Canicula supune inima la grele încercări

26 iulie 2022 | 0 comentarii |

România fierbe, de câteva zile, la 40 de grade Celsius. Canicula și disconfortul termic sunt greu de suportat chiar și de oamenii sănătoși, iar cei care suferă de boli de inimă sunt și mai afectați.

 

Știm cu toții că mortalitatea cardiovasculară crește în condiții de temperaturi extreme, de aceea medicii ne reamintesc importanța prevenției, a hidratării și a administrării corecte a tratamentelor, în contextul în care în atmosferă, în ultimele zile, temperaturile au atins chiar și 40°C la umbră, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) a depășit pragul critic de 80 de unități (un indice mai mic de 40 sau mai mare de 60 creează un disconfort termic accentuat).

Corpul nostru este „setat” să se menţină la o temperatură de 36-37ºC, așa că în cazul în care temperatura corpului creşte chiar şi cu un grad, inima va fi nevoită să pompeze mai mult sânge pentru a răcori organismul. Aceasta înseamnă, spun medicii cardiologi, un flux mai redus de sânge în muşchi şi, implicit, un ritm cardiac crescut. „Vasele de sânge se dilată, iar corpul începe să se răcească prin transpiraţie, însă inima începe să bată mai repede, în timp ce tensiunea arterială scade. Atunci când o persoană se expune la temperaturi ridicate are loc o suprasolicitare a sistemului cardiovascular, prin creșterea debitului cardiac și prin scăderea tensiunii arteriale, din cauza vasodilataţiei”, explică medicul cardiolog buzoian Mircea Constantinescu.

 

Din cauza caniculei, șase persoane au fost transportate la spital şi 1.792 au fost asistate în cele 3.396 de puncte de prim ajutor şi hidratare operaţionalizate la nivel naţional, transmite Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), printr-un comunicat.

În Județul Buzău, prefectul Daniel-Marian Țiclea, a verificat, în teren, modul în care punctele de prim-ajutor din județ au fost amenajate și sunt pregătite să-i primească pe buzoienii afectați de valul de caniculă cu care județul se confruntă în această perioadă. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, alături de directorul Direcției de Sănătate Publică Buzău, Cristina Ungureanu, a mers „atât în farmacii, unde cetățenii afectați de arșiță sunt ajutați la nevoie, cât și în punctele special amenajate de autorități, unde, de asemenea, buzoienii se vor putea răcori în zilele toride, vor putea bea un pahar cu apă și li se va putea măsura tensiunea arterială. În timpul controalelor, acolo unde a fost cazul, prefectul a dispus măsuri urgente de remediere a deficiențelor, astfel că, la această oră, toate punctele de prim-ajutor sunt pregătite și conforme pentru ajutorarea celor afectați de temperaturile extreme”, potrivit Biroului de presă al Prefecturii.

 

În municipiul Buzău persoanele afectate de caniculă pot cere acordarea asistenţei medicale în punctele de prim ajutor amenajate în sediul Primăriei municipiului Buzău, la Piaţa Crâng, la Cabinet Euro Optic, de pe strada Dorobanţi şi în Piaţa Centrală.

La Râmnicu Sărat, persoanele afectate de caniculă pot cere ajutor în punctul de acordare a asistenţei medicale din parcul de la Piaţa Centrală, iar în oraşul Pogoanele, în zona centrală a fost amenajat un cort în care asistentul medical comunitar oferă persoanelor cu probleme de sănătate prim-ajutor, apă potabilă și un scaun pe care se pot odihni.

La Nehoiu și la Pătârlagele s-au înfiinţat puncte de prim-ajutor în sediul primăriilor locale, unde în zilele caniculare se oferă asistenţă medicală şi se distribuie apă persoanelor afectate.

De asemenea, ca urmare a unui protocol încheiat între Colegiul Farmaciștilor și autorități, farmaciile din judeţ vor funcționa și ca puncte de prim-ajutor pentru persoanele aflate în dificultate, oferindu-le un pahar de apă și, la nevoie, servicii de prim-ajutor de urgență.

 

Canicula a înmulțit și solicitările la Serviciul Județean de Ambulanță Buzău. Cu toate acestea, cele mai multe solicitări au fost pentru cazuri COVID-19, care au depășit de 150 de cazuri noi în 24 de ore. Au fost și multe traumatisme survenite în urma unor accidete rutiere care s-au înmulțit în această perioadă cu temperaturi crescute, în care mulți oameni sunt probabil afectați de căldură și au reflexele încetinite. „Au fost și câteva cazuri de persoane cărora li s-a făcut rău pe stradă din cauza caniculei sau în hipermarket din cauza diferenței mari de temperatură la care organismul expus brusc, dar majoritatea aveau afecțiuni preexistente, în special cardiace sau afecțiuni cronice autodeprimante. În cazul lor, organismul face față mai greu temperaturilor ridicate și se adaptează cu greu la diferențe mari și bruște de temperatură, iar în câteva cazuri s-a intervenit pentru infarct sau AVC. Nu au lipsit nici cazurile de persoane deshidratate excesiv și căzute în stradă din cauza alcoolului, în condițiile în care organismul pierde oricum minerale prin transpirație din cauza căldurii, iar alcoolul este un factor de deshiratare”, spune dr. Lhuana Zissu, directorul SAJ Buzău.

 

Medicul atrage atenția că sănătatea ne este influențată, în mare măsură, de complexul factorilor atmosferici care includ temperatura, umiditatea, presiunea și curenții de aer, dar și de comportamentul personal – în special de statul în soare, de alimentație și de gradul de hidratare. „Vara, când temperaturile înregistrează valori record, persoanele sensibile și în special cele diagnosticate cu boli de inimă sunt cele mai susceptibile de a suferi dispnee (dificultate în respirație), tahicardie (accelerarea anormală a bătăilor inimii), amețeli, palpitații, leșin, spasmofilie sau angină pectorală și prezintă risc de accident vascular și de infarct miocardic. Atunci când inima este deja slăbită și nu poate pompa suficient sânge nici în condiții normale, cu atât mai puțin va putea susține un flux circulator crescut în perioadele caniculare. În plus, tratamentul pentru inimă poate interfera cu mecanismele de apărare contra supraîncălzirii, beta-blocantele scad frecvența cardiacă, iar diureticele pot induce deshidratare suplimentară. În aceste condiții, expunerea la căldură devine periculoasă, de aceea este recomandată ieșirea din casă doar în primele ore ale dimineții și seara, iar în cazul în care nu putem evita acest lucru trebuie să ne protejăm de soare, să ne hidratăm suplimentar și să încercăm să ne răcorim periodic, intrând din când în când, pentru câteva minute, într-o încăpere cu aer condiționat”, explică dr. Lhuana Zissu riscurile suplimentare la care sunt expuși cardiacii, pe caniculă.

 

Medicii cardiologi ne spun că cele mai expuse complicaţiilor cardiace sunt persoanele în vârstă, gravidele, copiii mici, persoanele care suferă de afecțiuni cronice, diabeticii și persoanele cu dizabilități, dar căldura excesivă poate provoca epuizare și în cazul persoanelor sănătoase care fac efort sau lucrează în aer liber, de aceea se recomandă ca între orele 11.00 și 18.00 să se evite efortul și lucrul în aer liber, hidratarea și, pe cât posibil, evitarea expunerii la soare în orele critice.

Printre simptomele declanșate de caniculă se numară: amețeala, leșinul, transpirația excesivă, crampe musculare, piele rece sau lipicioasă, dureri de cap, bătăi rapide ale inimii, greață care pot fi semnele insolației sau a epuizării termice. „În cazul în care avem aceste simptome trebuie neapărat să mergem la umbră sau într-un loc aerisit și răcoros și să bem apă, ceai, sucuri naturale din fructe și legume sau iaurt fără a aștepta să ne fie sete. Trebuie evitate băuturile foarte dulci sau alcoolice, cafeaua și sucurile acidulate, deoarece acestea conduc la deshidratare. Dacă aceste stări continuă să se manifeste, trebuie solicitată ambulanța. Netratată, epuizarea termică poate duce la șoc hipertermic, o urgență medicală care se manifestă prin bătăi rapide ale inimii, confuzie sau delir, piele caldă sau uscată, febră peste 38 de grade, dureri severe de cap, spasme musculare, convulsii. Dacă nu sunt luate măsuri există chiar risc de deces”, atrage atenția dr. Mircea Constantinescu.

 

Tot din cauza temperaturilor extreme, „pompierii militari au acţionat pentru localizarea şi stingerea a 98 incendii de vegetaţie, ce au afectat o suprafaţă de 326 de hectare”. De asemenea, Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă din țară au desfăşurat şapte misiuni de transport de apă menajeră către zonele afectate de caniculă, iar autorităţile publice locale au efectuat, la rândul lor, 20 de transporturi de apă potabilă, 34 de apă menajeră şi 33 de transporturi de apă pentru animale, mai informează IGSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne a fost desemnat ca structură responsabilă în vederea coordonării integrate, la nivel național, a măsurilor adoptate pentru prevenirea apariției situațiilor de urgență determinate de tipul de risc „temperaturi extreme cu riscul asociat, caniculă” precum și gestionarea situațiilor de urgență conexe. La nivelul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) s-a constituit, în data de 21.07.2022, o celulă pentru monitorizarea efectelor tipului de risc -temperaturi extreme – risc asociat „caniculă”, cu personal dislocat din cadrul DSU, respectiv IGSU, se menționează în comunicat.

 

Sfaturi Generale pentru populație 

• evită deplasările, stai la umbră și evită expunerea la soare în intervalul 11:00-18:00

• bea suficientă apă pentru a te hidrata corespunzător. Evită consumul bauturilor alcoolice!

• poartă pălării de soare, haine lejere de culori deschise

• consumă fructe și legume proaspete

• nu aprinde focul în zone cu vegetație uscată sau în zonele împădurite

• resturile de țigară pot genera incendii. NU le arunca oriunde!

* IGSU reamintește că măsurile de sprijin pentru populație sunt stabilitate în cadrul ședințelor Comitetelor Județene/municipiul București pentru Situații de Urgență, iar când implementarea acestora depășește posibilitatea autorităților locale/județene de a fi îndeplinite, se solicită sprijinul Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

 


Adaugati un comentariu


 

*