ISU Buzău desfășoară azi Ziua Informării Preventive

Printre informațiile diseminate cu această ocazie se numără și cele referitoare la prevenirea infectării cu SARS-Cov-2, precum și informații despre celelalte riscuri specifice județului.

 

Două dintre cele mai cunoscute superstiții ale românilor, se referă la ziua de marți – atunci când se spune ca sunt „trei ceasuri rele” –  și la cifra 13, despre care mulți consideră că este aducătoare de ghinion. Prin urmare, atunci când data de 13 pică într-o zi de marți, așa cum se întâmplă azi, superstițioșii sunt înclinați să creadă că este o zi fatidică, iar orice ar face, vor fi urmăriți de ghinion.

Pornind de la aceste superstiții, în urmă cu câțiva ani, la nivel național a fost demarată o campanie bazată pe ideea că prevenirea este cea mai bună metodă de a sparge ghinionul, iar o serie de măsuri luate în acest sens împiedică apariția situațiilor nedorite. Campania este desfășurată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și se desfășoară în fiecare județ, de fiecare dată când data de 13 a unei luni pică într-o zi de marți.

Așadar, pe parcursul zilei de azi, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) al județului Buzău va derula această campanie sub sloganul „Împreună pentru siguranță”. O primă măsură de siguranță este luată vis-a-vis de modul în care se desfășoară activitățile programate, ținându-se cont de contextul epidemiologic actual. Astfel, vor fi respectate toate măsurile de siguranță care sunt în vigoare la acest moment, iar activitățile vor avea loc cu preponderență în cadrul controalelor de prevenire, cu sprijinul comitetelor locale pentru situații de urgență și al serviciilor voluntare pentru situații de urgență, din localități.

 

De asemenea, tot din cauza contextului epidemiologic actual, o parte din informațiile diseminate vor face referire la măsurile ce trebuie respectate pentru prevenirea infectării și a răspândirii coronavirusului,  care trebuie reamintite și respectate, chiar dacă numărul acestor infecții s-a redus considerabil iar incidența la nivelul județului este de 0,01 la mie.

Nu vor fi trecute cu vederea nici situațiile de urgență ce pot apărea pe fondul neglijenței și care pot fi evitate, dar nici cele generate de fenomene naturale, care sunt inevitabile, însă efectele negative pot fi diminuate prin luarea unor măsuri specifice.

Astfel specialiștii ISU vor prezenta în cadrul acțiunilor de prevenire derulate azi principalele riscuri naturale specifice județului Buzău, alături de măsuri specifice pentru diminuarea lor și modul de comportare în diferite situații de urgență.

 

De asemenea, se va insista și asupra situațiilor de urgență care pot fi evitate prin măsuri de prevenire luate la timp. Cele mai multe dintre ele au la bază defecțiuni ale instalațiilor electrice sau ale instalațiilor de gaze, acestea fiind frecvent cauze generatoare de incendii.

Campania se desfășoară și în mediul on-line, unde sunt promovate o serie de link-uri cu recomandări pentru montarea și întreținerea instalațiilor electrice și a celor de gaze, precum și recomandări referitoare la  detectoarele de incendiu.

Totodată sunt readuse în atenția publică o serie de campanii pe care IGSU le-a derulat începând cu anul 2010, precum „Nu tremur la cutremur”, „România sigură”, „Scăpările de gaze” sau proiectele R.I.S.C.” (Renunţă! Improvizaţiile Sunt Catastrofale).

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*