Să ne protejăm de Covid-19, dar să nu ignorăm canicula!

7 august 2020 | 0 comentarii |

Meteorologii anunță zile „de foc” în acest weekend, dar și pentru următoarea săptămână estimează valori termice mai ridicate decât mediile perioadei, așa că este imperios necesar să ne protejăm.

 

Preocupați de evoluția și riscurile epidemiologice la care suntem expiși din cauza Covid19, mulți dintre noi uităm că trebuie să ne protejăm și de alți factori care ne-ar putea afecta sănătatea și chiar ne-ar putea pune viața în pericol. Fiind vară, mai ales în actualul context pandemic în care este necesar să respectăm măsurile de prevenție impuse de autorități, medicii ne atrag atenția că nu trebuie să ne gândim doar la vacanță, plajă, lumină şi vreme bună, ci şi la caniculă şi implicit, la starea de rău pe care aceasta ne-o poate provoca, dacă nu neluăm suficiente măsuri de protecție.

Pentru acest weekend, meteorologii anunță temperaturi „de foc” și disconfort termic accentuat. Prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) arată că, în zilele de 7 şi 8 august, în regiunile sudice şi estice, vremea va fi caniculară şi se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse între 34 şi 37 de grade Celsius, iar vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze la rafală, în general, de 40 – 50 km/h.

În același interval, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în cea mai mare parte a Munteniei şi a Dobrogei şi, local, în Moldova, Oltenia şi în Câmpia de Vest, mai ales pe parcursul zilei de sâmbătă.

 

Meteorologii estimează că și în următoarea săptămână, valorile termice vor fi ușor mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă calendaristică, în special regiunile sudice, iar regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, local mai accentuat în regiunile sudice, centrale și nordice.

În aceste condiții, medicii atrag atenția că expunerea la temperaturi ridicate reprezintă o agresiune, un stress asupra organismului, expus astfel la deshidratări severe, la agravarea unor boli cronice sau la declanşarea lipotimiilor (leșinurilor). Cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice.

Din cauza temperaturilor de peste 32 de grade Celsius, corpul încearcă să se apere prin transpiraţie abundentă, care are rolul de a ajuta la reglarea termică şi de a împiedica astfel supraîncălzirea prganismului. Odată cu apa se mai pierd însă şi săruri minerale şi vitamine (mai ales pe cele hidrosolubile), antrenând astfel multe consecinţe negative în desfăşurarea proceselor fiziologice.

 

Medicii subliniază că, în condiții de caniculă, pot apărea simptome de oboseală fizică şi psihică, tulburări de ritm cardiac, stare de disconfort, iritabilitate, agitaţie, greaţă, vărsături, cefalee, ameţeală, lipotimie (leşin), dureri şi crampe musculare, sete accentuată, insomnie (care poate conduce la apatie sau stare de nervozitate), intensificarea simptomatologiei existente în cazul unor boli cronice (în special cardiovasculare sau psihice).

Poate apărea chiar așa-zisul „atac de căldură”, care se manifestă prin confuzie, dezorientare temporală şi spaţială, tahicardie, comportament bizar, status mental alterat, obnubilare și chiar comă în cazul în care temperatura corporală depăşeşte 40 de grade Celsius.

Dacă organismul nu reuşeşte să îşi menţină temperature în jur de 37 de grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot să apără: crampele de căldură, epuizarea, insolaţia, şocul hipertermic. Crampele de căldură apar la nivelul abdomenului, braţelor, picioarelor, mai ales în timpul unor activităţi fizice solicitante, când transpiraţia este abundentă. În acest caz se impune încetarea activităţii fizice şi odihna într-un loc răcoros, la umbră; reluarea activităţilor fizice intense după mai multe ore de repaus; consumarea de sucuri de fructe naturale sau de băuturi energizante diluate cu apă.

 

Dr. Nicoleta Sava

În zilele caniculare, hidratarea este esențială, atrage atenția medicul cardiolog buzoian Nicoleta Sava, care recomandă consumul a cel puțin doi litri de apă pe zi, sucuri naturale, iaurturi, fructe și legume proaspete, pentru a se evita deshidratarea. Pentru persoanele diagnosticate cu afecțiuni cronice, mai ales cardiace, este esențial ca mai ales în zilele caniculare să respecte cu sfințenie recomandările medicului curant și să nu se neglijeze tratamentul.

Totodată, medicul atrage atenția că „este esențial să ne hidratăm corect, să evităm expunerea la soare și să consumăm alimente ușoare și proaspete, pentru a evita neplăcerile provocate de disconfortul termic. Este indicat să se consume cât mai multe lichide – apă minerală, apa plată, sucuri naturale neîndulcite -, dar foarte bună poate fi hidratatrea prin consumul de iaurt și legumele și fructele proaspete, cu conținut mare de apă. Trebuie să fie evitate, în schimb, băuturile cu conținut ridicat de cofeină și băuturile acoolice, inclusiv berea, care deși răcorește pe moment, ulterior induce starea de moleșeală și poate provoca cădearea în stradă. O atenție deosebită trebuie avută în cazul copiilor și al bătrânilor, dar și al persoanelor cunoscute cu afecțiuni cardiovasculare, care sunt mai expuse riscurilor în perioadele caniculare. Sub nicio formă și sub niciun motiv acestea nu trebuie să-și neglijeze administrarea tratamentului, iar la nevoie, trebuie solicitat ajutorul medicului”, a precizat dr. Nicoleta Sava, subliniind că nu trebuie neglijate, în același timp, măsurile de protecție și de prevenție împotriva coronavirusului, pentru că, așa cum deja s-a constatat, persoanele cu probleme cardiace sunt mai vulnerabile la infecația cu SARS-CoV2.

 

După câteva zile de caniculă apare și epuizarea, care se manifestă prin somnolenţă, senzaţie de slăbiciune şi oboseală, somn agitat, insomnie. Evitarea statului în soare la orele amiezii și hidratarea corespunzătoare sunt esențiale în zilele caniculare, iar consumul de băuturi cu cofeină sau alcoolice pot fi deosebit de periculoase.

Pentru a preveni consecințele grave ale caniculei este indicată odihna în locuri răcoroase, consumarea de sucuri de fructe naturale sau apă și, dacă simptomele durează mai mult de o oră, este necesar consultul medical.

În cazul expunerii directe și prelungite la soare apare insolația, care se manifestă prin dureri de cap violente, somnolenţă, greaţă şi eventual pierderea cunoştinţei, febră şi uneori arsuri ale pielii.

Riscul de a face insolaţie este mult mai ridicat la copii.

Pentru a evota aceste neplăceri, medicii recomandă evitarea expunerii la soare, mai ales între orele 11-18; protejarea capului la plajă cu pălării, şepcuţe din materiale naturale, deschise la culoare; aducerea persoanei la umbră şi efectuarea manevrelor de scădere a temperaturii (se face cât mai multă ventilaţie, se udă corpul cu apă, i se dă persoanei să bea lichide).

 

Şocul hipertermic reprezintă o urgenţă medicală, care apare ca urmare a incapacităţii organismului de a-şi menţine temperatura normală, aceasta crescând repede, atingând/depăşind 40 de grade Celsius.

Simptomele care apar sunt: pielea este foarte caldă, roşie şi uscată, dureri de cap violente, dezorientare şi pierderea cunoştinţei (leşin), eventual convulsii.

Este indicat ca imediat să se solicite serviciul de urgenţe medicale (Salvarea), iar până la sosirea echipajului medical, persoana trebuie adusă la umbră şi udată cu apă rece, asigurându-i-se o bună ventilaţie. Dacă este posibil, i se poate face chiar un duş rece. Fără acordarea rapidă a îngrijirilor medicale, şocul hipertermic poate fi fatal.

În cazul în care unei persoane i se face rău din cauza căldurii excesive, primul ajutor ce i se poate acorda constă în:  aducerea şi aşezarea sa într-un loc umbrit şi răcoros, stropirea cu apă rece; favorizarea respiraţiei şi a circulaţiei sângelui prin descheierea nasturilor, a şireturilor, curelei, sutienului, slăbirea nodului cravatei etc.; administrarea de lichide, de preferinţă reci; solicitarea ajutorului medical în caz de nevoie.

 

Dr. Lhuana Zissu

O atenție deosebită trebuie acordată vârstnicilor, persoanelor cu dizabilitați și copiilor, de aceea recoamnda să le asigurăm acestora o hidratare corespunzătoare și să-i supraveghem pe cât posibil, iar la nevoie, să solicităm ajutorul medicilor.

Este important să avem grijă și de cei de lângă noi, de cei care nu se pot proteja singuri de caniculă. Dacă avem în familie persoane cu dizabilitați, dependente de noi, sau copii mici, este necesar să le asigurăm un confort termic adecvat în locuință, o hidratare corespunzătoare și o hrană bogată în lichide, legume și fructe. Nu trebuie să așteptăm să ne ceară apă, ci să le dăm moi, câte puțin și constant, la 10 – 15 minute. Copiii mici trebuie fie hrăniți atunci când cer și să nu le diversificăm alimentația în această perioadă, pentru că sugarul nu poate suporta simultan stresul căldurii și cel al schimbării alimentației. Schimbările climatice se resimt în starea de sănătate. Dacă avem vecini vârstnici și neputincioși este bine să-i vizităm de câteva ori pe zi pentru a vedea dacă au nevoie de ajutor, fără a uita însă că ei sunt deosebit de vulnerabili și la infecția cu coronavirus, așa că trebuie să ne asigurăm mai întâi că am luat toate măsurile de protecție pentru a împiedica răspândirea virusului”, a explicat medicul urgentist Lhuana Zissu, director al Serbiciului de Ambulanță Buzău, subliniind că în cazul în care se constată o alterare a stării de sănătate este bine să cerem ajutorul unui medic, iar în caz de urgență, să chemăm ambulanța, la numărul unic 112.

 


Adaugati un comentariu


 

*