Dispozitiv de reglare psihologică, lansat de specialiștii clujeni

Acesta a fost realizat împreună cu compania americană EON Reality Inc, putând fi utilizat pentru psihoterapie și prevenirea tulburărilor emoționale.

 

Cercetătorii de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au anunțat lansarea unui nou produs de reglare psihologică pin tehnologie virtuală, realizat împreună cu compania americană EON Reality Inc. Un prototip al acestui dispozitiv a fost creat în urmă cu doi ani, perioadă în care cercetătorii clujeni și specialiștii companiei americane au efectuat o serie de teste și au adus mai multe îmbunătățiri, rezultând varianta finală care va fi pusă în producție de serie. Noul dispozitiv a fost denumit VR-Mind, scopul său fiind antrenarea şi reantrenarea minţii umane, pentru a preveni tulburările emoţionale. Cercetătorii care l-au creat spun că acesta poate fi folosit şi ca modul în tratamentele psihoterapeutice mai complexe, inclusiv în promovarea sănătăţii mintale.

Focalizarea este pe identificarea şi modificarea distorsiunilor cognitive de tip atenţional, interpretativ şi de memorie, prin efectuarea unor sarcini sau jocuri în realitate virtuală”, a explicat Rectorul UBB, profesorul universitar doctor Daniel David, care este și coordonatorul proiectului.

 

Pof.dr. Daniel David

VR-Mind este deja utilizat în cercetări efectuate în cadrul UBB şi în serviciile clinice validate ştiinţific din cadrul Clinicii Universitare de Psihologie PsyTech a universității clujene. Acesta poate fi ca folosit tehnologie de cercetare şi de practică psihologică, inclusiv pentru autoterapie, la originea sa stând numeroase cercetări psihologice fundamentale şi aplicative avansat.

Tehnologiile psihologice, dacă sunt derivate din cercetări avansate şi dacă sunt şi gândite să fie accesibile, pot produce rapid mutaţii sociale semnificative, în beneficiul bunăstării și calităţii vieţii oamenilor. Mă refer aici la prevenirea unor tulburări psihice, la tratamentul lor şi la promovarea stării de bine. VR-Mind este un astfel de produs. Mă bucur să văd cum colaborarea UBB cu compania americană EON Reality, începută în urmă cu 10 ani, imediat după lansarea deja cunoscutului Cub Virtual, continuă şi generează produse şi servicii inovative către societate”, a mai declarat rectorul UBB.


Categorii: Actual, Stiintific, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*