Marele premiu internaţional al Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă a ajuns în România

25 martie 2021 | 0 comentarii |

Premiul a fost decernat Registrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România, aflat la a doua nominalizare pentru această distincție.

 

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a obținut una din cele mai importante distincții acordate anual cu ocazia conferinței Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă. În cadrul conferinței este organizată și o Gală a Campionilor care include trei premii, respectiv Premiul pentru încurajare, Premiul pentru originalitate și Marele Premiu.

Anul acesta, Marele Premiu al Galei a revenit Registrului Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România pentru cea mai bună campanie organizată în anul 2020 în contextul Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. O nominalizare pentru Marele Premiu a avut și la ediția din 2018, însă atunci a primit Premiul pentru originalitate. Trei ani mai târziu, bifează și această importantă realizare, surclasând contracandidații din Singapore și Spania.

Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice din România a primit cea mai bună evaluare din partea juriului internaţional, iar trofeul a fost decernat de Bronwen Shaw, preşedinta Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă.

 

Dr. Aurora Dragomiristeanu

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice dezvoltă constant şi activ campanii de promovare a donării de celule stem hematopoietice, precum „Donează o şansă la viaţă!”, precum şi proiecte menite să faciliteze coordonarea şi comunicarea între instituţiile medicale partenere din domeniul transplantului de celule stem hematopoietice. În același timp se implică în informarea şi conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa înscrierii unui număr cât mai mare de persoane în acest registru.

Referindu-se la distincția recent obținută, dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al registrului român a declarat că „premiul internaţional acordat de Asociaţia Mondială a Donatorilor de Măduvă ne încurajează să credem că eforturile noastre sunt în direcţia bună. Este o recunoaştere publică a importanţei donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice care aleg să salveze vieţi. Noi asigurăm un cadru de funcţionare, standarde comune internaţionale şi asistenţă, însă fără implicarea lor, munca noastră nu ar fi posibilă. Acest premiu ne onorează, dar în acelaşi timp, ne responsabilizează şi ne obligă să continuăm ce am început acum 8 ani cu şi mai multă dăruire. Mulţumesc echipei şi partenerilor noştri pentru efortul constant pe care îl depun şi am convingerea că împreună reuşim să salvăm vieţi”.

 

Campania „Donează o şansă la viaţă!”, distinsă cu Marele Premiu, este susţinută de Ministerul Sănătăţii în cadrul programului naţional de sănătate Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice şi centrale.

În cei 8 ani de la înființare, în registrul național al donatorilor de celule stem s-au înscris 76.464 de persoane. Numărul acestora este încă foarte scăzut, întrucât reprezintă o pondere de doar 0,3% din totalul populației, în timp ce media la nivel european este de 3 %. În cei 8 ani de existență, registrul a facilitat realizarea a 303 transplanturi de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi, în centrele de transplant din ţară.

Dr. Aurora Dragomirişteanu spune însă că, la acest moment, unul din trei pacienţi români diagnosticaţi cu cancer de sânge este în aşteptarea unui donator compatibil neînrudit, iar şansa de a găsi un donator compatibil pentru un pacient este mai mare în rândul persoanelor din ţara de origine. Astfel, fiecare donator nou înscris poate fi şansa la viaţă a acestor pacienţi care aşteaptă un transplant de celule stem hematopoietice.

Doar 4% din donatorii compatibili cu pacienţii români transplantaţi în centrele din ţară au fost identificaţi în registrul din România, iar restul, în registre internaţionale. Pentru 9 din 10 pacienţi români, donatorul compatibil a fost găsit în registrele ţărilor din Uniunea Europeană, iar pentru 23 de pacienţi, donatorii au fost identificaţi în registre din India, Israel, Marea Britanie şi Turcia.

 


Adaugati un comentariu


 

*