Aproape 5.000 de persoane înscrise de la începutul anului în Registrul Național Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice

20 septembrie 2021 | 0 comentarii |

România a depășit recent pragul de 80.000 de donatori înscriși în acest registru, însă numărul este în continuare insuficient în raport cu nevoile.

 

În urmă cu opt ani, devenea funcțional și în România Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, în care persoanele ce îndeplinesc anumite criterii se pot înscrie voluntar, pentru a deveni donatori de celule stem, având astfel posibilitatea de a salva viața unor pacienți compatibili, care suferă de anumite afecțiuni grave al sângelui. Este vorba de pacienți în cazul cărora nu există rude compatibile de la care să poată fi recoltate celule stem pentru transplant, iar atunci, singura șansă este găsirea unor donatori neînrudiți, care pot fi atât din țară cât și din alte zone ale lumii. De aceea, registrul național al donatorilor este inclus într-o rețea internațională de centre similare, astfel încât numărul de posibili donatori este considerabil mai mare, crescând șansele de a se găsi persoanele compatibile în cazul pacienților care au nevoie de transplant de celule stem.

Astfel, de la momentul la care registrul național a devenit funcțional, 328 de pacienți au fost transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, iar 31 de români au donat pentru a salva viața unor pacienți neînrudiți, dintre care 16 au donat pentru pacienți români. Dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general al Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice a precizat că,  în prezent, 37 de pacienți sunt în așteptarea unui donator compatibil care le poate salva viața.

 

Dr. Aurora Dragomiristeanu

Anual, 3 din 100.000 de români sunt diagnosticați cu afecțiuni grave ale sângelui precum leucemiile, limfoamele, mieloamele, anemia aplastică și anemiile hemolitice ereditare severe, dar și afecțiuni precum sindromul mielodisplazic, boli ereditare ale sistemului imunitar și tulburări metabolice moștenite. Singura lor speranță de vindecare este legată de un transplant de celule stem hematopoietice , iar cei mai norocoși au șansa de a se găsi un donator compatibil în rândul rudelor apropiate. Pentru ceilalți, speranțele sunt legate de registrul donatorilor voluntari, de aceea este important ca în acesta să fie înscrise cât mai multe persoane, crescând astfel șansele găsirii unui donator compatibil.

Recent, România a depășit pragul de 80.000 de persoane înscrise în registrul național al donatorilor voluntari de celule stem, dintre care 4.971 s-au înscris doar pe parcursul anului 2021. „Deși sunt peste 80.000 de posibili donatori înscriși în registrul din România, în prezent aceștia reprezintă doar 0,33% din populația României, iar șansa de a găsi un donator compatibil, pentru cei 33% dintre pacienții pentru care nu există donatori compatibili nicăieri în registrele internaționale, este ca peste 5% din populația României să se înscrie în registrul național”, a mai precizat dr. Aurora Dragomirișteanu.

 

Aceasta a vorbit și despre activitatea de donare în timpul pandemiei, precizând că în această perioadă au donat 10 donatori români, șapte dintre ei pentru pacienți tratați în centrele de transplant din țară. „Din cauza restricțiilor de zbor, transporturile grefelor de celule stem hematopoietice de la donatori internaționali au fost organizate rutier, pe culoarele verzi, și toate au fost realizate în mai puțin de 48 de ore. Totodată, pentru reducerea riscurilor legate de transmiterea SARS-CoV-2 sau pierderea viabilității celulelor stem hematopoietice, 2/3 din grefele de celule stem hematopoietice au fost crioprezervate, iar transplantul a fost programat ulterior. Aș dori să mulțumim tuturor donatorilor voluntari care s-au înscris în registru de la înființare și până acum și, în mod special, celor care au donat celule stem hematopoietice în acest an, dificil pentru toată lumea”, spune directorul general al registrului.

Începând cu anul 2019, înscrierea în registrul național al donatorilor de celule stem se poate face și on-line, orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 și 45 de ani putând deveni astfel donator voluntar și având posibilitatea de a salva o viață.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*