Suplimentarea posturilor la DSP-uri și serviciile de Ambulanță, prelungită cu încă 6 luni

9 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Măsura se impunea pentru acoperirea necesarului de personal la nivelul instituțiilor respective, în contextul creșterii numărului cazurilor de infectări cu Covid-19.

 

Aseară a avut loc o nouă ședință de guvern organizată în contextul în care ieri a fost atins și depășit pragul de 3.000 de noi îmbolnăviri de Covid-19 în interval de 24 de ore. Astfel, printre hotărârile adoptate s-a numărat și o propunere venită din partea Ministerului Sănătății, privind prelungirea cu încă șase luni a măsurii de suplimentare a numărului de posturi de la nivelul direcțiilor de sănătate publică și a serviciilor județene de Ambulanță. Inițial, măsura fusese adoptată la sfârșitul lunii martie, în plină stare de urgență și în condițiile în care numărul de noi cazuri de Covid-19 creștea de la o zi la alta. Personalul serviciilor de Ambulanță și de la nivelul DSP-urilor era insuficient pentru a face față unei astfel de situații epidemiologice, iar mai mult de atât, începuseră să apară și primele cazuri de infectare în rândul angajaților.

Măsura adoptată atunci urmează să expire peste câteva zile, în condițiile în care situația epidemiologică este mult mai gravă decât în perioada stării de urgență, de la câteva sute de cazuri noi pe zi , ajungându-se în prezent la peste 3.100. În consecință, se impunea prelungirea deciziei de suplimentare a posturilor la nivelul celor două servicii, iar Ministerul Sănătății a făcut o propunere legislativă în acest sens.

 

Hotărârea de guvern a fost adoptată în ședința de aseară astfel că la nivelul DSP-urilor și al serviciilor de Ambulanță se păstrează cele 2.000 de posturi suplimentare, repartizate în mod egal. Cu cele 1.000 de posturi suplimentare, la nivelul DSP-urilor din țară sunt alocate în total 4.952 de posturi, în timp ce la nivelul serviciilor de Ambulanță sunt alocate 12.733 de posturi, față de cele 11.733 câte erau alocate și repartizate integral în luna martie.

Măsura este necesară având în vedere evoluţia situaţiei epidemiologice determinată de creşterea semnificativă a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus pe teritoriul României, care duce şi la suplimentarea atribuţiilor personalului medical din cadrul direcţiilor de sănătate publică şi serviciilor de ambulanţă în această perioadă” se arată în expunerea de motive de a însoțit această hotărâre.

 

În cadrul aceleiași ședințe de guvern, premierul Ludovic Orban i-a solicitat ministrului Sănătății creșterea capacității de testare și a numărului de paturi la Terapie Intensivă destinate pacienților cu Covid-19. Totodată, acesta a cerut o mai bună monitorizare a DSP-urilor, precum și implicarea medicilor de familie în monitorizarea pacienților cu forme ușoare de Covid-19.

Creşteţi în continuare capacitatea de testare, creşteţi în continuare numărul de paturi la Terapie Intensivă şi numărul de paturi pentru cazuri intermediare, pentru cei care doresc să se trateze în spital şi nu vor să se trateze într-un loc în care se izolează la domiciliu sau în altă locaţie. În plus, DSP-urile trebuie monitorizate mai atent. Odată ce se emit deciziile de către DSP-uri privitoare la persoanele care sunt diagnosticate pozitiv, ele trebuie monitorizate, trebuie urmărite. Aici, vă recomand să găsiţi o soluţie şi de implicare a medicilor de familie pentru pacienţi, mai ales care au cazuri uşoare, să se asigure o monitorizare a evoluţiei stării de sănătate. Pentru că nu pot numai medicii din spitalele Covid şi suport Covid să asigure monitorizarea stării de sănătate, iar medicii din DSP-uri sunt ocupaţi cu o mulţime de alte lucruri, anchete epidemiologice. Şi în continuare insistaţi, nu numai cantitativ, ci şi calitativ, pe aceste anchete epidemiologice, pentru că asta e forma de luptă cea mai bună: izolarea persoanelor de contact – cum am fost şi eu, de exemplu. Am fost izolat şi, dacă aş fi fost pozitiv, nu mai transmiteam către alţii boala”, a sunat solicitarea adresată de premier ministrului Nelu Tătaru.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*