Patru medici romani au deschis primul spital on-line din Europa
Este vorba de o platforma de live chat, prin intermediul careia pacientii pot comunica 24 de ore din 24 cu medici care acopera 30 de specializari.
De cand Internetul a devenit cea mai importanta sursa de informare, tot mai multi utilizatori incearca sa gaseasca prin intermediul diferitelor forumuri si site-uri raspunsuri la anumite probleme legate de sanatate. Insa nu intotdeauna, raspunsurile sau recomandarile primite vin din parte unei persoane avizate. Din aceasta cauza, medicii nu incurajeaza deloc aceasta practica de gasire a leacurilor unor boli prin intermediul internetului, existand riscul ca solutiile gasite sa faca mai mult rau decat bine.
O echipa de medici romani a gasit insa o solutie de compromis, avand initiativa deschiderii unui spital on-line, cu ajutorul caruia pacientii sa poata intra in legatura cu medicii si din fata calculatorului, pentru a discuta cu acestia despre problemele de sanatate pe care le au si pentru a primi din partea acestora sfaturi avizate. Platforma www.spitalonline.ro a devenit functionala astazi, fiind vorba de primul si singurul, pana la acest moment, concept de acest gen din Europa. Initiativa antreprenoriala a apartinut medicilor Mihai Rascu, Svetlana Popescu, Gabriel Stefanescu si Ionut Cristea, care au apelat la suportul unei echipe de specialisti britanici si au investit 30.000 de euro pentru a operationaliza acest portal.
Spitalul on-line este deservit in prezent de 150 de medici care acopera 30 de specializari, acestia lucrand in schimburi, astfel incat sa fie asigurata permanent legatura cu pacientii utilizatori ai platformei, 24 de ore din 24. Potrivit medicului Mihai Rascu, unul dintre initiatori, „proiectul isi propune sa raspunda acestei nevoi a pacientilor de a putea comunica oricand cu medicul lor, de a pune intrebari si a primi raspunsuri chiar si in afara programului clasic de consultatii. Potrivit studiilor, aproximativ 70 la suta dintre vizitele la un spital sau la o clinica, pentru generarea unui diagnostic si a unei conduite medicale, ar putea fi mijlocite de tehnologie, deci evitate. De asemenea, daca ne uitam pe Internet, pe forumuri, observam ca sunt sute de oameni care cauta online raspunsuri la diverse probleme medicale. Vrem sa evitam ca acesti oameni, care de cele mai multe ori nu au suportul unui cadru medical specializat, sa ajunga sa se trateze dupa ureche”. Conceptul este ca medicii sa asigure sprijin instant si consiliere permanenta pentru urgente minore, interpretari de analize, diagnostice prezumtive, precum si tratament medical de prima intentie. De asemenea, acestia pot elibera adeverinte valabile in orice tara din Uniunea Europeana, retete, trimiteri si scutiri medicale.
Fiind vorba de o initiativa privata, in care au fost investiti 30.000 de euro, aceste servicii vor fi oferite contra cost, tariful pentru o consultatie fiind de 85 de lei, respectiv 50 de lei pentru cei care vor dori sa isi faca un abonament care va costa 190 de lei pe an. „Pentru ca un pacient sa intre in legatura cu medicul, acesta trebuie sa urmeze cativa pasi simpli. Dupa crearea unui cont pe site, pacientul selecteaza specialitatea medicala dorita si consulta lista medicilor. Printr-un icon specific, poate vedea care dintre medici sunt online si care nu. Daca medicul dorit nu este online la momentul respectiv, pacientul se poate programa pentru o consultatie ulterioara sau poate accesa unul dintre medicii disponibili. Inainte de a intra in legatura cu medicul, pacientul va efectua plata online, iar apoi va beneficia de un consult prin chat, care poate fi text, audio sau video. In plus, pacientul ii poate trimite medicului fisiere in orice format (copii ale analizelor medicale si altele), iar fiecare utilizator va dispune de un dosar personal si confidential, la care vor avea acces doar acesta si medicul sau”, a mai explicat medicul procedura pentru a initia o consultatie on-line.
Medicii care participa la acest proiect au precizat ca in niciun caz, nu trebuie sa se considere de catre pacienti ca astfel de consultatii le pot inlocui in totalitate pe cele de la cabinetele medicale, iar sprijinul pe care il pot oferi prin intermediul platformei on-line este unul limitat, pana la un anumit grad de gravitate a bolii.
Fondatorii noii platforme estimeaza ca la un an de la lansare vor colabora cu aproximativ 400 de medici pe luna, atat romani care profeseaza in tara si in strainatate, cat si medici straini, proiectul bucurandu-se deja de sustinerea unor specialisti din Londra. Ca si planuri de viitor, fondatorii isi propun ca, in timp, sa construiasca o retea nationala de medici colaboratori si sa isi extinda parteneriatele internationale catre alte tari din Europa, dar si din America Centrala si de Sud. La nivel de venituri, acestia estimeaza ca vor ajunge la aproximativ 180.000 de euro in primul an de la lansare.
Aoleu, nu cumva e ilegal? Ia mai citi legea….
Cum asa???
Si cand te gandesti ca un medic de la Fundeni, dr. Ditoiu, sef de promotie, ofera sfaturi si informatii gratis pe despre boli si hepatite si i si reproseaza ca nu pune diagnostic si nu da tratament orbeste pe net…
Si de ce ar fi primul spital din Europa? Pentru ca nu prea se poate face medicina on-line fara risc imens de greseala.
Sunteti minunati si noi suntem mandri de voi.
Meritati tot respectul nostru si toata aprecierea.
Vrem cat mai multe initiative de acest fel.
Va dorim mult succes si multe realizari bune in activitatea voastra si in viata. Doamne ajuta.