Peste 3.600 de persoane înscrise în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem, în primul semestru din 2021

13 iulie 2021 | 0 comentarii |

Astfel, numărul total al donatorilor de celule stem din România a depășit 81.000 de persoane și se fac eforturi pentru ca numărul acestora să crească.

 

În primele șase luni ale anului în curs, potrivit datelor oficiale făcute publice de administratorii Registrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem din România, 3.604 de persoane au decis să devină donatori de celule stem, înscriindu-se în acest registru, pentru a putea fi contactați când va fi nevoie de ei pentru a salva o viață. Astfel, cu acești noi membri, numărul total al donatorilor înregistraţi oficial în România a ajuns la 81.137 de persoane, însă organizaţia care gestionează registrul îşi continuă eforturile de atragere a cât mai multor donatori voluntari, deoarece fiecare nouă înscriere în înseamnă o nouă şansă la viaţă pentru o persoană afectată de boală.

Medicul dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, a precizat că, din aprilie 2013, de când registrul a devenit funcţional, 315 pacienţi au fost transplantaţi cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiţi, însă persoanele compatibile au fost din România doar pentru 12 dintre aceştia. Pentru ceilalţi pacienți, donatorii compatibili fost găsiţi în registrele din alte ţări, precum Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa, Cipru, Israel, Grecia, Elveţia, Suedia, Belgia, Austria, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Turcia sau India.

 

La acest moment, 40 de pacienţi sunt în aşteptarea unui donator compatibil, iar salvarea acestora ar putea veni de la unul din cei peste 40 de milioane de potenţiali donatori înscrişi în registrele din 61 ţări, din întreaga lume, printre care şi România.

Statisticile internaționale arată că, la fiecare 3 minute cineva, în lume, este diagnosticat cu un cancer de sânge și ultima șansă de supraviețuire poate fi un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit. La nivel mondial, pentru 49% dintre pacienții diagnosticați cu un cancer de sânge care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice, donatorul compatibil neînrudit este găsit în Registrele internaționale ale donatorilor de celule stem hematopoietice. Cu toate acestea, pentru 8% dintre pacienţii internaţionali nu au fost găsiţi donatori compatibili.

În lume, 70 de pacienţi sunt transplantaţi în fiecare zi, iar jumătate dintre ei sunt salvaţi de donatori dintr-o altă ţară. Pe de altă parte, șansele de a găsi un donator compatibil pentru un pacient din România cresc odată cu creşterea numărului donatorilor voluntari înscrişi în registrul din țara noastră.

 

Pentru a intensifica procesul de conştientizare şi pentru a atrage atenţia potenţialilor donatori, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice desfășoară campania „Donează o şansă la viaţă”, în cadrul căreia a fost organizată recent o nouă acțiune. Este vorba de  un flashmob la care au participat elevii Liceul de Coregrafie Floria Capsali și care a avut loc în două stații de metrou din Capitală.

Prin această campanie ne dorim ca mesajul nostru să ajungă la cât mai multă lume. În prezent, pentru unul din trei pacienţi români cu indicaţie de transplant de celule stem hematopoietice nu găsim niciun donator compatibil. Şansa de a găsi un donator potrivit pentru cei 33% dintre pacienţii pentru care nu există donatori compatibili în registrele internaţionale este ca peste 5% din populaţia României să fie înscrisă în baza noastră. În prezent, avem doar 0,33% din populaţie înscrisă, iar eforturile noastre ţintesc să creştem acest procent. Primul pas în acest sens este ca tot mai mulţi să afle şi să înţeleagă că fiecare dintre noi poate salva o viaţă şi că este atât de simplu să o facă”, a mai declarat dr. Aurora Dragomirişteanu.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*