Triaj epidemiologic online pe care orice părinte îl poate face în doar două minute

18 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Instrumentul a fost gândit astfel încât părinții să poată lua decizii raționale legate de trimiterea sau nu a copilului lor la școală și astfel să fie diminuat cât mai mult riscul unor complicații.

 

Îngrijorarea părinților că mersul copiilor la școală crește riscul de contaminare al acestora cu SARS-CoV-2 se menține, deși cele mai multe dintre unitățile de învățământ sunt încadrate în scenariul verde sau în cel galben, iar autoritățile au dat asigurări că au luat toate măsurile de protecție și prevenție. Mulți părinți au rețineri în a-și lăsa copiii la școală, nefiind pe deplin convinși că aceștia nu sunt expuși riscului de a se îmbolnăvi.

Pentru a le veni în ajutor, o echipă de specialiști de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, în colaborare cu Fundaţia de Ajutor Medical Profilaxis, a pus la dispoziție un instrument care poate fi ușor accesat online, cu ajutorul căruia fiecare părinte, de oriunde din țară, poate evalua, singur, gradul de risc la care este expus un copil în situația în care este lăsat să meargă la școală.

Practic, părintele are posibilitatea de e efectua el însuși un triaj epidemiologic, introducând în formularul online anumite date referitoare la copilul său, iar în funcție de aceste informații, aplicația îl va informa dacă este bine să își trimită copilul la școală sau este indicat să îl țină acasă. Formularul este conceput a fi într-o dinamică, în funcție de evoluția pandemiei și a situațiilor concrete întâlnite în școli, este simplu de completat, durează 2 minute și poate fi completat ori de câte ori este nevoie.

 

Dr. Virgil Musta

Medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 din cadrul spitalului din Timișoara spune că este indicat ca acest chestionar să fie completat zilnic, dat fiind faptul că, în acest context epidemiologic, nou pentru toată lumea, este posibil ca părinților să le scape anumite amănunte atunci când evaluează situația referitoare la copiii lor și la oportunitatea trimiterii acestora la școală.

Cu toţii suntem îngrijoraţi de acest risc al infectării cu noul coronavirus şi uneori decizia de a trimite copilul la şcoală sau a-l îndruma este foarte dificil de luat. Există riscul să ne scape un amănunt care să fie esenţial în evoluţia ulterioară a evenimentelor. Încă de la începutul pandemiei am spus că bătăliile împotriva noului coronavirus ar trebui date în afara unităţilor sanitare. Dacă vom ajunge să luptăm doar în spitale, în secţiile de Terapie Intensivă, pierderile noastre vor fi din ce în ce mai mari. Acest chestionar ne poate ajuta să prevenim, să începem lupta cât mai devreme și să nu ajungem să acţionăm când e prea târziu”, a declarat medicul.

 

Mai multe întrebări din chestionar sunt legate de contactele pe care le-a avut copilul în ultimele 14 zile şi de prezenţa în ultimele două săptămâni a unor simptome asociate infecţiei cu noul coronavirus. O altă întrebare importantă este legată de posibilele boli cronice pe care le-ar putea avea copilul, având drept consecinţă o formă severă în cazul unei infecţii cu noul coronavirus. În urma completării formularului, părintele primește mai multe recomandări personalizate, care îl vor ajuta să ia cea mai bună decizie pentru copilul său.

Dr. Virgil Musta a subliniat că anumite întrebări fac referire la situații punctuale care se pot schimba în timp și care pot influența decizia părinților la un moment dat, de aceea este recomandat ca acest chestionar să fie completat zilnic sau periodic, anumite întrebări făcând referire la situații punctuale care se pot schimba în timp și care pot influența decizia părinților la un moment dat. „Odată cu începerea școlii, riscul de apariție a focarelor de infecție cu noul coronavirus crește. Este motivul pentru care am conceput acest chestionar pe care mi-l doresc un instrument de sprijin pentru părinți, în a lua decizii raționale legate de trimiterea sau nu a copilului la școală”, a adăugat acesta.

Formularul poate fi accesat la: http://fundatiaprofilaxis.ro/infopandemie-scoala-formular/ 

 


Adaugati un comentariu


 

*