Procedurile de închidere a centrului pentru copiii cu probleme de comportament din Beceni au intrat în linie dreaptă

Termenul limită până la care acestea trebuie duse la îndeplinire este 30 septembrie, conform unui proiect de hotărâre aprobat azi, în ședința Consiliului Județean.

 

În această dimineață a avut loc ședința ordinară pe luna martie a Consiliului Județean Buzău, iar printre proiectele aprobate prin votul consilierilor s-a numărat și cel care conține o serie de măsuri referitoare la încetarea activității Centrului rezidențial pentru recuperarea și reabilitarea copilului cu tulburări de comportament nr. 5 Beceni, aflat în subordinea DGASPC Buzău. Închiderea centrului special de la Beceni face parte dintr-un angajament pe care autoritățile din România și l-au luat față de Comisia Europeană, referitor la implementarea unor măsuri alternative de protecţie socială mai eficiente decât cele din unitățile actuale de tip rezidențial, iar inițiativa a fost propusă Consiliului Județean de către DGASPC, în anul 2019.

Decizia de închidere a centrului din Beceni a fost luată în urma reducerii semnificative a numărului de beneficiari, de la 40 la 24, ceilalți beneficiari fiind reintegrați în familie, în baza suportului financiar furnizat prin parteneriatul dintre Consiliul Judeţean, DGASPC și asociația Sera România. Totodată, anul trecut, DGASPC a achiziționat patru apartamente în care vor fi cazați cei 24 de beneficiari rămași în continuare în grija instituției. Astfel, în cazul celor 24 de copii de la Beceni se va lua măsura plasamentului în aceste apartamente de tip familial, măsură care îi va ajuta să se integreze mai bine în societate.

 

Centrul nr. 5 Beceni

Centrul de la Beceni urmează a fi închis definitiv până cel târziu la 31 septembrie, iar președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, a precizat că imobilul va rămâne în continuare în administrarea DGASPC și va primi o altă destinație. Totodată, Neagu a dat asigurări că niciunul dintre angajații unității nu își va pierde locul de muncă în urma închiderii centrului, pentru fiecare urmând a fi găsite posturi în cadrul instituției.

Măsurile aprobate astăzi vizează identificarea și implementarea procedurilor juridice referitoare la cei 24 de copii, identificarea soluțiilor de redistribuire pentru personalul DGASPC care deservește în prezent centrul, precum și notificarea autorităților centrale și instituțiilor deconcentrate județene cu responsabilități în coordonarea metodologică a serviciilor sociale specializate și în licențierea acestora.

În referatul care a însoțit proiectul de hotărâre se mai arată că și costurile medii lunare deveniseră foarte mari, raportat la numărul de beneficiari, fiind reprezentate în special de cheltuielile cu încălzirea termică și cheltuielile de personal, care rămăsese același, deși numărul de beneficiari scăzuse considerabil.

 

Petre Eanoil Neagu

Tot în ședința de astăzi, consilierii județeni au aprobat reducerea capacității de furnizare a serviciilor sociale de către Centrul pentru persoane vârstnice Alecu Bagdad din Râmnicu Sărat. Astfel, capacitatea acestuia a fost redusă de la 70 la 60 de beneficiari, ca urmare a unui raport de monitorizare al Agenției  Județene  pentru  Plăți și Inspecție Socială, instituție cu atribuții în acordarea licenței de funcționare a unităților de asistență socială. „Recomandările din raportul de monitorizare sunt, în majoritate, referitoare la reorganizarea spațiului în care se  furnizează serviciile de rezidență pentru persoanele vârstnice astfel încât să se respecte standardele minime de calitate. Realizarea acestora determină fără echivoc, reducerea capacității unității cu 10 locuri pentru beneficiari, de la 70 la 60. Conform celor prezentate, am propus aprobarea proiectului de hotărâre în forma inițiată”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

La finalul ședinței, acesta a anunțat că următoarea convocare a consilierilor va avea loc săptămâna viitoare, într-o ședință extraordinară, având ca principal scop aprobarea bugetului și distribuirea sumelor către primăriile din județ. Până atunci, proiectul bugetului propriu al județului a fost publicat spre consultare pe site-ul propriu al Consiliului Județean.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Iuliana Middeldorf spune:

    Felicitari D lui Emanoil Neagu,pentru o rezolvare decenta în favoarea copiilor necăjiți.
    Plus,o măsură f bună pentru economisirea banului public.👍👏

Adaugati un comentariu


 

*