Peste jumătate din pacienții cu afecțiuni hematologice grave așteaptă un înger salvator

Singura lor speranță este legată de un transplant de celule stem, însă donatorii compatibili se găsesc foarte greu.

 

Campania demarată săptămânile trecute la UMF Carol Davila, vizând promovarea în rândul studenților a donării de sânge și de celule stem a continuat și în alte instituții de învățământ superior din Capitală,  Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti organizând în această perioadă o serie de workshop-uri similare în cadrul Universității București, al Universității Politehnice, Universității de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară și Academiei de Studii Economice. Cea mai recentă gazdă a unui eveniment din această serie a fost Facultatea de Construcții Civile din cadrul Universității Tehnice de Construcții, la eveniment participând și reprezentanți ai  Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, ai Asociaţiei Române împotriva Leucemiei, Asociaţiei Transplantaţilor din România și voluntari înscriși în programul „N-avem sânge”.

De asemenea, la workshop a fost prezentă și dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, care a subliniat importanța donării de celule stem, prezentând situația dramatică în care se află în prezent mai mult de jumătate din pacienții români cu afecțiuni hematologice grave, care au nevoie de un transplant cu astfel de celule pentru a supraviețui.

 

Din cauza faptului că numărul donatorilor înscriși în registrul național, este foarte mic, pentru acești pacienți se găsește foarte greu un donator compatibil, cu excepția cazurilor fericite în care există rude apropiate de la care se pot recolta celule stem.

Șansele de compatibilitate cu donatori înrudiți sunt mai mari, însă în cazul multor pacienți nu există astfel de donatori,  iar atunci se apelează la registrul național. Din păcate, în acest registru sunt înscriși la acest moment aproximativ 60.000 de donatori voluntari, un număr foarte mic, iar donatori compatibili sunt foarte greu de găsit chiar și în registrele internaționale cu care România este interconectată și care cuprind însumat o bază de peste 34 de milioane de donatori din 57 de țări.

„Din cauza numărului mic de români înscrişi deja în registru, la mai mult de jumătate din pacienţii români care nu au donator în familie şi care suferă de o afecţiune hematologică gravă, cum sunt leucemiile sau limfoamele Hodkiniene, care sunt rezistente la tratament şi care au indicaţie de transplant, nu găsim donatori compatibili. Nu-i găsim nici în registrul nostru mic, care are doar 60.000 de donatori, dar nici în registrele internaţionale cu care suntem interconectaţi”, a declarat dr. Aurora Dragomirișteanu în cadrul întâlnirii cu studenții de la Construcții.

 

Dr. Aurora Dragomiristeanu

Pentru acești pacienți, timpul care le-a mai rămas este o continuă așteptare, singura speranță de vindecare fiind legată de transplantul de celule stem, procedură de depinde de găsirea unui donator compatibil. În această situație medicul a explicat că orice persoană care acceptă să devină donator voluntar și să se înscrie în registrul național poate deveni înger salvator pentru unul dintre acești pacienți.

S-ar putea să nu fim compatibili niciodată cu un pacient, dar şansa ca un pacient, indiferent cine ar fi el – s-ar putea să fie un vecin, poate să fie un prieten sau o persoană pe care nu o cunoaştem – dar, dacă ne seamănă genetic, cu un gest atât de mic am putea să o salvăm. Important este să ne înscriem în registru, să facem testele care să intre în acest program de analiză şi să crească şansa celor care sunt diagnosticaţi cu astfel de boli tratabile. Le-aş spune românilor să fie generoşi, să facă un gest atât de mic, pentru că durează 10 minute să faci înscrierea. S-ar putea ca asta să le dea şansa să salveze un om. O viaţă pentru un gest atât de mic”, a precizat medicul specialist.

De asemenea, dr. Aurora Dragomirișteanu a explicat că procedura pe care o presupune donarea de celule stem nu diferă foarte mult de cea a donării de sânge și nu presupune nici un fel de risc sau efecte adverse pentru donator. „Vorbim de o donare de sânge, dar se face printr-o altă procedură, ca şi donarea de eritrocite sau de trombocite. Este donare de sânge concentrat în celule stem hematopoietice, celule pe care noi le avem în sânge, care nu are niciun fel de efect advers”, a mai declarat directorul registrului național al donatorilor voluntari de celule stem.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*