Prezența căpușelor și a țânțarilor, testată cu o aplicație mobilă

3 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Aplicația a fost realizată de cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) de la Cluj, pentru o mai bună informare a populației și creșterea gradului de protecție față de bolile transmise de aceste insecte.

 

Previziunile meteo pentru următoarea perioadă indică faptul că, deși sezonul cald s-a sfârșit din punct de vedere calendaristic, temperaturile vor continua să se mențină la valori ridicate, specifice lunilor de vară. Asta înseamnă că nu vom scăpa foarte curând nici de țânțari, căpușe și alte insecte a căror circulație se intensifică în perioada verii și reprezintă un risc pentru sănătate, întrucât pot transmite anumite boli.

De aceea, un instrument lansat de cercetătorii de la catedra de Parazitologie şi Boli Parazitare a USAMV Cluj-Napoca se dovedește a fi util pentru perioada următoare, până la răcirea vremii, dar și pentru sezoanele estivale viitoare, când amenințarea acestor insecte va rămâne reală.

Este vorba de o aplicație mobilă cu ajutorul căreia utilizatorii vor putea afla informații de spre zonele în care sunt prezente din abundență căpușe, țânțari și muște de nisip, având totodată posibilitatea să verifice în timp real dacă în zonele în care se află la un anumit moment există astfel de insecte în număr mare, crescând implicit și riscul de a fi înțepat de acestea.

 

În același timp, aplicația oferă și informații utile despre riscurile pe care le reprezintă aceste insecte – care sunt vectori de transmitere a unor boli – și principalele măsuri de prevenire a înțepăturilor. Putem vorbi chiar de o adevărată bază de date, cercetătorii precizând că aplicație cuprinde toate datele de distribuţie geografică ale tuturor celor 32 de specii de căpuşe din România, precum şi ale celor 58 de specii de ţânţari şi 8 specii de muște de nisip. Aplicaţia permite vizualizarea hărţilor reale de distribuţie, atât individual, pentru o specie, sau comparativ, pentru două sau mai multe specii,iar o altă secţiune include calcularea probabilităţii prezenţei în zona de localizare a utilizatorului, pe baza coordonatelor GPS generate de dispozitivul mobil, a celei mai importante specii de căpuşă vector din România, Ixodes ricinus. Această specie este responsabilă, printre altele, de transmiterea bolii Lyme, a encefalitei de căpuşă, dar şi a altor boli vectoriale atât la om, cât şi la animale.

Denumită VectExcel, aplicația a fost creată în cadrul unui proiect care presupune realizarea unei platforme One Health multidisciplinară pentru studiul bolilor vectoriale neglijate şi emergente, platformă de pe care aceasta poate fi descărcată gratuit.

 

Nu în ultimul rând, prin lansarea acestei aplicații, specialiștii de la Cluj intenționează să promoveze pentru prima dată în România conceptul denumit „citizen science”, în domeniul bolilor vectoriale. Acesta presupune implicarea cetățenilor în activitatea de cercetare, utilizatorii aplicației având posibilitatea să transmită echipei de cercetători de la USAMV diferite specimene de insecte din cele trei categorii care au rol de vector în transmiterea unor boli, întâlnite în natură, contribuind astfel la lărgirea datelor de distribuție a acestora pe teritoriul țării.

Din păcate încă nu am reușit să ajungem în fiecare colț al țării pentru a monitoriza prezența căpușelor și insectelor parazite. De aceea, avem nevoie de ajutorul tău, pentru știință. Dacă ai găsit o căpușă sau un țânțar în mediu, pe tine, pe animalul tău de companie sau oriunde altundeva, poți sa ne trimiți noua probă, iar noi o vom identifica gratuit. Astfel, putem să actualizam datele de distribuție geografică mult mai eficient. Specimenul trimis de tine va fi introdus în baza noastră de date și va figura pe harta semnalărilor”, se mai arată într-un comunicat al USAMV Cluj.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*