Se schimbă metodologia pentru angajări în spitale

Proiectul legislativ a fost lansat în dezbatere publică, iar ministrul Sorina Pintea spune că va avea ca efect eliminarea corupției și promovarea meritocrației.

 

Lucrările primele ediții a Forumului Național al Spitalelor au continuat și ieri, iar în cadrul discuțiilor, ministrul Sănătății a anunțat că a fost lansată în dezbatere publică noua metodologie privind organizarea concursurilor de angajare în spitale a personalului medical și a altor categorii de personal cu studii superioare.

Potrivit Sorinei Pintea, acest document este o completare a ordinului ministerial privind angajarea medicilor în sistemul public și cel privat de Sănătate, având ca principale obiectiv promovarea pe merit a concursurilor de angajare și eliminarea actelor de corupție.

Potrivit noii metodologii se vor înființa opt centre regionale, corespunzătoare regiunilor de dezvoltare, cărora le va reveni responsabilitatea organizării concursurilor și examenelor pentru ocuparea posturilor vacante de medici, asistenți medicali și alte categorii de personal cu studii superioare, la nivelul spitalelor. În același timp, Direcțiilor de Sănătate Publică le va reveni misiunea organizării comisiilor regionale de concurs pentru fiecare din cele opt centre.

 

Concursurile se vor organiza trimestrial, în centrele în care există spitale care au locuri vacante,  în ultima lună a fiecărui trimestru. Astfel, fiecare unitate sanitară va trimite din timp către direcția de sănătate publică din localitatea în care va funcționa centrul regional lista cu posturile vacante de medici, asistenţi medicali, chimişti, biologi, farmacişti pe locuri de muncă, grade, trepte, specialităţi şi profile, iar instituția va stabili data desfășurării concursurilor, pe care o va afișa pe site-ul oficial.

În ceea ce privește subiectele, Sorina Pintea a explicat că acestea vor fi elaborate de Ministerul Sănătății, în număr de 1.500 -2.000, dintre care vor fi extrase 40 de subiecte în ziua concursului. „Dacă doriţi să angajaţi asistenţi medicali, trimiteţi listele cu posturi vacante centrului regional care, pe site-ul propriu, va publica inclusiv subiectele, între 1.500 şi 2.000 de subiecte, teste grilă. Comisia de concurs va fi constituită cu o zi înaintea examenului, va trage la sorţi 40 de subiecte din cele 1.500, 2.000. Urmează apoi proba orală pentru care se va lua acordul de înregistrare video-audio, pentru medici la fel, pentru că ştiţi foarte bine, au fost foarte multe discuţii în spaţiul public,aşteptam propuneri de la manageri, de la sindicate. Nu a venit nimeni cu nicio propunere, aşa că propun eu”, a explicat ministrul în a doua zi a Forumului Național al Spitalelor.

 

Aceasta a menționat că nu se va modifica cu nimic actuala legislație, ci se va schimba doar metodologia de susținere a examenelor,  scopul principal fiind evitarea actelor de corupție, în contextul în care aproape fiecare concurs de angajare este însoțit de acuze mai mult sau mai puțin fondate privind angajările „pe pile” sau „pe șpagă”.

Am promis această metodologie, care se bazează pe actele normative existente, deci nu se modifică nimic în legislaţie, doar această metodologie. După ce această metodologie va parcurge cadrul legislativ, problemele privind de corupţia la angajare vor fi eliminate. Eu sunt convinsă că marea majoritate dintre dumneavoastră veţi aprecia faptul că avem posibilitatea acum, printr-o metodologie aprobată de Ministerul Sănătăţii, după ce ea va parcurge un traseu legislativ, astfel încât, nu o să mai avem probleme legate de presupuse acte de corupţie la angajare sau alte modalităţi de a angaja personalul”, a mai declarat Sorina Pintea.

În cadrul aceleiași dezbateri a fost abordat și subiectul pacienților cu arsuri, ministrul precizând că România are cel mai mare număr de pacienți arși din Europa, toate locurile disponibile în spitale fiind ocupate la acest moment, fapt pentru care cazurile noi sunt transferate în străinătate.

 


Adaugati un comentariu


 

*