50 de milioane de euro din bani europeni pentru remedierea neregulilor din spitale

4 februarie 2021 | 0 comentarii |

Fondurile vor putea fi accesate prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, în urma aprobării unui memorandum care a înlocuit o ordonanță de urgență blocată pe circuitul de avizare.

 

Tragediile produse la spitalul de la Piatra Neamț și la Institutul Matei Balș, în urma cărora mai mulți pacienți cu Covid-19 în stare gravă au ars de vii în saloane, în urma unor incendii, au determinat autoritățile să urgenteze procedurile privind accesarea unor fonduri europene care să fie folosite pentru creșterea gradului de siguranță a pacienților în spitale. O ordonanță de urgență în acest sens fusese inițiată în luna noiembrie a anului trecut, însă documentul se blocase în circuitul de avizare, după două restituiri de la Ministerul Sănătăţii către Ministerul Fondurilor Europene. Proiectul fusese inițiat după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț, iar după ce o tragedie similară a avut loc săptămâna trecută și la Institutul Matei Balș a apărut necesitatea urgentării cardului legal necesar accesării fondurilor europene care să fie investite în spitale.

Astfel, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, împreună cu Ministerul Sănătăţii au transformat ordonanța în memorandum, resetând astfel parcursul birocratic ce ar mai fi întârziat aprobarea acesteia. Memorandumul a fost aprobat ieri de Guvern, iar în acest mod va putea fi lansat în cel mai scurt timp apelul de finanțare în valoare de 50 de milioane de euro, alocați prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

 

Memorandumul „este soluția necesară și suficientă pentru demararea proiectului care va pune la dispoziția spitalului fonduri semnificative pentru siguranța pacientului”, explică Ministerul Sănătății. Aceeași sursă menționează că acesta se referă la aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene pentru evaluarea, extinderea, reabilitarea sau modernizarea infrastructurii de fluide medicinale şi a reţelelor de energie electrică.

Investițiile includ și sistemele de supraveghere şi control a acestor instalaţii, sistemele de ventilaţie şi climatizare a aerului precum şi alte lucrări necesare pentru creşterea securităţii la incendiu din structurile care utilizează gaze medicinale pentru desfăşurarea actului medical terapeutic şi din structurile mari consumatoare de energie electrică de la nivelul spitalelor publice de faza I şi II şi suport Covid din sistemul sanitar de stat.

Odată aprobat memorandumul, ministerul Sănătății dă asigurări că în termen de o săptămână va fi elaborat și ghidul pentru apelul de finanţare, după care vor putea fi lansate finanţările.

 

Referindu-se la acest memorandum, Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a declarat că „am decis să resetăm un parcurs birocratic care întârzia Ordonanţa de Urgenţă pentru infrastructura de gaze medicinale şi energie din spitale şi am găsit o soluţie eficientă. Am transformat Ordonanţa în Memorandum, a fost deja adoptat şi va putea fi lansat în cel mai scurt timp apelul de finanţare de 50 milioane euro”.

La rândul său, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a precizat că „este o investiţie în infrastructura spitalicească absolut necesară şi urgentă pentru creşterea siguranţei pacienţilor, care vine să repare investiţii inexistente sau făcute prost în spitale, în ultimii 30 de ani. Sunt 50 de milioane de euro din fonduri europene, pe care îi alocăm unităţilor spitaliceşti pentru reabilitarea şi modernizarea sistemelor ce asigură creşterea siguranţei pacientului în spitalele din România”.

 


Adaugati un comentariu


 

*