Apel pentru salvarea de vieți, de Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice

18 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Deși funcționează de 7 ani, Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice include la acest moment doar 0,33% din populația României, cu mult sub nivelul altor țări care au registre similare.

 

În fiecare an, mai mult de 500 de români sunt diagnosticațicu diferite tipuri de cancer al sângelui, iar transplantul de celule stem hematopoietice, care se face după ce boala a fost oprită în evoluție prin chimioterapie, este o procedură medicală prin care aceste afecțiuni se pot trata cu succes. Din păcate, probabilitatea de a găsi un donator compabitil este mică, inclusiv în cazul fraților, astfel că soluția de a diminua acest neajuns este existența câtor mai mulți donatori.

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este marcată pe 19 septembrie, iar cu acest prilej, Societatea Română de Transplant Medular și Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice șiau prezentat, în avanpremieră, cele mai recente date înregistrate la nivel național pe acest palier.

Cifrele nu sunt tocmai încurajatoare pentru țara noastră, de aceea, specialiștii din domeniu se folosesc de acest prilej pentru a trage un semnal de alamă și a lansa un nou apel, către potențialii donatori, să se înscrie în registrul național, pentru a oferi astfel o șansă la viață mai multor pacienți, care necesită un transplant medular. Deși registrul național funcționează de 7 ani, doar 0,33% din totalul populației figurează ca donatori voluntari înscriși în acest registru, ceea e înseamnă șanse mai puține pentru găsirea unui donator compatibil neînrudit, pentru pacienții care au nevoie de un transplant de celule stem. La nivel mondial, peste 37 de milioane de potențiali donatori sunt înscriși în Registrele din 59 de țări, iar peste 310.000 dintre ei au donat celule stem hematopoietice pentru pacienți neînrudiți, dintre care peste 23.000 doar în anul 2019.

 

În România, 75.035 de potențiali donatori sunt înscriși în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH). Populația a început să conștientizeze importanța înregistrării ca donatori voluntari și chiar în contextul epidemiologic din acest an, 4.981 de donatori voluntari s-au înscris în registru, iar 25 dintre ei au donat celule stem pentru pacienți neînrudiți. Acest fapt îi încurajează pe specialiști să continue lupta pentru salvarea cât mai multor vieți. La ora actuală, 27 de pacienți sunt în așteptarea unui donator compatibil, iar dacă numărul donatorilor ar fi mai mare, ar crește și șansele acestor pacienți de a primi la timp transplantul salvator.

Deși se constată o ușoară creștere a interesului din partea populației în ceea ce privește înscrierea în registrul național al donatorilor de celule stem, specialiștii spun că numărul donatorilor actuali este foarte mic în comparație cu al altor țări și mai ales raportat la nevoile pacienților din țară. Prin comparație, în Germania, cam 9% din populația țării este înscrisă în Registrul Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice. 

În România, 3 persoane la 100.000 locuitori sunt diagnosticate anual cu cancere de sânge, iar singura soluţie terapeutică o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice. În cazurile fericite se găsesc donatori compatibili înrudiți, însă în multe situații nu există astfel de donatori, iar atunci se apelează la donatorii voluntari. Statisticile internaționale indică faptul că pentru mai puţin de 30% dintre pacienţi se găsește un donator compatibil în familie, iar pentru 49% dintre pacienţii diagnosticaţi cu un cancer de sânge care au nevoie de un transplant de celule stem hematopoietice, donatorul compatibil neînrudit este găsit în registrele internaţionale ale donatorilor.

 

Dr. Alina Tanase

În ceea ce privește situația la nivel național, prof. univ. dr. Alina Tănase, preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular (SRTM), medic hematolog specializat în transplant medular, șefa Secției de transplant medular de la Institutul Fundeni București, spune că doar pentru 67% dintre pacienţii din România care au nevoie de transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neînrudit se găseşte un donator compatibil. Până acum, pentru 96% dintre pacienţii din România care au beneficiat de un astfel de transplant, donatorii compatibili au fost din registrele internaţionale şi doar 4% din registrul naţional.

În mentalul colectiv ar trebui să conştientizăm că fiecare dintre noi ar putea dezvolta la un moment dat astfel de afecţiuni grave şi că viaţa ne poate fi condiţionată de un transplant de celule stem hematopoietice, iar o şansă reală poate veni din rândul celor înregistraţi în bazele de date naţionale sau internaţionale ale donatorilor. În ceea ce priveşte numărul donatorilor aflaţi în baza noastră de date, putem spune că suntem cu mult sub nivelul mediei registrelor internaţionale de profil, dar cele mai recente date relevă un trend ascendent din perspectiva percepţiei şi acceptării în rândul populaţiei din România legate de gravitatea unor astfel de boli hematologice şi de implicarea reală într-un posibil proces de donare”, a arătat preşedintele SRTM.

Dr. Alina Tănase, medicul care a dat o nouă șansă la viață atâtor pacienți cu boli grave ale sângelui consideră însă că faptul că au existat donatori români chiar și în această perioadă în care marea majoritate a populației se ferește de spitale este încurajator pentru medici și îi obligă să facă tot ce le stă în putință pentru a salva cât mai multe vieți, să ofere această procedură cu caracter curativ pacienților care au nevoie de ea.

 

Dr. Aurora Dragomiristeanu

La rândul său, dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul  Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, a precizat că, în cei 7 ani de activitate, acesta a facilitat realizarea a 306 proceduri de transplant, dintre care 283 de allotransplanturi de celule stem hematopoietice de la donatori neînrudiţi şi 23 de produse celulare adiţionate. Până la acest moment, 281 de pacienţi au fost transplantaţi cu celule stem provenite de la donatori voluntari neînrudiţi, 31 din aceste proceduri fiind efectuate în cursul acestui an. Pentru 12 dintre pacienți, persoanele compatibile au fost din România, iar pentru ceilalţi, donatorii compatibili fost găsiţi în registrele donatorilor din alte ţări precum Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franţa, Cipru, Israel, Grecia, Elveţia, Suedia, Slovenia, Belgia, Austria, Turcia sau India.

Deşi avem peste 75.000 de persoane înscrise, numărul este încă mic pentru a putea asigura o şansă la viaţă tuturor pacienţilor care au nevoie de un transplant şi pentru care nu există donatori compatibili înrudiţi. De aceea, încercăm să conştientizăm publicul larg asupra importanţei înscrierii în registrul donatorilor şi a impactului transplantului de celule stem asupra vieţii pacienţilor. Ne dorim ca numărul voluntarilor înscrişi să ajungă la 100.000 până la sfârşitul anului, astfel încât să creştem la 75% şansele de identificare a unui donator compatibil pentru cei care au nevoie de un transplant”, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu.

 

Dragoș Garofil

În același context, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dragoș Garofil a subliniat că din punctul de vedere al autorităților, Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este un model de bune practici și i-a felicitat pe toți cei implicați. „Ați reușit să fiți vizionari, permițând înscrierea online a donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice, făcând acest proces mult mai simplu chiar din anul 2019, prevăzând parcă evoluția nefastă din acest an. Iată că mii de români au putut să se înscrie și procesul a continuat și în acest an care a pus reale dificultăți. Ministerul Sănătății susține Programul de Transplant Medular și ne dorim dezvoltarea acestui program și semnele sunt încurajatoare. Există o experiență bogată în România, însă program încă îl putem considera anii de pionerat. Urmărim includerea și a altor centre în Programul de transplant medular cu donatori neînrudiți și sperăm ca aceasta să se întâmple cât mai repede, centrele respective să capete experiența necesară pentru a putea accede în program. Am inițiat împreună cu CNAS discuții și sperăm să rezolvăm cât mai repede una dintre problemele pe care donatorii o au legată de concediile medicale. Sper ca în acest an să se rezolve. Aveți în noi un partener și un susținător”, a precizat seretarul de stat în MS.

De menționat că orice persoană sănătoasă, cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem, iar înscrierea în registru se poate face pe site-urile oficiale www.registru-celule-stem.ro și www.rndvcsh.ro.

 


Adaugati un comentariu


 

*