Noul ministru al Sănătății, învestit oficial în funcție

Învestirea a avut loc în această dimineață, la finalul unei ședințe în cadrul căreia au fost stabilite împreună cu premierul Ludovic Orban, principalele măsuri ce vor fi luate în lupta cu pandemia.

 

Nelu tataru, Ludovic Orban

După ce președintele Klaus Iohannis și-a dat ieri acordul în ceea ce privește preluarea mandatului de ministru al Sănătății de către fostul secretar de stat Nelu Tătaru, acesta a fost învestit oficial în funcție în această dimineață. Învestirea a fost făcută de către premierul Ludovic Orban, la finalul unei ședințe care a avut loc cu puțin timp în urmă la sediul Ministerului Sănătății.

A fost vorba de un colegiu ministerial, organizat la solicitarea adresată ieri de primul ministru, ședință la care acesta și-a anunțat participarea pentru a stabili foarte clar toate măsurile care vor fi luate în continuare pentru combaterea efectelor pandemiei, în contextul plecării ministrului Victor Costache și înlocuirii acestuia cu Nelu Tătaru.

La finalul ședinței, noul ministru a fost învestit oficial în funcție, iar anunțul a fost făcut în cadrul unei scurte conferințe de presă care a avut loc în această dimineață chiar pe scările din fața ministerului.

 

Ludovic Orban

În urma discuțiilor purtate în cadrul ședinței, premierul a declarat că vor fi păstrate aceleaşi direcţii de acţiune în lupta împotriva noului coronavirus, scopurile principale fiind limitarea răspândirii infecțiilor și creșterea capacității de diagnosticare.

„Am vrut să fiu personal prezent la instalarea în funcţie a ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru. Am discutat priorităţile pentru Ministerul Sănătăţii în perioada următoare. Sigur că păstrăm aceleaşi direcţii de acţiune. Obiectivul nostru fundamental este acela de a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor români, de a reduce răspândirea virusului, de a creşte capacitatea de diagnosticare de direcţiile de sănătate publică pentru a face faţă misiunii fundamentale pe care o au în lupta contra coronavirusului, de asemenea, de a pregăti spitalele pentru a primi pacienţi cu coronavirus”, a declarat Ludovic Orban cu această ocazie.

 

O primă sarcină trasată noului ministru de către șeful guvernului a fost aceea de a distribui cât mai rapid echipamente de protecţie și dezinfectanţi şi către reţeaua de medici de familie şi către medicii din ambulatoriu.

Odată cu demisia lui Victor Costache a fost eliberată din funcția de secretar general în Ministerul Sănătății și Georgeta Bumbac, despre care premierul a precizat că ocupa postul prin delegare de competenți și nu prin concurs, și este firesc ca noul ministru să-și desemneze propriul secretar general.

În ceea ce priveşte demiterea doamnei Bumbac, aceasta ocupa funcţia de secretar general prin delegare de competenţe, deci nu era o poziţie ocupată prin concurs. Consider că, odată cu numirea noului ministru, acesta trebuie să propună secretarul general. Secretarul general şi, de asemenea, secretarii de stat, trebuie să facă o echipă bună cu ministrul, ministrul trebuie să aibă încredere, iar în ceea ce priveşte secretarul general, el este mâna dreaptă a ministrului şi ministrul are nevoie de un om de maximă încredere pentru a putea să se bizuie pe activitatea secretarului general”, a adăugat Ludovic Orban.

 

Nelu Tătaru

Noul ministru a precizat că la nivel local trebuie să fie reinițiate procedurile, pe care atât personalul medical, cât şi direcţiile de sănătate publică, managerii spitalelor şi autorităţile locale trebuie să le pună în practică şi să le respecte, în contextul epidemiologic actual.

„La nivelul unităţilor sanitare din faza 1, faza 2 şi ulterior faza 3 vom asigura acel necesar de aparatură, de materiale sanitare şi de echipamente sanitare de protecţie, precum şi acel număr de teste pe care toţi cei ce, conform unei anchete epidemiologice, intră într-un protocol de testare. Menţionez – personalul medical va avea prioritate la această testare. Avem grijă de personalul nostru, trebuie să avem grijă de personalul nostru. În condiţiile în care vom regândi ca cei care sunt cu simptomatologie uşoară şi medie să fie trataţi acasă sub supraveghere medicală, în mare parte şi de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu această simptomatologie uşoară vor merge chiar în spitale şi vor îngriji bolnavii. Vor veni săptămâni şi mai grele, vor fi şi cazuri severe, vor fi şi cazuri critice, dar vom trece peste această perioadă şi vom ieşi mai întăriţi”, a mai spus Nelu Tătaru, subliniind că trebuie acționat astfel încât în țară „să nu mai avem altă Suceavă”, făcând trimitere la situația dezastruoasă pe care a găsit-o la Spitalul Județean de Urgență Suceava, unde până acum au fost confirmate cu COVID-19 peste 170 de cadre medicale și pacienți.

 

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*