, iar cresterea bazei de calcul va duce implicit la o crestere suplimentara a salariilor, binevenita si necesara pentru multi dintre angajatii sistemului sanitar, in contextul in care nivelul de trai a scazut pana la limita suportabilitatii, in ultimii ani.

Suma ce ar putea fi folosita pentru marirea salariilor cu 70 de lei in plus la salariu pentru fiecare salariat, este 214 milioane de lei, dupa estimarile sindicalistilor din Sanatate. Impartita la cei peste 250.000 de angajati din sistem. Pentru aceasta suma, sindicalistii sunt dispusi sa renunte la proteste.

 


Adaugati un comentariu


 

*