Știi și câștigi sănătate: Vitamina B12, esențială pentru organism

12 martie 2021 | 0 comentarii |

Vitamina B12, cunoscută și sub denumirea de cobalamină, se găsește sub mai multe forme (cianocobalamina, hidroxocobalamina sau metilcobalamina) și toate conțin cobalt. Vitamina B12 este esențială pentru susținerea sistemului nervos, oferă suport în menținerea funcției cognitive și în formarea celulelor roșii din sânge (eritrocite), dar și a procesului de diviziune celulară, la funcționarea normală a sistemului imunitar și reducerea oboselii și a extenuării, precum și la reducerea nivelului de homocisteină – un aminoacid care, în cantități ridicate, a fost asociat cu un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare, a demenței, precum și a bolii Alzheimer.

Deși organismul nu produce vitamina B12, ea se găsește în mod natural în produsele animale (carne de vită, porc , pui sau miel, ficat și rinichi de origine animală, fructe de mare, sardine, păstrăv, somon și ton, ouă, lapte și produse lactate), precum și în anumite alimente fortificate, suplimente alimentare și medicamente, întrucât este solubilă în apă. Odată cu consumul de alimente, această vitamină este eliberată de acidul clorhidric și enzimele din stomac și apoi absorbită de intestinul subțire. În alimentele îmbogățite cu B12 (cereale fortificate, drojdie nutritivă, lapte de soia, orez sau nigdale), ea se află deja în formă liberă.

 

Pentru ca organismul să poată asimila vitamina B12 sunt necesare două etape. Inițial, vitamina B12, care este atașată de proteinele din alimente, ajunge în stomac sub forma unui complex proteic. Odată ce acesta ajunge în stomac, acidul clorhidric separă vitamina B12 de proteina din alimente de care aceasta este atașată.

În cazul în care este vorba de varianta sintetică a vitaminei B12, care se regăsește în alimente fortificate, etapa de separare nu mai este necesară, deoarece vitamina este în formă liberă.

Cea de-a doua etapă presupune transportul vitaminei B12 din stomac în intestinul subțire, cu ajutorul unei glicoproteine, numite factor intrinsec, care este secretată de celulele parietale stomacale. În acest fel, vitamina B12 este protejată de acțiunea enzimelor digestive și este asigurat transportul acesteia către țesuturile organismului și asimilarea corectă a vitaminei B12.

În unele cazuri poate apărea malabsorbția vitaminei B12. Este vorba de anemia pernicioasă, o boală autoimună care afectează mucoasa gastrică, ducând la apariția atrofiei gastrice. Astfel, celulele parietale sunt distruse, iar factorul intrinsec nu mai poate fi secretat, fapt care poate duce la o deficiență de vitamina B125. Drept rezultat, aceasta nu mai poate fi asimilată corect din alimente și suplimente.

 

Corpul uman stochează în ficat, vitamina B12, astfel că nivelurile scăzute sunt rare. Scăderea nivelului de vitamina B12 este mai frecventă la persoanele vârstnice, persoanele infectate cu HIV și la persoanele vegane.

Netestându-se în mod obișnuit nivelul de vitamina B12, deficitul poate trece neobservat, deoarece multe dintre simptome – oboseală, slăbiciune, amețeală și dificultăți respiratorii, tulburări de vedere, stări de confuzie, constipație, pierderea poftei de mâncare, scăderea mobolității, a echilibrului și capacității de coordonare, scăderea în greutate – se aseamănă cu simptomele altor afecțiuni minore sau ale unor boli cronice. Alte simptome ale deficienței B12, cum ar fi amorțeală și furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor sunt frecvente la persoanele cu diabet zaharat și hernie de disc cervicală.

În timp, deficitul de vitammina B12 poate provoca anemie, leziuni ale nervilor și poate afecta memoria și raționamentul.

În cazul în care apar unele dintre simptomele de mai sus și mai ales în cazul unui număr scăzut de eritrocite, trebuie consultat medicul de familie, care poate recomanda alimente îmbogățite sau suplimente care conțin vitamina B12.

 

Deficitul de vitamina B12 poate apărea la persoanele vârstnice din cauza reducerii capacității de absorbție intestinală, dar și ca urmare a unei interveții chirurgicale pentru indepărtarea unei porțiuni a stomacului, în caz de gastrită atrofică (subțierea mucoasei stomacului), afecțiuni gastrointestinale ((boala celiacă, boala Crohn, bacterii sau paraziți – care afecetează intestinul subțire), anemie pernicioasă (care îngreunează asimilarea vitaminei B12 în organism), boli autoimune (lupus sau boala Grave), medicina alopată (medicamente).

Persoanele vegane, care nu consumă alimente de origine animală, trebuie, de asemenea, să ia în considerare suplimentarea vitaminei B12. Este imperios necesar ca femeile vegane însărcinate și cele care alaptează să discute cu medicul ginecolog despre aportul adecvat de vitamina B12, atât pentru sănătatea lor, cât și a copilului. Bebelușii care nu primesc necesarul de vitamina B12 pot dezvolta deficiență și pot suferi leziuni neurologice permanente.

Persoanele care iau medicamente în special pentru ulcer și reflux gastric pot avea deficit de vitamina B12, deoarece aceste medicamente inhibă eliberarea cantității necesare de acid gastric pentru a elibera vitamina din alimente.

 

Deficitul de vitamina B12 poate fi însă prevenit! Nutriționiștii spun că dacă recunoaștem pericolul și luăm la timp măsurile necesare putem evita deficitul de vitamina B12. Doza medie zilnică de vitamina B12 recomandată este de 2,4 micrograme pentru majoritatea persoanelor cu vârsta de peste 14 ani, dar femeile însărcinate, lăuzele și cele care alăptează au nevoie de o doză puțin mai mare, în timp ce copiii sub 14 ani, de una mai mică.

Excesul de vitamina B12, peste 1.000 mcg, este asociat cu diferite complicații la persoanele cu afecțiuni ale rinichilor. Un nivel foarte ridicat de vitamina B12 la femeile însărcinate este asociat cu un risc crescut de autism la copii. Alte reacții adverse ale excesului de vitamina B12 pot include reacții alergice, tahicardie (bătăi rapide ale inimii), nervozitate sau tremurat.

În concluzie, vitamina B12 contribuie la numeroase procese vitale din organism, iar deficiența sau excesul pot fi prevenite printr-o alimentație corectă.

Aportul nutrițional se poate suplini prin utilizarea suplimentelor sau prin admininstrarea peparatelor injectabile,dar numai la recomandarea medicului specialist, pe baza istoricului medical.

 

* Articolul are caracter informativ și nu înlocuiește cosultul medical.

(Surse de informare: health.harvard.edu; ods.od.nih.gov/factsheets; pubmed.ncbi.nlm.nih.gov; ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles)

 


Adaugati un comentariu


 

*