De mâine se deschid teatrele, cinematografele și restaurantele

Instituțiile de cultură vor putea primi doar 50% din numărul maxim de spectatori câți pot încăpea în săli, iar în restaurante se vor respecta reguli de distanțare între clienți.

 

În cursul zilei de azi, cu câteva ore înainte ca moțiunea de cenzură împotriva sa să fie supusă la vot, Guvernul a adoptat o hotărâre care reglementează redeschiderea teatrelor cinematografelor și restaurantelor, începând cu data de 1 septembrie. Instituțiile de cultură și cele din sectorul HoReCa au fost printre cele mai afectate de restricțiile impuse de la declanșarea pandemiei, fiind primele a căror activitate a fost suspendată, din cauza riscului sporit de răspândire a infecției cu noul coronavirus. Dacă în cazul unităților de alimentație lucrurile s-au mai îndreptat odată cu deschiderea teraselor, teatrele și cinematografele au rămas închise din luna martie, atunci când a fost declarată starea de urgență.

Începând de mâine, atât instituțiile de cultură, cât și restaurantele care își desfășoară activitatea în spații închise își vor relua activitate,a, însă cu respectarea anumitor condiții.

În primul rând, hotărârea adoptată azi de Guvern se aplică numai în județele în care, în ultimele două săptămâni, s-a înregistrat o incidență a infectărilor cu noul coronavirus de sub 1,5 cazuri la mia de locuitori. Incidența cazurilor urmează a fi analizată săptămânal de comitetele județene pentru situații de urgență, care, în funcție de rezultate, pot decide restricționarea, închiderea și reluarea activităților.

 

Teatrele și cinematografele își vor putea folosi sălile la doar jumătate din capacitate, numărul maxim de spectatori care pot participa la un spectacol neputând depăși 50% din capacitatea sălii. Și restaurantele vor putea servi un număr mai mic de clienți, administratorii fiind nevoiți să asigure o distanță de siguranță de cel puțin doi metri între mese, ceea ce înseamnă o capacitate mai mică a sălii. De asemenea, la o masă nu pot lua loc mai mult de 6 persoane care nu sunt din aceeași familie.

O altă măsură inclusă în hotărârea de guvern adoptată azi se referă la majorarea numărului de participanți care pot lua parte la diverse evenimente private, cursuri, workshop-uri etc. Astfel, dacă evenimentele de acest gen au loc în interior, numărul maxim de participanți a fost majorat de la 20 la 50 de persoane, în timp ce pentru evenimentele în aer liber, noile reguli prevăd un prag maxim de 100 de persoane, față de 50, până acum.

 

Ludovic Orban

Odată cu apariția restricțiilor privind organizarea de concerte și si spectacole cu un număr mare de participanți, organizatorii s-au orientat către evenimentele de tip drive-in, la care spectatorii pot lua parte din mașină. Hotărârea se referă și la acest tip de evenimente, prevăzând că numărul persoanelor prezente în mașină este de maxim trei. Rămân în continuare închise barurile, cluburile și discotecile.

Referindu-se la măsurile adoptate azi, premierul Ludovic Orban a precizat că Ministerului Sănătăţii împreună cu Ministerul Economiei și cel al Culturii, vor elabora azi ordine comune privind măsurile ce vor fi luate la reluarea activităţilor operatorilor din domeniul HoReCa şi din domeniul teatral şi cinematografic. „Am inclus un prag privitor la nivelul de răspândire a virusului la nivel judeţean, este vorba de 1,5 la mie, cazuri cumulate în ultimele 14 zile şi am lăsat posibilitatea comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, acolo unde, la nivel judeţean, nivelul de răspândire a virusului este mai mic de 1,5 la mie, dacă apare într-o localitate o creştere semnificativă, peste 1,5, să aibă posibilitatea să restricţioneze activitatea în localitatea respectivă, astfel încât să nu permitem răspândirea virusului şi, de asemenea, şi posibilitatea ca în judeţele unde indicatorul de 1,5 este depăşit, dacă sunt localităţi unde nivelul este sub 1,5, să se poată permite reluarea activităţii”, a mai explicat acesta.

 

Leonard Dimian

La scurt timp după adoptarea acestei hotărâri, Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău s-a întrunit în ședință extraordinară, în cadrul căreia a fost aprobată o altă hotărâre la nivel local privind reluarea activității acestor unități de pe raza județului. Conform deciziei luate azi, programul de lucru al acestor operatori nu poate începe înainte de ora 6.00 și nu se poate prelungi după ora 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la ora 23.00. De asemenea, începând de mâine  va fi reluată și activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în domeniul jocurilor de noroc. „Ultima decizie a Comitetului Național pentru Situații de Urgență vine în sprijinul mai multor industrii, în special pentru cei din HoReCa. Practic, de la 1 septembrie, ora 6:00, restaurantele și cafenele își pot relua activitatea în interior, respectând normele de distanțare socială, protecție și dezinfecție. Pentru redeschiderea acestora, este nevoie ca rata de incidență cumulată a îmbolnăvirilor Covid-19 a județului nostru să fie sub indicele de 1,5 la mie, adică o rată de infectare, în ultimele 14 zile, de sub 1,5 cazuri la 1.000 locuitori. În acest sens, ne aflăm pe un drum bun și vă anunț că județul Buzău are rata de incidență de 0,86, conform unei analize realizate de DSP Buzău. Mai departe, ține de noi, autorități, operatori economici, cetățeni ai acestui județ să menținem o rată de incidență cumulată cât mai scăzută”, a declarat prefectul Leonard Dimian.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*