O nouă specie de insectă descoperită în România de cercetătorii de la USAMV Cluj
Descoperirea a avut loc în apropierea localități în care s-a născut Simona Halep, așa că cercetătorii au solicitat acordul marii tenismene de a denumi noua specie „Phlebotomus simonahalepae”, în onoarea sa.
Cercetătorii de la Disciplina Parazitologie și Boli Parazitare din cadrul Facultății de Medicină Veterinară a Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj au anunțat, astăzi, că au descoperit o nouă specie de insectă pe teritoriul României, pe care au identificat-o în județul Constanța, în zona localității Canaraua Fetii. Descoperirea a fost făcută în urmă cu trei ani, în cadrul unui studiu pentru monitorizarea populației de insecte care constituie vectori de transmitere pentru diferite boli, studiu finanţat de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), ale cărui rezultate au fost publicate în luna august, în prestigioasa revistă Parasites & Vectors.
Coordonatorul studiului, prof. dr. Andrei Mihalca, a declarat că descrierea unei noi specii este un proces complex și de durată, iar recunoașterea acesteia a avut loc recent.
Descoperirea a fost făcută de cercetătorul ştiinţific Cristina Pop, care spune că asta s-a întâmplat în 2018, atunci când printre sutele de insecte colectate din zona respectivă a identificat un tip total diferit. „Mi-am dat seama atunci că este un exemplar aparte, dintr-un subgen care nu mai fusese semnalat la noi în ţară. Au urmat apoi câteva investigaţii mai detaliate, iar în urma analizelor morfologice şi genetice ne-am dat seama, împreună cu colaboratorii din Ankara, că avem de-a face cu o specie complet nouă pentru ştiinţă”, spune cercetătorul.
La momentul descoperirii fusese descoperit un singur specimen, astfel că echipa de cercetători a decis să nu publice încă datele, preferând să mai colecteze câteva exemplare, pentru o cercetare mai amănunțită. Prin urmare, acțiunile de colectare au continuat și în sezoanele 2019 și 2020, însă printre exemplarele adunate nu a mai fost descoperit un altul similar. „Totuşi, specimenul colectat de noi este fără dubiu un exemplar dintr-o specie necunoscută până la ora actuală şi am decis într-un final să îl descriem ca un taxon nou”, așa cum a arătat Cristina Pop, explicând decizia de a se publica datele studiului, chiar dacă acesta s-a bazat pe un singur exemplar.
Insecta face parte din familia Flebotomilor, insecte hematofage cu răspândire pe toate continentele, dar mai abundente şi mai diverse în zonele cu climat cald. Anumite specii sunt responsabile de transmiterea unor boli grave la om şi animale, cum ar fi leishmanioza sau flebovirozele, iar în România, între anii 1910 şi 1970, au fost semnalate opt specii de Flebotomi.
Odată făcută descoperirea, mai rămânea ca noua specie de insectă să primească o denumire, iar cercetătorii de la Facultatea de Medicină Veterinară a USAMV Cluj s-a gândit că ar fi un gest deosebit să dedice această descoperire Simonei Halep, dat fiind că exemplarul a fost colectat în apropierea localității în care aceasta s-a născut. Ideea s-a născut în timpul unei conferințe desfășurată în insula Galapagos, la care cercetătorii români și-au prezentat datele referitoare la acest studiu. Au luat legătura cu reprezentantul sportivei care se ocupă de problemele juridice și i-au înaintat propunerea de a denumi noua specie de insectă în onoarea Simonei Halep. Răspunsul a fost unul pozitiv și astfel noua insectă descoperită în județul Constanța a primit denumirea de Phlebotomus simonahalepae. „Dedicăm această descoperire ştiinţifică Simonei Halep, în semn de onoare şi de apreciere pentru performanţele sale şi pentru cum duce numele României în lume, aşa cum ne străduim şi noi în domeniul cercetării”, a explicat coordonatorul studiului, prof. dr. Andrei Mihalca.
Cercetările derulate în ultimii ani de specialiştii de la USAMV Cluj au confirmat prezenţa a şase specii, la care se adaugă această nouă specie, astfel că numărul total de specii noi pentru ştiinţă descrise de cercetătorii din cadrul Disciplinei de Parazitologie şi Boli Parazitare al Facultăți de Medicină Veterinară în ultimii ani a ajuns la 12.