Pacient mai puțin obișnuit pentru profesorii și studenții de la USAMV Cluj

Aceștia au tratat timp de patru luni o femelă de alpaca diagnosticată cu o boală cu potențial letal, iar eforturile echipei medicale au fost încununate de succes.

 

O femelă de alpaca în vârstă de 5 ani a avut soarta multor animale de companie ai căror stăpâni se plictisesc de ele la un moment dat sau realizează că nu pot să le întrețină. Fiind vorba de un animal exotic, Bonnie a fost donată grădinii zoologice din Galați de către fostul său stăpân, iar în vara anului trecut, medicii veterinari de aici au observat că îi apăruseră niște leziuni la nivelul urechilor. În ciuda tratamentelor aplicate, acestea s-au agravat, astfel că medicii au luat legătura cu specialiștii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, trimițându-le ulterior niște probe pentru analize. Diagnosticul a fost de râie sarcoptică, o boală cu potențial letal și destul de dificil de tratat. Întrucât în România nu există foarte multe exemplare de alpaca, nu se găsesc nici produse specifice pentru tratamentul acestei boli, iar costurile procurării acestora erau prea mari pentru a și le putea permite grădina zoologică din Galați. În plus, nici medicii veterinari de aici nu aveau pregătirea necesară pentru a trata un astfel e caz, astfel că la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, femela de alpaca a fost trimisă la USAMV Cluj, în încercarea de a o salva.

Dr. Georgiana Deak, de la Departamentul de Parazitologie şi Boli Parazitare din cadrul universităţii a precizat că, timp de o săptămână, „pacienta” a primit doar vitamine și minerale, pentru a se aclimatiza cu noul spațiu.

 

Au urmat patru luni de tratament intens în cadrul Clinicii de Boli Infecţioase a universității, timp în care alpaca s-a aflat în centrul atenției, atât din partea cadrelor universitare, cât și a studenților. Aceștia din urmă au constituit un grup care a ajutat la tratamentul și hrănirea animalului, inclusiv în week-end și în perioada vacanței de iarnă.

Tratamentul şi costurile de întreţinere s-au ridicat la suma de 2.500 de lei, bani suportaţi de două companii, care au oferit o bursă şi produse medicale cercetătoarei Georgiana Deak de la USAMV Cluj-Napoca, în calitate de rezident al European Veterinary Parasitology College. De asemenea, costurile de cazare şi ale altor operaţiuni necesare au fost suportate de USAMV Cluj-Napoca.

 

Echipa care s-a ocupat de tratamentul femelei de alpaca pe durata celor patru luni a fost formată din studenţi din anul V la Medicină Veterinară, linia de studiu în limba engleză, coordonați de prof. dr. Florin Beteg și conf. dr. Cosmin Peştean, iar eforturile depuse au fost încununate de succes. Dr. Florin Beteg spune ca a fost vorba de un caz dificil, atât prin prisma diagnosticului, cât și a faptului că, din cauza timpului îndelungat petrecut în captivitate, femela de alpaca avea dinții inferiori și unghiile crescute excesiv. „Pentru evitarea unui stres inutil şi excluderea unor accidentări, alpaca a fost tranchilizată şi transferată la Clinica de Chirurgie, unde s-au executat manoperele de corectare a acestor tulburări funcționale. Acestea au fost realizate nu doar în condiţii de siguranţă, cât şi rapid pentru, a evita complicaţiile anestezice şi ale imobilizării prelungite. Totul a decurs normal, fără evenimente nedorite, iar Bonnie se va bucura de zilele însorite ale primăverii, având unghii corectate, lucioase şi o dentiţie de invidiat. Ne bucurăm că am trecut prin această experienţă, mai ales pentru studenţi, care şi-au diversificat astfel de aria de practică veterinară. Astfel de cazuri sunt foarte rare în România, eu am mai prins unul singur, dar nu la noi, ci în SUA”, a explicat dr. Florin Beteg.

 


Adaugati un comentariu


 

*